Ostudzone , drożdżami zadane przy 24*C, to ide spać .
Markowe domowe
Collapse
X
-
Po pracy chwile trwogi , paniki, konsternacji i sam nie wiem czego jeszcze, temperatura brzeczki 26*C , podjąłem więc jedynie słuszną akcje ratunkową , w trybie doraźnym znalazło się miejsce w piwnicy. Teraz się studzi zobaczymy za kilka godzin czy "gorączka" spadła.
Comment
-
-
Przelałem na cichą , po raz pierwszy zresztą. Przy okazji sprawdziłem Blg wyszło 8 , jak widać 16*C to ciut za zimno dla drożdżyków S-33, niby pracują ale jakoś wolno.
Smak na wpół odfermentowanego piwka dobry ( mocno chmielowy). Trochę się ogrzeje w domku ( tak do 20*C) i ląduje w piwnicy , choć by mieło stać na cichej 2 tygodnie. Nie pali się w końcu to Noc Sylwestrowa
Comment
-
-
Warka 5
Wyborne Monachijskie ( mam nadzieje, że wyjdzie wyborne , jak by co to jutro wybory )
Skład:
4,9 kg słodu monachijskiego
chmiel 50 g Marynki i 25- 30 lubelskiego
drożdże z poprzedniej warki ( jak ładnie ruszą, test zapachu OK )
Zacieranko:
woda 35*C
zasyp 4,9 kg
podgrzewanie 1*C/minutę
1 przerwa 53*C - 10 minut
2 przerwa 64*C - 40 minut ( właśnie trawa więc moge zdać relację)
3 przerwa 73*C - 20 minut
podgrzenie do 78*C do negatywnej próby jodowej
Dla piwowara dziś Brackie 2szt. oraz Karpackie Super Mocne sztuk raz, ale to mocne to chyba po zadaniu drożdży, co bym nie stracił kontroli nad warzeniem.
Comment
-
-
Comment
-
-
Ja tam widze 11,5 blg,ale może mój starczy wzrok już niedowidziLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment