leżakowanie i spożycie z KEG - jak w praktyce?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macmon
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 140

    #46
    Krzysiu napisał(a)
    Piwo w kegu należy traktować tak, jak w piwo w butelce, a więc dodawać czegoś dla nagazowania. Za pomocą gazu z butli można piwo wypchnąć, ale będzie całkowicie pozbawione gazu i piany. Gaz z zewnątrz potrzebuje dużo czasu, żeby się w piwie rozpuścić, początkowo gromadzi się nad piwem i wytwarza ciśnienie. Podejrzewam, że aby prawidłowo nagazować piwo w kegu gazem z butli, potrzeba kilka tygodni.

    W końcu przemysłowe piwo w kegu też jest nagazowane.
    KEG po umyciu i dezynfekcji jest izobarycznie napełniany piwem pod odpowiednim cisnieniem, nie dochodzi więc problem z rozgazowaniem przy rozlewie piwa. Cała nitka technologiczna produkcji piwa odbywa się przy nadciśnieniu naturalnie wytworzonego podczas fermentacji CO2 z dodatkowym użyciem sprężonego CO2, aby nie dopuścić do rozgazowania piwa.
    1. Piwo z tankofermentora wypychane jest sprężonym CO2 i przekazywane do lezakowni lub filtracji.
    2. Filtacja piwa przy nadciśnieniu( w przypadku technologii HG dodaje się tutaj odtlenioną wodę i nastawia odpowiedni ekstrakt oraz saturuje takie piwo sprężonym CO2 do oczekiwaniego nadciśnienia).
    3. Piwo gotowe do rozlewu w tankach pośredniczących i w urządzeniach rozlewniczych cały czas jest pod cisnieniem.
    Niedopuszczalna jest redukcja cisnienia piwa na różnych etapach produkcji, gdyż powoduje to wypienianie CO2 i w następstwie rozliczne kłopoty np. niedopełnianie opakowań przy rozlewie.

    Comment

    • Chrono_2005
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.04
      • 11

      #47
      Moje trzy grosze w tym temacie.Kegów z piwem opróżniłem już kilkanaście i zawsze miałem ten sam problem ,w przypadku gdy spijanie jednego kega przeciągało się w czasie i trwało kilka dni to nalewanie piwa wymagało coraz więcej cierpliwości. Po prostu piwo coraz bardziej się pieniło , aż w końcu z kranu leciała sama piana. Były to piwa gotowe, ale od kilku miesięcy nadrabiam intensywnie zaległości w browarnictwie amatorskim i większość moich wyrobów leżakuje w 30l kegach. Pierwszą już otworzyłem i ten sam problem. Czy kega naprawdę trzeba obalić na jednej imprezie? Dodam że smak piwa w zasadzie się nie zmienia ,tylko ta piana,piana coraz więcej piany.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chrono_2005
        ...Po prostu piwo coraz bardziej się pieniło , aż w końcu z kranu leciała sama piana. ..
        Też używam KEG'ów, ale podobnego objawu nie zauważyłem.
        Mam co prawda za dużo piany (za dużo cukru dodawałem przy rozlewie)
        ale nie zmienia się to w czasie.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Chrono_2005
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.04
          • 11

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
          Też używam KEG'ów, ale podobnego objawu nie zauważyłem.
          Mam co prawda za dużo piany (za dużo cukru dodawałem przy rozlewie)
          ale nie zmienia się to w czasie.
          W jakim czasie? Jak długo rozpijałeś jedną beczkę(oczywiście bez życzliwej pomocy kumpli i rodziny).Może to kwestia odpowiedniego ciśnienia ,ja utrzymuję pomiędzy 2 a 3 bary.

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #50
            KEG 20 litrowy wystarcza mi na około 1 tydzień,
            a ciśnienie utrzymuję mniejsze niż 2 atm.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • Chrono_2005
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.04
              • 11

              #51
              Spróbuję z mniejszym ciśnieniem.Skąd masz kegi 20 litrowe?Pytałem w hurtowniach piwa,wszędzie tylko 30 i 50cio litrowe mają. Ja używam 30l ,ale z chęcią kupiłbym coś mniejszego.

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #52
                BROK używa także 20, 30 i 50 litrowych KEG'ów,
                używam też ok. 19 l. PEPSI i COCA COLI
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • Chrono_2005
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.04
                  • 11

                  #53
                  Z Brokiem to cała historia , w hurtowni która prowadzi to piwo nie mogę nic kupić bo tam sprzedają tylko tym którzy mają koncesję na alkohol,a puszki od coli odpadają (ta cena w BA)

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #54
                    A kto powiedział, że trzeba kupować je w BA?
                    Szukaj na Allegro, złomowiskach itp.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • Chrono_2005
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.04
                      • 11

                      #55
                      Już chyba nie będziemy drążyć tematu lepiej coś wypić

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19355

                        #56
                        Która głowica to tzw. stara warka?

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19355

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                          Która głowica to tzw. stara warka?
                          no dobra, ponawiam pytanie! oraz...
                          które z zamieszconych na zdjęciu fittingów jest używany przez jakie browary??
                          Attached Files

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #58
                            1. Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec, Brok
                            2. Carlsberg Polska
                            3. To chyba zmodyfikowane 1, główica powinna pasować.
                            4. Pilsner Urquell, Guinness

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19355

                              #59
                              dzięki, a małe browary z jakich korzystają? jak wyżej czy jeszcze innego typu?

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #60
                                A ja mam pytanie:

                                Jaka jest średnica wewnętrzna kega 50 l

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Czarny1975
                                  Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
                                  Czarny1975
                                  Witam wszystkich forumowiczów,

                                  Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

                                  Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
                                  2017-09-26, 08:30
                                • ART
                                  Chmielowe aromaty bez chmielu....
                                  ART
                                  Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

                                  Np.

                                  Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
                                  2025-11-01, 09:24
                                • Serokomlak
                                  Szwecja, Kalmar, Polhemsgatan 30, Ängöl AB
                                  Serokomlak
                                  Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
                                  2025-09-28, 21:34
                                • zgroza
                                  Czarnogóra, Bar, Makedonska 2, Barrel Pub
                                  zgroza
                                  Świeżo otwarty mikrus o zawrotnym wybiciu 0,5 hl w centrum Baru. Na kranie dziś 4 rodzaje (IPA, NEIPA, wiedeńskie, monastyrskie [pół]ciemne), spożycie przed lokalem, warzenie na górze.
                                  Uwaga polityczna: lokal prowadzony przez rosjan. ...
                                  2025-08-21, 15:11
                                • dadek
                                  Jelenia Góra, Sobieskiego 47, Browar Dolina BoBRU
                                  dadek
                                  Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...
                                  2025-08-03, 01:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...