Stara Komenda, Bursztynowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13964

Stara Komenda, Bursztynowe

Piwo gotowe do oceny

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Odniosłem wrażenie, że barwa jest miedziana lecz zdjęcie pokazuje różnicę między miedzianym płaszczem warzelni a kolorem piwa. Niech więc będzie ciemny bursztyn czy inny mahoń. [5]
    Piana: Niestety tylko symboliczna. [2]
    Zapach: Spodziewałem się karmelu a tu przyjemne zaskoczenie - jest lekka owocowość! [4]
    Smak: Mocno zaskakujący. Po pierwsze - absolutny brak słodyczy. Po drugie - lekkość smaku. W końcu intrygujący posmak gdzieś w tle - ni to karmel ni to brzeczka. Skojarzyło mi się trochę z dawnym Ingwerem z CK. [4.5]
    Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
    Opakowanie: Brak firmowego szkła dla pojemności mniejszej niż 500 ml, brak firmowych podkładek. Rekompensowane przez przybarowy klimat. [4]
    Uwagi: Lubię takie niespodzianki. Niby Kaspar Schulz i wiadomo czego się spodziewać, a tu taki fajny niesłodki półciemniak.

Moja ocena: [4.1]
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2011-11-23, 16:53.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

Aktualnie najlepsze, moim zdaniem, piwo Komendy. Należy je jednak pić dłuższą chwilę po nalaniu, kiedy będzie cieplejsze. Dopiero wtedy z płaskiego, niewiele oferującego zapachu wychodzi bardzo ładny chlebowy (skórka), z nutką chmielu i owoców, aromat. W smaku powtarza się ta sama chlebowość oraz słód, zboże, trochę goryczki. Dobre.

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4797

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowe?? Są takie ciemnobrązowe bursztyny?? Spokojnie można by to piwo nazwać ciemnym. Więc minus za nieadekwatną nazwę choć barwa jest ładna. Piwo mętne. [4]
        Piana: Biała, o nierównomiernych bąblach, zaraz po nalaniu na 2 cm, opadła momentalnie do cienkiego kożuszka. Pozostaje jednak gruba obręcz i dość gęste plamy na ściankach. [3.5]
        Zapach: Słaby, mocno trzeba się wwąchiwać by wyczuć lekką karmelowość i drożdże. [2]
        Smak: Głównie karmelowy z bardzo mleczną czekoladą oraz kwaskową owocowością, goryczki brak. Piwo raczej mało wyraziste, bezpłciowe. Choć wygląda jak ciemne to brak tu odrobiny palonej słodowości i nut kawowych. Czeskie polotmavé bywają dużo ciekawsze (choć specjalnym ich zwolennikiem nie jestem). [3]
        Wysycenie: Odpowiednie, nie za wysokie. [4.5]
        Opakowanie: Kufel firmowy, brak podkładek. [4]
        Uwagi: Piłem 27.07 w browarze. 9 zł/0,5 l.

Moja ocena: [2.875]

Comment

• SamSabat
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.08
          • 4

Mocno zawiedziony

Wczoraj wieczorem odwiedziłem Starą Komendę i spróbowałem po kolei co mają.
          Na pierwszy rzut poszło Bursztynowe, które większość chwaliła jako najlepsze z dostępnych
          Kolor: Ciemnobrązowy Mętny [5]
          Piana: Biała gęsta , zostawiła kożuch na obręczy. [4]
          Zapach: Słaby. [2]
          Smak: Bardzo się zawiodłem, smak wodnisty, z metalicznym posmakiem. Dano nie piłem tak słabo charakterystycznego piwa, dobrze że było ciepło i byłem spragniony [1]
          Wysycenie: Odpowiednie, nie za wysokie. [4.5]
          Opakowanie: Kufel firmowy, Podkładka fajna firmowa . [5]
          Uwagi: Piłem 08.03 w browarze. 9 zł/0,5 l.
          Cena nie adekwatna.
          FB profile

Comment

• becik
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: miedziano-rubinowy, lekkie zamętnienie [5]
            Piana: mierna, ale dość trwała, ok 1 cm kożuszek utrzymywał się dość długo, biała i drobna [2.5]
            Zapach: słaby, owocowo-słodowy [3]
            Smak: dość pełne choć piwu brakuje treściwości, w smaku chmielowo-owocowa, lekko cierpkawa goryczka, w le wyczuwalny słodowy posmak [3.5]
            Wysycenie: jak dla mnie troszkę za dużo [3.5]
            Opakowanie: brak wafli w browarze restauracyjnym, brak firmowego szkła do tej pojemności (0.33) to "żenua" [2]
            Uwagi: Średnie piwo, przeciętne ale jakoś bez problemu można było wypić, choć jak na browar restauracyjny to porażka

Moja ocena: [3.225]
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-06-30, 21:33.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4797

A co oni zrobili ze swoim szkłem. Zawsze było, podkładki też.

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Zdecydowanie przegazowane, w sumie puste z lekkim słodowym posmakiem. Byłoby poprawne jako koncernowy ciemniak ale jako restauracyjny to porażka.

Szkło firmowe, wafli brak.

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9808

Ocena z ARTomatu

Kolor: No, może. Bursztynowy. Ciemny. [4]
                  Piana: Kremowa, średniowysoka, dość drobna, nietrwała. [3]
                  Zapach: Karmel. Karmel, a nawet toffi. I tyle. [3]
                  Smak: W smaku też krówka, na szczęście nie morderczo słodka... Ślad goryczki. [3]
                  Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
                  Opakowanie: Wzięte na wynos w bączku z gołym czarnym kapslem, dziwna eta w odcieniach wrzosowych. [3.5]
                  Uwagi: Jeśli ktoś się nastawi na piwo karmelowe, to pijąc to piwo może czuć się zadowolony...

Moja ocena: [3.125]

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10813

Kiepski ze mnie sensoryk, ale mi to pachnie jabłkiem, odbitym jabłkiem
                    Mniej książków więcej piwa

Comment