Permon Sokolov, Lezak Polotmavy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otvirak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.04
    • 793

    #1

    Permon Sokolov, Lezak Polotmavy

    Ekstrakt 12, zaw. alk. 4,7%. Niefiltrowane, żywe, niepasteryzowane.
    Barwa: ciemny bursztyn, przydymiony.
    Zapach: dziwny...: coś jakby zioła, lukrecja plus słód
    Piana: super Obfita na początku, potem nieco opada, ale równocześnie zbija się w kożuch o grubości ok. 1,5 cm i tak wytrzymuje do końca.
    Smak: przydymiona goryczka plus zioła (ale nie nachalne - rzekłbym ziołomiód ). No i jeszcze kvasnicove nuty.
    Wysycenie: niskie do średniego.
    Opakowanie: PET 1l (zdjęcie).
    Bardzo ciekawe pivo, raczej nie do pomylenia z innym czeskimi półciemnymi. Według mnie klasa 13 Primatora, czyli najwyższa
    Attached Files
    niepoprawny czechofil


    Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
    WISŁA MISTRZ!
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    alk. 4,5%
    barwa: bardzo ciemne, złoto, przejrzyste
    piana: drobnobąbelkowa, szybko opada ale i piwo ciepłe
    zapach: świeży słodowy z karmelem i żytnią nutką
    smak: słodowo-karmelowy, lekko kwiatowy, z lekką goryczką. Pod koniec już lekko mdłe ale ogólnie jest dobre
    gaz: za niski
    Attached Files
    LP

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4776

      #3
      Piwo barwy mocnej herbaty, lekko mętne.
      Piana beżowa, pośrodku bardzo gęsta, przy ściance pęchcerzyki większe. Po kilku łykach pozostaje kożuch z gruba wyspą pośrodku, oblepia ścianki gęstą "firanką" z grubszymi kręgami.
      Pachnie drożdżami z lekko karmelową słodowością.
      W smaku delikatnie palony słód, trochę zbożowej kawy, drożdże i dość wyraźna chmielowa goryczka.
      Wysycenie idealnie takie jak potrzeba.
      Pite 26.09. 13 lane z beczki w Pivovarské hospodzie Permon Sokolov, 30 kč.
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Holanďan, Polotmavý Ležák 11°
        darekd
        W środkowoczeskiej wsi Hlízov (pod Kutną Horą) holenderski inwestor Bob Best w elegancko odremontowanym obiekcie uruchomił w 2022 roku produkcję piwa.

        https://www.pivovarholandan.cz/

        Ekstr. 11%
        Alk. 4,3% (butelka), 4,5% (strona www)

        Aromat - słodowy (melanoidynowa...
        2023-10-30, 23:19
      • dadek
        Czechy, Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
        dadek
        Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
        2022-03-27, 22:09
      • darekd
        Bernard, Extra hořký ležák 12%
        darekd
        Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

        12% ekstr.
        5% alk.
        60 IBU

        Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

        Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
        Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
        2024-11-22, 01:28
      • dadek
        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...