IV WWP - piwo konkursowe - konkrety

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    IV WWP - piwo konkursowe - konkrety

    Piwo jasne dolnej fermentacji:

    90% pilzneński
    10% monachijski

    Balling: 12

    Zacieranie: dekokcyjne. Nie podaję dokładnych parametrów, bo, wiadomo, z dekokcją czasy wyjdą każdemu inne, taki wyznacznik powinien wystarczyć.

    Chmielenie 60 min.na 20 l:
    20g marynka na początek
    20 g marynka 30 min. przed końcem
    20 g marynka 5 min. przed końcem

    Drożdże: dowolne dolnej fermentacji

    Komentarze i sugestie w temacie:
    - 2019.06.08 - XVI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - autorska impreza piwowarska Marusi - 2019.06.07-09 - 10. Festiwal Dobrego Piwa - święto piwa na Stadionie Miejskim we Wrocławiu realizowane przez Marusię i CK Zamek, pod patronatem Browar.biz. Zapraszamy!


    15 listopada 2006 zatwierdzenie receptury z ewentualnymi zmianami
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    (...)
    Chmielenie 60 min.na 20 l:
    20g marynka na początek
    20 g marynka 30 min. przed końcem
    20 g marynka 5 min. przed końcem
    (...)
    Szyszka czy granulat?
    Z ilości wychodzi mi, że szyszka.
    Czy zamiast można zastosować 3 x 15 g granulatu?
    Prosiłbym o odpowiedź dziś, bo robię zamówienie a szyszek nie mam bo nie używam, wiec bym zamówił.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Oczywiście wymiennie możemy zastosować granulat w odpowiednich proporcjach.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        15 listopada 2006 zatwierdzenie receptury z ewentualnymi zmianami
        Czyli możemy rozumieć, że zmian nie będzie i podana receptura jest ostateczna ?

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          O, faktycznie - już 16

          Tak, receptura na piwko jasne dolnej fermentacji zatwierdzona. Z pszenicą się nie śpieszy, i tak będzie warzona dopiero w przyszłym roku
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            10% monachijski
            Czy Caramunich można uznać w tym przypadku za monachijski ?

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Caramunich to słód karmelowy. Nie można tego traktować jako zamiennik monachijskiego.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Piwo jasne dolnej fermentacji:
                ...
                Chmielenie 60 min.na 20 l:
                ...
                20 g marynka 5 min. przed końcem
                Co prawda w konkurencji nie uczestniczę (chociażby z fizyczniego braku możliwości zrobienia dolnej fermentacji), ale ciekawi mnie czy naprawdę polecasz używać chmielu goryczkowego do chmielenia na aromat?
                Jeszcze odwrotnie to mógłbym zrozumieć, choć nie w tak małych ilościach...
                Last edited by jerzy; 2006-12-17, 00:35.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  marynka jest uznawana za chmiel uniwersalny. stosowałem różne, ale efektu nie czułem także z lubelskim.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Dodam tylko, że Marynka zawiera dwukrotnie więcej substancji aromatycznych, niż Lubelski.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Jeśli chodzi o słody: żadne zamienniki nie wchodzą w grę.
                      Chmiel: taki zapodałam przepis trochę odruchowo, bo sama od ponad roku chmielę tylko goryczkowym, bo taki mam, no i też słyszałam to, o czym napisał Krzysiu powyżej (pewnie od niego to usłyszałam) Marynki też są różne, ale zostawiam dowolność piwowarom, czy użyją marynki tegorocznej, dobrze zakonserowanej zeszłorocznej, z jakiej plantacji - ilość alfakwasów w każdej będzie inna.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Zasady udziału w konkursie są takie same, jak w zeszłym roku:
                        1. piwa konkursowe należy dostarczyć w ilości 3 szt. x 0,5 l
                        2. Opis ma zawierać: datę warzenia i rodzaj użytych drożdży, opis dołączony do butelek na osobnej kartce lub przyklejony do butelek w formie łatwej do zdarcia
                        3. W przypadku osób przyjeżdżających z innych miejscowości lub wystawiających piwo na konkurs, a nie przyjeżdżających osobiście, piwa powinny być wysłane miesiąc wcześniej do organizatora na adres, który podam w odpowiednim czasie
                        4. W przypadku wygrania nagród przez osoby nieobecne na konkursie organizator zastrzega sobie prawo pobrania od wygrywających opłaty za przesłanie nagród do miejsca zamieszkania zwycięzcy.

                        Osoby chętne do wzięcia udziału w konkursie proszone są o zgłaszanie akcesu do mnie na PW
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Tu są konkrety, zapraszam do ustalenia receptury do tego tematu:

                          - 2019.06.08 - XVI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - autorska impreza piwowarska Marusi - 2019.06.07-09 - 10. Festiwal Dobrego Piwa - święto piwa na Stadionie Miejskim we Wrocławiu realizowane przez Marusię i CK Zamek, pod patronatem Browar.biz. Zapraszamy!


                          W sumie do ustalenia wiele nie ma - pszenica jasna, z dekokcją, podajcie propozycje proporcji słodów, ew. jakiś carapils, tylko bez wydziwiania oraz chmielenie i jechane
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Przepis na pszeniczkę konkursową, 20 l:

                            Zasyp:
                            pszeniczny 60%
                            pilźnieński 35 %
                            carahell 5%

                            Chmielenie:
                            30 g lubelski 60 minut.


                            Dekokcja oczywiście.

                            Powodzenia!
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Główna nagroda!!!

                              Na zachętę dla maruderów - bo dolną jeszcze mogą uwarzyć, ostatni dzwonek!!!

                              Główną nagrodą za najlepsze piwo konkursu, wybrane przez jury z obu kategorii jest SCHłADZARKA DO PIWA z tabliczką z wygrawerowanym napisem:

                              Nagroda Główna
                              Konkurs Piw Domowych
                              IV Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
                              12 maja 2007

                              Fundatorem tej nagrody jest firma IBC POLSKA (www.ibcpolska.pl)

                              Oprócz tego cała masa innych atrakcyjnych nagród - słody, drożdże płynne i suche, chłodnice... dużo by wymieniać

                              Do roboty!!!
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X