Shlangi jak się ma warka 2? Przelałeś na cichą? Do ilu spadło blg?
Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPowiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.Comment
-
Monachijski Parufor zabeczkowany
Zabeczkowałem do KEG'a naszego Parufora. Nie wiem gdzie wyparowała reszta piwa ale jest go tylko tyle co zmieściło się do KEG'a i jednej małej buteleczki.
Balling spadł do 2,5
Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a) goryczkowe.
Do refermentacji użyłem 0,5 litra. Druga butelka brzeczki dziwnie woniała więc ją wylałem.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumBalling spadł do 2,5niezłe te drożdże
Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a) goryczkowe.
Dzięki Shlangi za opiekęComment
-
No to może zadziałamy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kayasmyśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek
5 kg pilzneńskiego
1 kg karmelu
chmiel Lubelski 30 g
chmiel Marynka 30 g
mam wszystko w domu, drożdże które bądźSamochodu mieć raczej nie będę (ale może porzyczę jakiś dostawczy z firmy Ojca) więc prosiłbym o to bym nie musiał brać nic więcej niż słody
Comment
-
Jak dla mnie to bardziej czwartek pasuje ale jak zaczniemy o 17:00 to skończymy między 23:00 a 0:00Comment
-
No nie, ja znowu nie będę mógł.
Na 80% w czwartek wieczorem jadę do Frankfurtu, środa też odpada, bo leją płytę na budowie i zastępstwo nie wchodzi w grę. Wracam w poniedziałek nocą, wtorek odpada. Czyli mogę w środę, ale następną.
Panowie nie przejmujcie się, warzcie kiedy Wam pasuje. Chyba nikt nie planuje zamknięcia browaru KraCK? Nie przy 3 to przy 4 warce dołączę i wniosę cenną wiedzę na temat robienia przerw w odwrotnej kolejnościTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Warka 3 - Piwo Żytnie "Klajster brau"
Kolejne LajboCKowe warzenie nie było zaplanowane. Odbyło się w siedzibie sklepu www.piwowar.bizZ głupia skrzyknąłem się z Titus Foxem czy nie moglibyśmy czasem zużyć jego słodu żytniego i się zgodził, do ekipy dołączył też e-prezes ratując nas fermentorem, bo wszystkie nasze są zajęte.
Piwo: rye beer
Skład:
2,5 kg słodu żytniego Weyermann
1kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
1 kg ekstraktu słodowego Weyermann na bazie pszenicy (ze słodów: pszenicznego, pilzneńskiego i carawheat'a)
Chmielenie:
60 minut 50 g Spalter
60 minut 20 g Magnum
Zacieranie: przerwa 70 minut na wytrawnie
Drożdże: Geraman Ale
Wyszło w sumie 25 litrów piwa 12 blg
Titus Fox przygotowywuje rewelacyjną etykietęOstatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-16, 20:58.Comment
-
No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNo i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończyłZa dużo się zwaliło do roboty. Ale etykieta się pojawi zdecydowanie przed rozlewem. Nie to co moja ósma warka, z końca czerwca, która nawet nazwy nie ma, że o etykiecie nie wspomnę
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNo i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumPiwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a) goryczkowe.
Comment