Przychylę się do sugestii Twilighta. Kilka rodzajów piwa ale wpisało się już niemal na stałe w polski krajobraz piwny, ciesząc się powodzeniem raczej, co tu dużo mówić, wąskiej grupy odbiorców. Niestety, z uwagi na cenę oraz przyzwyczajenia piwne większości mieszkańców tej długości geogr., nie są to piwa kupowane masowo. Jeśli więc jakiś browar chciałby ulokować w tej niszy kolejny produkt, jedyna szansa na powodzenie tkwi, moim skromnym zdaniem, w bardzo konkurencyjnej cenie, powiedzmy poniżej 8 zł /but. 0,5l.
Czy uważacie, że ALE miałoby szanse zaistnieć na polskim rynku?
Collapse
X
-
-
Chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że ale jest tańsze w produkcji od lagera, a to ze względu mniej skomplikowaną warzelnię i brak konieczności schładzania do 0 C, i w związku z tym znacznie mniejszym zużyciem energii i szybszą fermentacją. Ale w Polsce jest drogie, bo w Anglii jest drogie, a transport też kosztuje.
Comment
-
-
nie przeszkadza to jednak rozwojowi 'ale' lokalnego. tylko czy klient polski przyjmie takie piwo? po 2 miesiącach z okładem działalności Starego Krakowa myślę, że bez dużego kapitału nie będzie to możliwe na dużą skalę.
Comment
-
-
wczoraj zdegustowałem świąteczne 'ale' ze znanego, polskiego, dużego browaru. piwko pewnie nie trafi na rynek, więc nie zakładam wątku w "piwo - konkretnie".
piana: obfita, średniopęcherzykowa, średniotrwała
zapach: fajny, 'ejlowy', ale dość słaby i po półgodzinie już niezbyt intensywny
kolor: ciemnozłoty, klarowny
smak: lekka goryczka, słodowe nutki i posmaczek jak w pale ale ze Starego Krakowa, tylko słabszy
wysycenie: przyzwoite, jak w koncerniaku
ogólnie: jeśli jakaś wariacja tego piwa trafi kiedyś na rynek mimo niechęci do koncerniaków będę degustował częściej.
fotka butelki (z niby etykietą) wkrótce, bo piwo jużOstatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-12-22, 14:29.
Comment
-
-
trudno powiedzieć...jak sam pewnie zauważyłeś największy popyt mają u nas piwa stosunkowo niedrogie...Ale do takich by napewno nie należało...i dlatego los tego piwa mógłby być u nas różny...ja jednak napewno bym wielokrotnie taki rarytas
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswczoraj zdegustowałem świąteczne 'ale' ze znanego, polskiego, dużego browaru. piwko pewnie nie trafi na rynek, więc nie zakładam wątku w "piwo - konkretnie".Ostatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2005-12-22, 14:55.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Panie E-Prezesie nie wstydz się
Obstawiam na Okocim. Zgadłem? Raczej tak
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RobSentexjak sam pewnie zauważyłeś największy popyt mają u nas piwa stosunkowo niedrogieOstatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-12-22, 15:24.
Comment
-
-
Jaki browar rozdaje? Nooooo Piwowarnia E-prezesa Czy wystarczy podesłać Tobie adres żeby takie świąteczne piwko otrzymać?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Sądzę, że ALE znalazło by swoich zwolenników w Polsce, no niestety cena nas troche odstrasza od zakupu. Wiadomo to co u nas w butelkach można dostać, nie równa sie w smaku z ALE lanym z kija na Wyspach. Ja osobiście, jeśli miałbym kupić 2 ALE w butelkach czy to z Youngs' a czy z innego browaru, mówiąc szczerze wole kupić sobie kilka piwek z mniejszych browarów lub piwka niepasterozwane. Lepiej kilka spróbować niż jedno czy dwa, ekonomia się liczy
Comment
-
Comment