Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • berdo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.07
    • 100

    #106
    Shlangi jak się ma warka 2? Przelałeś na cichą? Do ilu spadło blg?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #107
      Blg spadło do 5. Przelałem wczoraj na cichą.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Pinhead
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.06
        • 18

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Powiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.
        Z drożdżami to różnie bywa. Ja warzyłem Ale i zrobiłem starter z drożdży Safale US-56, w szklance aż kipiało, zadałem do brzeczki, temp. 15-22*C 15 w nocy 22 w dzień, piany prawie zero tylko spokojne bąbelki, myślałem że drożdże do bani ale po tygodniu odfermentowały z 13Blg na 4,5Blg

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #109
          Monachijski Parufor zabeczkowany

          Zabeczkowałem do KEG'a naszego Parufora. Nie wiem gdzie wyparowała reszta piwa ale jest go tylko tyle co zmieściło się do KEG'a i jednej małej buteleczki.

          Balling spadł do 2,5

          Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.

          Do refermentacji użyłem 0,5 litra. Druga butelka brzeczki dziwnie woniała więc ją wylałem.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • berdo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.07
            • 100

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Balling spadł do 2,5
            niezłe te drożdże

            Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.
            Spokojnie, na pewno zelżeje i będzie pycha (o ile dotrwa i nie wyparuje)

            Dzięki Shlangi za opiekę

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #111
              No to może zadziałamy.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kayas
              myśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek
              No to jak tam Panie Gospodarzu, warzymy w najbliższą sobotę lub niedzielę? Proponuję zwykłe ale, 20 l:
              5 kg pilzneńskiego
              1 kg karmelu
              chmiel Lubelski 30 g
              chmiel Marynka 30 g
              mam wszystko w domu, drożdże które bądź Samochodu mieć raczej nie będę (ale może porzyczę jakiś dostawczy z firmy Ojca) więc prosiłbym o to bym nie musiał brać nic więcej niż słody

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19345

                #112
                z tego co słyszalem wchodzi w rachubę środa albo czwartek po 17.

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #113
                  Jak dla mnie to bardziej czwartek pasuje ale jak zaczniemy o 17:00 to skończymy między 23:00 a 0:00

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2740

                    #114
                    No nie, ja znowu nie będę mógł .
                    Na 80% w czwartek wieczorem jadę do Frankfurtu, środa też odpada, bo leją płytę na budowie i zastępstwo nie wchodzi w grę. Wracam w poniedziałek nocą, wtorek odpada. Czyli mogę w środę, ale następną.
                    Panowie nie przejmujcie się, warzcie kiedy Wam pasuje. Chyba nikt nie planuje zamknięcia browaru KraCK? Nie przy 3 to przy 4 warce dołączę i wniosę cenną wiedzę na temat robienia przerw w odwrotnej kolejności
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • berdo
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.07
                      • 100

                      #115
                      Ja też teraz odpadam, ale za to po 01.08 będę dostępny. Wiedzy nie wniosę, a raczej wyniosę.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #116
                        Warka 3 - Piwo Żytnie "Klajster brau"

                        Kolejne LajboCKowe warzenie nie było zaplanowane. Odbyło się w siedzibie sklepu www.piwowar.biz Z głupia skrzyknąłem się z Titus Foxem czy nie moglibyśmy czasem zużyć jego słodu żytniego i się zgodził, do ekipy dołączył też e-prezes ratując nas fermentorem, bo wszystkie nasze są zajęte.

                        Piwo: rye beer
                        Skład:
                        2,5 kg słodu żytniego Weyermann
                        1kg słodu pilzneńskiego Optima
                        1 kg słodu monachijskiego Strzegom
                        1 kg ekstraktu słodowego Weyermann na bazie pszenicy (ze słodów: pszenicznego, pilzneńskiego i carawheat'a)
                        Chmielenie:
                        60 minut 50 g Spalter
                        60 minut 20 g Magnum
                        Zacieranie: przerwa 70 minut na wytrawnie
                        Drożdże: Geraman Ale

                        Wyszło w sumie 25 litrów piwa 12 blg

                        Titus Fox przygotowywuje rewelacyjną etykietę
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-16, 20:58.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #117
                          No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył

                          PS
                          Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Titus_Fox
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.10
                            • 400

                            #118
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
                            Nie skończył, bo i nie zaczął Za dużo się zwaliło do roboty. Ale etykieta się pojawi zdecydowanie przed rozlewem. Nie to co moja ósma warka, z końca czerwca, która nawet nazwy nie ma, że o etykiecie nie wspomnę

                            Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.
                            O, coś ciekawego się szykuje ?

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2740

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył

                              PS
                              Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.
                              Zmieniło się od poniedziałku. Teraz pracuję co trzeci dzień. 18...21...24...27...30...itd.
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.
                                Skosztowałem podczas próby montowania minikega do nalewaka. Nadal klarowne, lekko słodowe, goryczka zmniejszyła się, piana trochę słaba ale najważniejsze: NIE KWAŚNE I LEPSZE NIŻ NASZ KOŹLAK

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Serbia, Novi Sad, Futoški 93b, Zbir Pivara
                                  pebejot
                                  Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
                                  Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
                                  Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...
                                  2025-04-24, 11:33
                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • pebejot
                                  Włochy, Trento, Via Paolo Oss-Mazzurana 38, Forsterbräu Trento
                                  pebejot
                                  Minibrowar w Trento, zlokalizowany w samym centrum miasta, 700 metrów od dworca kolejowego.
                                  Lokal w stylu bawarskim, z ciężką kuchnią i asortymentem piwnym, z tym, że są też akcenty włoskie.
                                  Wnętrze tworzy jedna główna sala z reprezentacyjnym owalnym barem, obłożonym marmurem...
                                  wczoraj, 16:51
                                • pebejot
                                  Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
                                  pebejot
                                  Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
                                  Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
                                  Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
                                  2025-09-27, 15:25
                                • pebejot
                                  Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                                  pebejot
                                  Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                                  Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                                  Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                                  Najwięcej miejsc do...
                                  2025-09-20, 08:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...