Ja dopiero mogę wziąć się do roboty 20-tego lutego po powrocie znad morza. Mam nadzieję, że do Wrocka będzie zdąży nabrać swoich walorów.
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
Konkurs
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
Blg brzeczki nastawnej: 13
Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.
Do warzenia! Myślę, że spokojnie takie piwo wystarczy nastawić do końca lutego, żeby było wystarczająco dojrzałe na polowę maja. Ale oczywiscie - im wcześniej, tym lepiejOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-02-09, 10:43.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaRECEPTURA KONKURSOWA:
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
[B]Mniej książków więcej piwaComment
-
To jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisaćComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaKrzysiu, a gdzie ja napisałam o 20 litrach?...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTo jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTutaj To jest o tyle istotne, że jak zwiększa się ilość słodu, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilość chmielu z powodu większej ilości brzeczki.
Ponieważ Marynka ma dwukrotnie więcej alfakwasów i związków aromatycznych niż Lubelski, winno być "niech zrobi Marynkę na 5 min.". W przeciwnym razie nadmiernie zwiększy się w piwie goryczka.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakIlości słodów są podane w %, więc ilość w kg każdy sam sobie wyliczy, tak aby wyszło 20 litrów.Comment
-
Kurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaKurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?
Wolę nawet przechmielone niż niedochmielone.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony (...) Może jeszcze zmodyfikujemy?
Zresztą jedyne przechmieliny jakich nie lubię to te na forum.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaRECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%, szkoda, że to tylko 0,1%
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcCieszę się, że moja propozycja na pozostawienie odrobiny miejsca w recepturze piwowarowi została przyjęta, szkoda, że to tylko 0,1%
Znalazł Chłop lukę w regulaminiePoszukujęComment
-
hehe, ale jajaNo cóż, potraktujmy to jako możliwość manewru 0,1% między ilościa zapodanych słodów, żeby mi nikt nie wcisnął np. 0,1% Caraaroma
Comment
-
A moje dziś rano zostało zadane dwoma rodzajami drożdży i jedno będzie stało w wiatrołapie w kiblu, bo tam najchłodniejdrożdże Munich Lager (gęstwa od Joelki, która to otrzymała je drogą pocztową od Endrio, dzięki
), a drugie będzie stało również w kiblu
na pięterku, drożdże WLP550.
Oby tylko nie wyszło z tego piwo kibloweComment
Related Topics
Collapse
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 18:53
-
Czekają degustacje i głosowanie na najlepsze piwo.
Nagroda, to nie lada gratka, bo wygrany będzie mógł uwarzyć zwycięskie piwo w naszym browarze!!!
Dodatkowo czeka was koncert muzyki na żywo i pyszne jedzonko które umilą wam zabawęStart2024-10-05Koniec2024-10-05AdresKąty Wrocławskie, 1 maja 11, Browar Caminus-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-10-01, 17:42 -
-
Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa
Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.
Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...2024-09-18, 14:25 -
Cześc, jak co roku od 15 lat - spotkanie piwowarów domowych, od 9 lat w ramach Festiwalu Dobrego Piwa
Znowu na esplanadzie Stadionu Wrocław, tym razem cała strefa wydzielona dla piwowarów, dużo duuużych namiotów, bardzo dużo ławostołów - zapraszamy :-)
Do 25 maja można...2018-05-16, 10:21 -
Czas leci, pora na zapisy - wpis na www.wrowar.com.pl:
http://www.wrowar.co...0-czerwca-2017/
Wklejam całość też w poście. Czemu wrowar.com.pl? Proste - nie dopilnowałam płatności domeny wrowar.pl i już na niej wisi co innego :-)
... - Loading...
- Koniec listy.
Comment