Shlangi jak się ma warka 2? Przelałeś na cichą? Do ilu spadło blg?
Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem
Collapse
X
-
-
Z drożdżami to różnie bywa. Ja warzyłem Ale i zrobiłem starter z drożdży Safale US-56, w szklance aż kipiało, zadałem do brzeczki, temp. 15-22*C 15 w nocy 22 w dzień, piany prawie zero tylko spokojne bąbelki, myślałem że drożdże do bani ale po tygodniu odfermentowały z 13Blg na 4,5BlgPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPowiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.
Comment
-
Monachijski Parufor zabeczkowany
Zabeczkowałem do KEG'a naszego Parufora. Nie wiem gdzie wyparowała reszta piwa ale jest go tylko tyle co zmieściło się do KEG'a i jednej małej buteleczki.
Balling spadł do 2,5
Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a
) goryczkowe.
Do refermentacji użyłem 0,5 litra. Druga butelka brzeczki dziwnie woniała więc ją wylałem.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumBalling spadł do 2,5
niezłe te drożdże
Spokojnie, na pewno zelżeje i będzie pycha (o ile dotrwa i nie wyparuje)Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a
) goryczkowe.
Dzięki Shlangi za opiekę
Comment
-
No to może zadziałamy.
No to jak tam Panie Gospodarzu, warzymy w najbliższą sobotę lub niedzielę? Proponuję zwykłe ale, 20 l:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kayasmyśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek
5 kg pilzneńskiego
1 kg karmelu
chmiel Lubelski 30 g
chmiel Marynka 30 g
mam wszystko w domu, drożdże które bądź
Samochodu mieć raczej nie będę (ale może porzyczę jakiś dostawczy z firmy Ojca) więc prosiłbym o to bym nie musiał brać nic więcej niż słody
Comment
-
Jak dla mnie to bardziej czwartek pasuje ale jak zaczniemy o 17:00 to skończymy między 23:00 a 0:00
Comment
-
No nie, ja znowu nie będę mógł
.
Na 80% w czwartek wieczorem jadę do Frankfurtu, środa też odpada, bo leją płytę na budowie i zastępstwo nie wchodzi w grę. Wracam w poniedziałek nocą, wtorek odpada. Czyli mogę w środę, ale następną.
Panowie nie przejmujcie się, warzcie kiedy Wam pasuje. Chyba nikt nie planuje zamknięcia browaru KraCK? Nie przy 3 to przy 4 warce dołączę i wniosę cenną wiedzę na temat robienia przerw w odwrotnej kolejności
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Warka 3 - Piwo Żytnie "Klajster brau"
Kolejne LajboCKowe warzenie nie było zaplanowane. Odbyło się w siedzibie sklepu www.piwowar.biz
Z głupia skrzyknąłem się z Titus Foxem czy nie moglibyśmy czasem zużyć jego słodu żytniego i się zgodził, do ekipy dołączył też e-prezes ratując nas fermentorem, bo wszystkie nasze są zajęte.
Piwo: rye beer
Skład:
2,5 kg słodu żytniego Weyermann
1kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
1 kg ekstraktu słodowego Weyermann na bazie pszenicy (ze słodów: pszenicznego, pilzneńskiego i carawheat'a)
Chmielenie:
60 minut 50 g Spalter
60 minut 20 g Magnum
Zacieranie: przerwa 70 minut na wytrawnie
Drożdże: Geraman Ale
Wyszło w sumie 25 litrów piwa 12 blg
Titus Fox przygotowywuje rewelacyjną etykietę
Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-16, 20:58.Comment
-
No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.Comment
-
Nie skończył, bo i nie zacząłPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNo i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
Za dużo się zwaliło do roboty. Ale etykieta się pojawi zdecydowanie przed rozlewem. Nie to co moja ósma warka, z końca czerwca, która nawet nazwy nie ma, że o etykiecie nie wspomnę 
O, coś ciekawego się szykuje ?Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.Comment
-
Zmieniło się od poniedziałku. Teraz pracuję co trzeci dzień. 18...21...24...27...30...itd.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNo i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Skosztowałem podczas próby montowania minikega do nalewaka. Nadal klarowne, lekko słodowe, goryczka zmniejszyła się, piana trochę słaba ale najważniejsze: NIE KWAŚNE I LEPSZE NIŻ NASZ KOŹLAKPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumPiwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a
) goryczkowe.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...-
Channel: Serbia
-
-
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....-
Channel: Słowacja
2025-01-25, 22:06 -
-
Minibrowar w Trento, zlokalizowany w samym centrum miasta, 700 metrów od dworca kolejowego.
Lokal w stylu bawarskim, z ciężką kuchnią i asortymentem piwnym, z tym, że są też akcenty włoskie.
Wnętrze tworzy jedna główna sala z reprezentacyjnym owalnym barem, obłożonym marmurem...-
Channel: Włochy
-
-
Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....-
Channel: Włochy
-
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment