Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
naczelnik w akcji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuDałeś za dużo drożdży, stąd taka szybka fermentacja. teoretycznie jest niewskazana, bo może pogorszyć właściwości piwa.
Ale piwo dość mocne, więc należało zadbać o ich odpowiednią ilość.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Odp: 40
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikWygląda na to, że fermentacja główna dobiega końca.
Nie przewiduję dłuższej niż tydzień fermentacji wtórnej. Max. za tydzień piwo musi wylądować w butelkach.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikNie przewiduję dłuższej niż tydzień fermentacji wtórnej. Max. za tydzień piwo musi wylądować w butelkach.
Piwo na cichej postoi najpewniej ciut więcej niż miesiąć.
Dostałem informację, że ciągle "bucha", i pianka w szyjce gąsiora stoi.
W ten weekend lub kolejny rozprawię się z nim, podczas krótkiej wizytacji jamy. Zupełnie jak w kawale o teściowej...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikPiwo na cichej postoi najpewniej ciut więcej niż miesiąć.
Piwo wylądowało w butelkach, w większości w bąkach.
Blg końcowe ok. 4.
Piękny kolor i zapach . Smakowo też będzie bomba
Kolejna warka pewnie gdzieś pod koniec roku, a zapasy topnieją...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-12-18, 21:16.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Warka 41
Dzisiejszej nocy popełniłem kolejną warkę.
Zamysł był taki, by "wydać" lekkiego lagera, który przefermentuje względnie szybko, wyląduje w moich rzadko używanych beczkach, i zostanie skonsumowany w dniu moich urodzin.
Szczegóły zasypu i zacierania później, bo nie mam teraz tego pod ręką. Wyselowałem w 12 blg, choć początkowo nie chciałem przekroczyć 11. Z racji braku miejsca w fermentorze nie zdecydowałem sie na rozrzedzanie. I tak piwo wyjdzie z wiadra, bo jest go blisko 30 l.
Brzeczka solinie napowietrzona, schłodzona do 24 st.C została zadana rozruszaną gęstwą drożdży WLP 800. Czekam na pierwsze oznaki fermentacji i wynosze do lodówki.
Napowietrzona brzeczka:Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-12-24, 21:06.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaNiedługo w temacie "znalezione w sieci" znajdziemy zdjęcie leja w ziemi po eksplozji drożdży w fermentorze.
Zwykle robię ciut mniejsze startery, więc nie ma obawy
Oszacowanie prawie bezbłędnePopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Nie wiem czy to tu powinno sie zamieszczac takie rzeczy ale...
Na FB mozna wylicytowac podczas akcji charytatywnej SAMIEC ALFA z PIERWSZEJ WARKI !!
https://www.facebook.com/piwapodwiad...15040431900992
po zakonczeniu licytacji zedytuje posta aby potomni...-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Potrzebuję w pomocy w stworzeniu rekwizytu. Mam tekturowy sześciopak Warki, ale nie wiem czym go wypełnić, żeby był w miarę zgodny z prawdą historyczną. Na sześciopaku nie ma niestety wydrukowanych żadnych dodatkowych informacji. Ani z którego roku pochodzi, ani nawet czy były tam butelki...
-
Channel: Identyfikacja
-
-
Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment