Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    Chmielowisko.pl
    • 06-2004
    • 6310

    #31
    Wcale nie. Amazon wymaga haraczu za każdy element paczki, a poza tym oddzielnie za samą przesyłkę, tak wiec zysk byłby minimalny, a już na pewno nie wystarczyłby na pokrycie redystrybucji po Polsce.
    Last edited by Twilight_Alehouse; 29-11-2004, 15:41.

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #32
      OK, tym niemniej mam nadziję, że Mapajak się wypowie.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mapajak
        Senior
        • 12-2002
        • 1187

        #33
        Marusia napisał(a)
        Napisz, ile Cię wyniosła ta książka razem z wysyłką - bo 10 dolców to taniocha, może warto by było zamówić parę sztuk dla potencjalnych chętnych? Pewnie się tacy znajdą, ja na przykład

        Książka kosztowała 10,47$ a przesyłka 8,98$ co po przeliczeniu dało razem 65 zł.
        Receptury, o które prosisz zamieszczę po polsku. Są napisane bardzo zwięźle więc nie ma dużo tłumaczenia.
        Więcej będzie problemu z dobraniem polskich odpowiedników, bo nie wszystkie gatunki słodów czy chmieli użytych w tych recepturach są u nas dostępne.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #34
          mapajak napisał(a)

          Więcej będzie problemu z dobraniem polskich odpowiedników, bo nie wszystkie gatunki słodów czy chmieli użytych w tych recepturach są u nas dostępne.
          Hm, mam nadzieję, że porter okocimski nie podpada pod te problemy
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Borysko
            Senior
            • 02-2004
            • 1144

            #35
            mapajak napisał(a)
            Postaram się je przygotowac na jutro, ja dziś będę warzył Bass Ale, wg receptury z tej książki.
            Mógłbyś także tą recepturę zamieścić?
            Jeśli będziesz miał chwilę, to wdzięczny byłbym również za Newcastle Brown Ale oraz Bishop's Finger Kentish Ale. Lubię angielskie piwa, a jest szansa na słód pale ale w BA.

            Comment

            • Borysko
              Senior
              • 02-2004
              • 1144

              #36
              Twilight_Alehouse napisał(a)
              Jako siedzący w branży księgarskiej uważam jednak, że zamieszczanie jej tutaj jest delikatnie mówiąc nie na miejscu...
              Niech zatem Mapajak zaokrągli nieco podawane wagi składników i wszyscy uznamy je za wskazówki wynikające jedynie z jego piwowarskiego doświadczenia..

              Comment

              • mapajak
                Senior
                • 12-2002
                • 1187

                #37
                Borysko napisał(a)
                Niech zatem Mapajak zaokrągli nieco podawane wagi składników i wszyscy uznamy je za wskazówki wynikające jedynie z jego piwowarskiego doświadczenia..
                Może niech Art zadecyduje, czy podanie receptur w takiej formie jak w temacie "Receptury - domowe kopie piw przemysłowych" jest w porządku.

                Comment

                • mapajak
                  Senior
                  • 12-2002
                  • 1187

                  #38
                  Skoro Art nie protestuje, to lecę dalej z recepturami.
                  Prosze tylko o przeniesienie dyskusji o nieszczęsnej łusce tutaj, tak aby w tamtym wątku były tylko same receptury.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    • 02-2001
                    • 23799

                    #39
                    Skoro Art nie protestuje, to lecę dalej z recepturami.
                    Nikt się mnie o to nie pytał osobiście.

                    Już pisałem żeby takie sprawy zgłaszać na PW. Nie gdzieś w głębi dyskusji. W ten sposób czasem zobaczę jakąś prośbę skierowaną do mnie albo i nie, wszak nie muszę czytać każdego słowa które padnie na forum.

                    Moje zdanie jest takie że na zaprezentowanie kilku receptur można sobie pozwolić przy podaniu źródeł. ale też bez przesady.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Borysko
                      Senior
                      • 02-2004
                      • 1144

                      #40
                      Borysko napisał(a)
                      Jeśli będziesz miał chwilę, to wdzięczny byłbym również za Newcastle Brown Ale oraz Bishop's Finger Kentish Ale. Lubię angielskie piwa, a jest szansa na słód pale ale w BA.
                      Pozwalam sobie zamieścić przypomnienie, jeśli byłbyś tak miły...
                      Last edited by Borysko; 13-12-2004, 14:56.

                      Comment

                      • mapajak
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 1187

                        #41
                        Borysko napisał(a)
                        Pozwalam sobie zamieścić przypomnienie, jeśli byłbyś tak miły...
                        Faktycznie zapomniałem, przygotuję na jutro.

                        Comment

                        • mapajak
                          Senior
                          • 12-2002
                          • 1187

                          #42
                          Newcastle Brown Ale

                          OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.

                          Słody (w kg na 18,9 l piwa)
                          4,0 British pale
                          0,57 karmelowy 145 EBC
                          0,57 czekoladowy
                          0,28 barwiący

                          zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

                          chmielenie:
                          20g Target 8%AA - 60 minut
                          14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem

                          mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania

                          drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale

                          Comment

                          • Bob56
                            Junior
                            • 03-2005
                            • 18

                            #43
                            Kupiłem tę książkę i muszę powiedzieć że niewiele z niej kumam. Twoje tłumaczenie recepty to alternatywna metoda "All-grain", ale mniejsza o to. W większości przepisów (a może we wszystkich, nie sprawdziłem jeszcze) wychodzi się od jakiejś małej ilości wody i słodu, potem dodaje kolejne porcje - czy ktoś może mnie oswiecić o co tu chodzi? czyżby była to metoda dekokcyjna, metoda pominięta przez Pana Fałata w Jego ksiązeczkach jako zbyt trudna? Jeżeli tak, to jak "przełożyć" to na infuzję? No i czy należy to robić - Amerykanie to praktyczny naród i nie robiliby czegoś dla samego robienia jezeli nie było to skuteczne W kazdym razie, pomimo 18tej warki w fermentorze, jestem chyba za cienki bolek do takich przepisów

                            pozdr. Robert

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              Chmielowisko.pl
                              • 06-2004
                              • 6310

                              #44
                              Oj, chyba nie przyłożyłeś się zbytnio, bo to przecież jest całkiem proste. W każdym wariancie "All-grain" jest wyraźnie napisane "Mash coś tam i coś tam with the specialty grain". A nietrudno się chyba domyślić, że "specialty grain" to słód/słody podane na smaym początku przepisu (po "Crush and steep..."). Nie wykonujesz po prostu instrukcji dla warzenia ekstraktowego czy z częściowym zacieraniem, tylko zacierasz według informacji z "All-grain".

                              Comment

                              • Bob56
                                Junior
                                • 03-2005
                                • 18

                                #45
                                No fajnie, jeszcze parę takich odpowiedzi i mi się rozjasni Ale dlaczego NIE wykonywać podstawowej instrukcji? wszak to ona jest podstawowa, a więc najlepsza w założeniu autora, czyż nie? A co to jest Mini-mash method? wygląda na pominięcie suchego ekstraktu i zastąpienie go ziarnem... po co? no nic, w każdym razie dzięki za odpowiedź

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎