Kolor: Średnia słomka, lekko mętne [4.5] Piana: Bardzo drobna, opadała powoli, trzymała się do końca, ładnie oblepia szkło [4.5] Zapach: Dominuje intensywny, słodowy zapach, wpadający w woń chleba. Czuć aromat chmielu, goryczka niezbyt intensywna [4] Smak: Piwo to ma bardzo chlebową podstawę, która została złamana przez mocne nachmielenie. W efekcie w ustach mieszają się intensywne smaki słodki z gorzkim. Smak intensywny, piwo dość ciężkie jak na pilsa. [4] Wysycenie: Drobniutkie bąbelki cały czas szczypiące w język [4.5] Opakowanie: Ładny, firmowy kufel [5] Uwagi:
Kolor: Ciemniejszy żółty, mętne. [4.5] Piana: Piana gęsta, pofalowana, na około 3 cm. Oczka głównie mikroskopijne oraz trochę większe na środku. Po opadnięciu długo utrzymuje się gruby kożuch, na ściankach zostaje też trochę nieregularnych plam. [4] Zapach: Wyraźny, głównie drożdżowy (jak by się było na otwartej fermentowni w browarze) z lekką owocowością. [4] Smak: Na pierwszy ogień idzie owocowość dość słodkich moreli lub brzoskwiń, po chwili pojawia się w ustach wyraźna, świeża chlebowość podkreślona solidną goryczką i lekką drożdżowością. Klasyczny, smaczny, jasny dolniak z minibrowaru, ma cechy jakich się oczekuje. [4.5] Wysycenie: W górnej strefie normy, ujdzie choć ja wolał bym niższe. [3.5] Opakowanie: Średnio wysoki, gładki kufel z firmowym logo, podkładka podana z piwem. [5] Uwagi: Próbowane 02.05.14 na miejscu w browarku. Cena 9 zł/0,5 l.
Kolor: Złoty, no mooooże minimalnie zmętniony. [4] Piana: Kremowa, drobna, wysoka, średniotrwała, opada do 5 mm. [3.5] Zapach: Słodowy z odcieniem karmelowym na początku, ale po chwili pojawiają się lekkie warzywka i jakiś odcień chemiczny, zdecydowanie nieciekawy. [2.5] Smak: Goryczka, dość intensywna, trochę słodu w tle, w sumie nieźle, ale czegoś mi tu brakuje jednak. [3.5] Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego. [4] Opakowanie: Nazwa ciekawa, mocno lokalna, kapsel browaru, etykieta porażkowa (jak na fotce). [3] Uwagi: Konsumpcja tego piwa niesie za sobą mniej pozytywnych doznań niż przejażdżka eskaemką...
Mam podobne doznania jak @dadek, tyle że nie powiedziałbym jednoznacznie: piwo jest smaczne. Ma trochę takiej minibrowarowej niezgrabności, ale nie jest tak toporne jak tabor na sieci SKM. Owszem, chlebowość, goryczka, ale też wypełnianie żołądka zbyt intensywne.
Do zaakceptowania.
Kolor: Ciemnozłoty, mętny. [5] Piana: Wow. Nalałem do dosyć niewdzięcznego dla piany szkła (bardzo szerokie z browaru Raciborskiego), a ta jest piękna, bielutka, wysoka, drobna, trwała, do tego zostawia na ścianach spore wąsy. I jest taka, jak to mówią, na której można położyć 5 zł. [5] Zapach: Potężny, mocno chlebowo-słodowy, drożdżowy, trochę pieczywa razowego. [4.5] Smak: UWIELBIAM takie lagery. Jakbym żuł chleb. Treściwe, zbożowe, drożdżowe, z wyraźną goryczką. Za to właśnie kocham małobrowarowe lagery, o które niestety wcale nie tak łatwo. W charakterze jest bardzo czeskie. [5] Wysycenie: Nawet nieco wyższe by nie zaszkodziło. [4.5] Opakowanie: Zdarzało mi się jeździć SKMką, ale nie mam do niej sentymentu. Etykieta raczej nieciekawa, ponura, mało czytelna graficznie. Informacji niewiele. [3.5] Uwagi: Mniam!
Kolor: Ciemny złoty wchodzący w bursztyn, zmętnienie średnie. [4] Piana: Obfita, drobno zbudowana, średnio trwała, ładnie zdobi szkło. [4.5] Zapach: Dość intensywny, słodowy, chmielowy(ziołowy), diacetyl. Przyjemny w czeskim stylu. [4] Smak: W smaku jest to co zapowiadał zapach. Piwo orzeźwiające, pełne, dobrze pijalne z goryczką powyżej średniej. [4] Wysycenie: Średnie, może nieco powyżej. Pasuje. [5] Opakowanie: Etykieta osobiście mnie nie zachwyca, ale nie jest zła. Zawiera komplet informacji. [4] Uwagi: Warka z datą do 31.05.2014. Bardzo smaczny pils w czeskim stylu.
Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Comment