Filtrowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    Filtrowanie

    Wiem że temat filtracji był już przerabiany ale ostatnio kombinuję nad poprawieniem tego etapu warzenia w moim domowym browarze i przyszedł mi do głowy pomysł ownięcia wlotu kranika w fermentorze BA czymś co zatrzyma osady i inne towary pływające - jakaś pończocha albo coś takiego.
    Może ktoś już to robił? Jak wrażenia?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Mówisz tu o filtrowaniu brzeczki przedniej czy nastawnej ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #3
      Filtracja zacieru przed chmieleniem.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Jeżeli chcesz tylko usprawnić zwykłe filtrowanie zacieru aby dodatkowo zatrzymać część osadów to można by poczynić próby z pończochą. Ale zasadniczo jeżeli łuska jest dobrze ułożona podczas filtracji to wystarczy kadź filtracyjna lub rurka filtracyjna i nie będziesz potrzebował nic na kranik zakładać. Ja odkąd zmajstrowałem ciśnieniowy filtrator wg lukuja to nie mam poblemu nawet z pyłkiem mącznym. Nic się nie przedostaje.





        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #5
          Denerwuje mnie ten pył mączny i ciągłe zawracanie filtratu.
          Myślałem nad wkładem z rurki do spłuczki ale póki co chciałbym wykorzystać kadź z BA.
          Warzę 10 litrowe warki - podbicie do poziomu dziurek kadzi obniża mi wydajność więc przy następnej okazji zrobię mniejsze albo wcale go nie zrobię, założę pończochę na kranik i będę zlewał na max przepływie :-)
          Zrobię tak albo nie mam na imie Krzysztof :-)))))

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Zakładanie dodatkowego sitka z pończochy to tylko zawracanie głowy - cząsteczki nadające brzeczce przedniej mętność mają mniejsza średnicę niż otwory w pończosze, więc i tak przejdą, a cząstki grubsze osiądą na takim sitku i zatkają je. Można zastosować filtry kartonowe, ale potrzebne jest wtedy ciśnienie w instalacji, żeby przepchnąć brzeczkę. W warunkach domowych komplikowanie filtracji zacieru to doskonały sposób na obrzydzenie sobie piwowarstwa.

            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #7
              No właśnie tego się obawiałem. A jak z tym podbiciem przy mniejszych warkach?

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Ja przeważnie nie stosuję podbicia, nie ma to w zasadzie wpływu na końcowy efekt. Zrobiłem z podbiciem parę filtrowań i zrezygnowałem.

                Brzeczkę przednią masz mętną, bo:
                1. z powodu małej ilości słodu masz cienką warstwę filtracyjną,
                2. za szybko filtrujesz.
                może jeszcze być:
                3. zrobiłeś za duże dziury w płycie filtracyjnej.

                Rób warki 20 - 25 l i filtruj przepisowo 1,5 godz, a będziesz otrzymywał idealnie klarowną brzeczkę.

                Comment

                • semplice
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 89

                  #9
                  Nie wydaje mi się żebym filtrował za szybko - czekam najpierw około 45 minut, potem kilka razy otwieram i zamykam, przelewam na górę.
                  Potem otwieram na minimalny przepływ i czekam.
                  Na razie nie chcę robić dużych warek - doszlifowuję proces, poza tym bardzo wygodne są 15l fermentory z BIOWINU :-)
                  Dziur dodatkowych nie robiłem.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    A jak przelewasz? Na talerzyk, czy bezpośednio na młuto?

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      A jak przelewasz? Na talerzyk, czy bezpośednio na młuto?
                      Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
                      Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2006-09-28, 13:17.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #12
                        Po ściance kadzi z kufla albo podobnego naczynia.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          A ja od kiedy mam rurkę filtracyjną, nieco niedopracowaną, to leci mi mąka, potem część tej mąki trafia do chmielenia, a potem i tak mam dobre i klarowne piwo. Nie wiem, czy w warunkach domowych zatem aż tak warto się przejmować klarownością brzeczki przedniej.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                            Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
                            talerzyk chroni przed wzburzaniem młóta
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
                              talerzyk chroni przed wzburzaniem młóta
                              Jakim wzburzaniem ?
                              Nie zauważyłem, żeby to moje bezpośrednie polewanie miało jakikolwiek wpływ na filtrację.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X