Mój nowy filtrator

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mirekkk
    To w czymże mają przeszkadzać rurki z tworzywa dużo lepszego niż to, które wymieniałem przed chwilą, stosowanego w instalacjach wodnych do pitnej wody (zimnej i gorącej)?
    Właśnie - chciałem zapytać, czy masz informację, do jakiej maksymalnej temperatury cieczy mozna stosować te rurki? Ja znalazłem w castoramie takie do 82st C. Zastanawiam się czy to nie za mało- przy dnie może dojść do przegrzania zacieru nawet w okolice 100 st C.

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
      Właśnie - chciałem zapytać, czy masz informację, do jakiej maksymalnej temperatury cieczy mozna stosować te rurki? Ja znalazłem w castoramie takie do 82st C. Zastanawiam się czy to nie za mało- przy dnie może dojść do przegrzania zacieru nawet w okolice 100 st C.
      Ja mam takie do 85oC. Do przegrzania nie dojdzie jeśli ustrojstwo wkładać po zacieraniu.
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #33
        Nie, przyczepię się, bo to już przesada:
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dojlidy
        Plastiknie jest ekologiczny.
        Ty piszesz o nieekologicznym plastiku, Emes twierdzi, że Jego Browar jest ekologiczny. Ludzie - zajrzyjcie najpierw do książek, zrozumcie sens tego terminu, a nie klepcie za innymi, że to lub tamto jest ekologiczne, bądź też nie... To taka prośba prosto ode mnie....

        Więcej się nie czepiam - tylko czytam dalej....

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
          Ja mam takie do 85oC. Do przegrzania nie dojdzie jeśli ustrojstwo wkładać po zacieraniu.
          Co racja, to racja. Ale myślałem też nad filtrowaniem chmielin - szyszki powinny się chyba zatrzymać i stworzyć złoże filtracyjne dla osadów. Próbowałeś może tego? Tylko w takiej sytuacji temperaturę mamy 100 st C, chyba, że będziemy dezynfekować oddzialnie a nie przez gotowanie. A wtedy dochodzi dodatkowa praca.

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
            Co racja, to racja. Ale myślałem też nad filtrowaniem chmielin - szyszki powinny się chyba zatrzymać i stworzyć złoże filtracyjne dla osadów. Próbowałeś może tego? Tylko w takiej sytuacji temperaturę mamy 100 st C, chyba, że będziemy dezynfekować oddzialnie a nie przez gotowanie. A wtedy dochodzi dodatkowa praca.
            Nie próbowałem bo mam duże zapasy chmielu w granulacie i ekstraktu CO2... stąd jeszcze nie chmieliłem szyszkami.
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • Leonpraga
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.02
              • 468

              #36
              czytam wszystko co dotąd napisaliście bo mam zamiar zacząć ważyć piwo, na zdjęciu które pokazał mirekkk wydaje mi się że są to rurki w kolorze białym do zimnej wody, do ciepłej są żółte i cieńsze, nie wiem co ma znaczyć rurki ekologiczne, ale napewno są wykorzystywane do wody pitnej i mają atest polski. Moim zdaniem jest to lichy materiał i często na instalacjach wygina się w rózne strony, myślę że tu też zajdzie ta reakcja, a opisywana teperatura mija się z celem już nie raz te rury nie wytrzymywały swojego założonego celu. Te rur jednak są tak skonstruowane że mają mikropory, inaczej mówiąc ta rura oddycha i tu może być problem z zewnętrzną stroną ale gorący war chyba powinien wszystkie paskudztwa, pozostałe w porach zabić, radził bym jednak rurki miedziane

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19258

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                ... mam duże zapasy chmielu w granulacie i ekstraktu CO2...
                a to co?
                też skłaniam się od zmontowania takiego patentu, tym bardziej, że przede mną przetestowało to parę osób, nie tylko te które się wpisały.
                Mirek pisal, że odstawia zacier na 10 min., więc temperatura nawet przy dnie nie jest 100*C, więc te 85*C jakie jest maksymalne w przypadku tego tworzywa powinno być wystarczające.
                A co do zasysania... niektórym nie wychodzi to sprawnie nawet z zimnym płynem, więc ja tu nie widzę problemu
                Last edited by e-prezes; 2006-06-25, 22:26.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Wersja testowa wykonana w 30 minut (głównie demontaż z węża). Przygotowanie do spożywki - opłukałem z opiłków, wyparzyłem wrzątkiem i do roboty.
                  Attached Files

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #39
                    Jak sprawnosc urzadzenia? Do czego ten dluzszy odcinek miedzi?

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #40
                      Sprawność ustrojstwa bardzo dobra, cieńka rurka miedziana służy do umiejscowienia flitra na dnie gara ( wyciągam mieszadło wkładam filtrownice) .

                      Comment

                      Przetwarzanie...