Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    Całkiem niespodziewanie (dla mnie) przeszła mi koło nosa okazja nawiedzenia (znów) Grodna. Wczoraj odbyła się tam mini giełda (lokalna) w lokalu, który wygląda na wart odwiedzenia. Ciekawe okazy tam eksponowano.
    Link do artykułu w Твой стыль.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      O nowych piwach nie ma co już pisać, bo tempo nowości jest już spore (nie tak jak w Polsce), ale też nie ma się za bardzo czym ekscytować.

      Ważna informacja, że w 2016 roku powstał kolejny browar na Białorusi. Nie krafatowy, acz restauracyjny i od razu z rozmachem. Gdzie? W Gomlu. Piwa na modłę niemiecką, ale i też pełen zestaw gadżetów.

      źródło Сильные новости → http://gomel.today/
      Last edited by e-prezes; 2016-06-02, 21:56.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        O moskiewskim Big Craft Days 2016 w ujęciu białoruskim tym razem. Na festiwalu byli obecni przedstawiciele pierwszego białoruskiego kontraktowca Brew Team oraz importera Bottle Share. Można się zatem spodziewać rozszerzenia oferty piw rosyjskich na Białorusi, ale także ekspansji białoruskiego kraftu na wschód, tym bardziej, że w podróż został zabrany ich nowy wyrób Saison z żurawiną (Cranberry Saison) uwarzony wspólnie z rosyjskim Green Street Brewery już w nowym miejscu. O przenosinach wspominałem tutaj.
        Tutaj na pivo.by o festiwalu.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          O moskiewskim Big Craft Days 2016 w ujęciu białoruskim tym razem. Na festiwalu byli obecni przedstawiciele pierwszego białoruskiego kontraktowca Brew Team oraz importera Bottle Share.
          Mała korekta. Bottle Share to rosyjski kraftowiec, a tym importerem jest sieć Точка.

          Z nowości o których warto wspomnieć - kolejna po Green Street Brewery kolaboracja kontraktowego Brew Teamu z rosyjskim browarem. Tym razem Zagorov Brewery. Wspomniany powyżej festiwal Big Craft Days w Moskwie jak widać zaowocuje jeszcze nie jedną wspólną warką pierwszego kontraktowego browaru Białorusi z rosyjskimi kraftowcami.

          Zeszłoroczny "Dzień Czapskiego" organizowany przez browar Alivaria, o którym tutaj wspominałem, jako rozrywkowo-piwna okazja do przypomnienia fundatora browaru i dawnego prezydent miasta, doczekał się w tym roku edycji pod nazwą "Festiwal Chmielu, Słodu i Jedzenia". Będzie też muza i gwiazdy. Termin 13 sierpnia, czyli w okolicach urodzin Karola Hutten-Czapskiego. Oczywiście Mińsk.

          Konkurencyjny browar - Liskoe organizuje nie mniej huczną imprezę u podnóża zamku w Lidzie 3 września. Gwiazdy bardziej z kręgu wschodniego, ale jak widać po poprzedniej edycji ludzie dobrze bawią się też przy piwie koncernowym.

          Już za dwa dni w klubie Graffiti w Mińsku odbędzie się konkurs piw domowych. Warta wspomnienia jest formuła, która daje możliwość wybrania przez zwycięzcę konkursu stylu piwa na następny konkurs. Poprzednim zwycięzcą był Aleksiej Sadowski z Brew Team i to on wybrał styl saison.

          Żródło: pivo.by

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Do kontraktowców Brew Team, Jungle Brewery (uwarzyli już drugie piwo Contract Killer APA), efemerycznym The Usual Suspect dołączył jeszcze jeden kontraktowiec - Brewell Craft Company. Firma z Mińska kontraktująca w Dwińskim browarze. Ich debiut to Brewell Ale Blonde i Brewell Ale Blanshe, czyli belgijskie klimaty w dość estetycznym opakowaniu. Link do strony blogera Alexa Leita.
            Strona WWW chwilowo pokazuje tylko zakładkę kontakt, ale widać, że się dopiero rozpędzają, bo jest mnóstwo ogłoszeń o pracę w tej firmie.
            Last edited by e-prezes; 2016-07-22, 14:38.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Widzę, że Pendi wprowadza na swoją mapę (Białorusi) nowe browary. Są tam też kontraktowcy - Sozhski Brovar z Gomla i InterSpetsSnab z Witebska. Nie wspominałem o nich, bo to kontrakty w stylu Jako. Ten pierwszy kontraktuje w browarze Połockim i w Dvinskim. Są to klony piw produkowanych przez te browary.

              Ten drugi kontraktuje w Dvinskim w Witebsku i jak podejrzewałem jest ściśle odpowiedzialny za markę Bierstaat, która już w zeszłym roku pojawiła się mińskich lokalach. Chodzi o niepasteryzowane klony piw browaru Dvinskiego. Kolejne piwa też nie wykraczają pomysłowością poza to co warzy stale browar w Witebsku. O dziwo nikt nie pociągnął tematu portera bałtyckiego, którego uwarzył Dvinski dla rosyjskiego browaru Trigger w zeszłym roku. Widać drogo jest.

              Btw, serwis pivo.by podsumował II kwartał roku piwnego na Białorusi. Jest dużo i ciekawie... I najważniejsze otwierają się nowe browary. Czekamy na następne.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Tak jak już tutaj wspominałem w Mińsku w dniach 18-21 sierpnia odbędzie się II edycja Craft Days w browarze Druzja. Impreza biletowana, gdzie za opłatą wstępną otrzymuje się szkiełko firmowe, kupon z darmowymi próbkami piwa. Bilety można nabywać poprzez TicketPro lub w kasie imprezy. Jak i w zeszłym roku nie zabraknie rodzimych jak i rosyjskich i światowych przedstawicieli kraftu. Można się spodziewać, że piwowar Druzja odszpuntuje premierowo beczkę nowego piwa z browaru Druzja.
                Attached Files

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Do Białorusi bez wiz!

                  Białoruś się otwiera. Po wprowadzonych w zeszłym roku ułatwieniach w strefie białoruskiej części Puszczy Białowieskiej pod koniec sierpnia prezydent Łukaszenka wprowadza kolejne. Tym razem Kanał Augustowski i dalej aż do Grodna. Szczegóły na belsat. W sumie szkoda, że tak późno, bo gdy wejdą w życie przepisy będzie już po sezonie turystycznym, ale przepisy mają obowiązywać do grudnia 2017 roku.
                  To nie jedyne ułatwienia. Zimą mają też wejść przepisy dotyczące pobytu w Białorusi bez wizy dla turystów z 80 krajów, którzy skorzystają z przyjazdu do tego kraju przez port lotniczy w Mińsku. Link do artykułu.

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)będzie już po sezonie turystycznym, ale przepisy mają obowiązywać do grudnia 2017 roku.
                    To nie jedyne ułatwienia. Zimą mają też wejść przepisy dotyczące pobytu w Białorusi bez wizy dla turystów z 80 krajów, którzy skorzystają z przyjazdu do tego kraju przez port lotniczy w Mińsku. Link do artykułu.
                    Nie słyszałem o tym projekcie. Jak dla mnie bomba
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Mówiło się o tym już maju. Link.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        U naszego wschodniego sąsiada dzieje się już tak dużo, że wpis raz na dwa tygodnie może zawierać sporo przekazu. Zdaję sobie sprawę, że mało kto tam pojedzie (mimo moich starań), ale czasem nie mogę się powstrzymać od napisania kilku słów. Nowości piwnych jest coraz więcej i bytność 2 razy w roku praktycznie już nie wystarcza, by je poznać. Napiszę więc o kilku, które warto będzie wyszukać jak ktoś tam rychło pojedzie. Ja się postaram jeszcze w tym roku.

                        Najpierw jednak o dość śliskiej sprawie w którą wplątał się czołowy białoruski kontraktowiec BrewTeam. W promocji swojego nowego piwa Autumn Fire (belgian blond) użyli motywu graficznego (zorza, czy coś takiego) autorstwa Antona Motolko, bez jego zgody. Ten odwołał się do sądu, ale sprawa nie potoczyła się po jego myśli. Tym niemniej echo tej sprawy rozeszło się szeroko po mediach, nie tylko białoruskich. Za sprawą mediów społecznościowych Anton stał się sławny i rozpoznawalny fotografując się z logotypem piwa BrewTeam. Informacja za belbeer.com. Btw, ów serwis powrócił do regularnego pisania po ponad 3 miesiącach przestoju.

                        Dvinski Brovar, który powoli wpasowuje się w kraftowe klimaty i powoli zaczyna budować swoją nieco zachwianą pozycję "średniaka" na wschodniej Białorusi postanowił nie być w tyle i wzorem "dużych" Lidskoe i Alivaria zorganizować własny festiwal piwa. Oczywiście tylko z własnym piwem i na dużo mniejszą skalę. Ów się odbędzie 24 września.

                        Szał kraftu udziela się wszystkim graczom rynku białoruskiego piwa. Wspominałem już o tym, że w ramach II edycji festiwalu Craft Days w Mińsku Krynitsa zaprezentowała swoją APĘ. Druzja kolejną single hop pale ale, tym razem z amarillo (30 IBU). Także pozostałe browarki wprowadziły nowe piwa: 13 litar Black IPA (Black Widow) dla klubu Graffiti z Mińska (chmiele Warrior, Columbus, Chinook, El Dorado, Pekko) oraz Indian Summer Lager (chmiel Huell Melon). Największym zaskoczeniem jest jednak nowe piwo z browary Lamus z Witebska, który dotychczas nie zdradzał fascynacji kraftem. Ich nowe piwo Sorachi Pale Ale wzbudziło duże zainteresowanie tym browarem na wschodzie Białorusi. Także w oparciu o nowofalowe chmiele jest nowe Brown Ale z mińskiego browaru Taler (m.in.Jarillo i Sorachi Ace).

                        Uczestnicząc w I edycji festiwalu Craft Days w Mińsku w zeszłym roku nie wyobrażałem sobie, że tak szybko rynek nakręci się tym terminem i wniesie tak duże (nie rewolucyjne jeszcze) zmiany. Cieszy to, bo w przyszłym roku planowane są dwa kolejne browary a jak widać po powyższym każdy próbuje przyciągnąć do siebie spragnionych kraftu konsumentów. Jest różnorodność, są nowe chmiele, nowe style. Tak trzymać!

                        Informacje za belbeer.com, pivo.by i blogiem Alexa.
                        Last edited by e-prezes; 2016-09-10, 21:57.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Także w oparciu o nowofalowe chmiele jest nowe Brown Ale z mińskiego browaru Taler (m.in.Jarillo i Sorachi Ace).
                          16 września miało premierę kolejne piwo z Talera - Salsa El Diablo z papryczką Halapenio. 12 blg, 4,6% alk. Cena 3 ruble (~6 zł!) za 500 ml.
                          Także 16 września miała premierę poprawiona wersja Follow the White Rabbit kontraktowego Jungle Brewery. Dla przypomnienia to white IPA z chmielami Chinook, Columbus, Centennial, Mozaik i Cascade uwarzone w restauracyjnym mińskim browarze Arbat. Pierwsza warka rozeszła się w 2 tygodnie. Zobaczymy czy i tym razem zejdzie tak szybko?! Tym bardziej, że tym razem piwo będzie dostępne na 2 street foodowych festiwalach w ten weekend w Mińsku -> link 1 link 2.
                          Również na wspomnianych festach będzie dostępne nowe piwo rzemieślniczego browaru Trye Beer - wiśniowy porter Чорная панна (Czarna Dama).
                          13 litar Chinook Flavor to kolejne IPA z podbrzeskiego browaru. 15 blg, 6,4% alk., 55 IBU. Do spróbowania także od 16 września w Mińsku oraz w firmowym barze browaru Korova w Brześciu.

                          Godna uwagi jest również wiadomość, iż z browaru Krynitsa odchodzi główna piwowar Ljubov Rebyatnikova odpowiedzialna za wprowadzenie takich nowych marek/piw w molochu jakim jest ten zakład jak Kult, Porter 8/20 czy ostatnie APA. Jak pisze na swojej stronie zaproponowano jej udział w nowym projekcie. Produkcja od podstaw.
                          Nic więcej nie podano, ale można wnioskować, że przygotowywany jest nowy zakład (o czym już wspominałem). Krynitsa ma filię w Nieświeżu działająca od 1996 roku, gdzie znajduje się rozlewnia do PET-ów 0.5, 1.5 i 5 litrów. Puszkuje także na swojej linii piwa innych browarów. Nie sądzę, by zarząd pozwolił całkowicie odejść zdolnej piwowar, więc pewnie będzie to zakład zajmujący się tylko piwami kraftowymi.

                          Źródło: pivo.by, belbeer.com
                          Attached Files
                          Last edited by e-prezes; 2016-09-18, 14:32.

                          Comment

                          • Slaver
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.09
                            • 1

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Krynitsa ma filię w Nieświeżu działająca od 1996 roku, gdzie znajduje się rozlewnia do PET-ów 0.5, 1.5 i 5 litrów. Puszkuje także na swojej linii piwa innych browarów. Nie sądzę, by zarząd pozwolił całkowicie odejść zdolnej piwowar, więc pewnie będzie to zakład zajmujący się tylko piwami kraftowymi.
                            W Nieświeżu, jeśli się nie mylę, tylko rozlewnia, niema nawiet tankofermentorów.
                            Mińsk, Białoruś

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Zgadza się, ale ze względu na wprowadzenie w Rosji (i chyba na Litwie) ograniczenia dystrybucji piw w dużych PET-ach linia rozlewnicza jest nie w pełni wykorzystywana. Krynitsa podnajmuje ją innym podmiotom. Jeśli nie znajdą się podmioty będą musieli ten zakład jakoś zagospodarować.
                              Doczytałem nieco szerzej informacje o odejściu piwowar i jest to jednak definitywne odejście z molocha.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Największym zaskoczeniem jest jednak nowe piwo z browary Lamus z Witebska, który dotychczas nie zdradzał fascynacji kraftem. Ich nowe piwo Sorachi Pale Ale wzbudziło duże zainteresowanie tym browarem na wschodzie Białorusi. Także w oparciu o nowofalowe chmiele jest nowe Brown Ale z mińskiego browaru Taler (m.in.Jarillo i Sorachi Ace).
                                Nie mogę znaleźć już tego ogłoszenia, ale parę miesięcy temu wisiało w necie ogłoszenie o pracy dla piwowara w tym browarze. Nowe piwo pewnie wyszło już z ręki nowego piwowara. Można zatem spodziewać się kolejnych.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X