Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    SłabyUżytkownik
    • 02-2005
    • 617

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
    Za ok. dwie minuty koniec chmielenia.
    No to już nachmieliłeś.Ciekawe, który z nas pójdzie wcześniej spać


    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      spać ? a studzenie
      Last edited by anteks; 01-01-2007, 23:27.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • banaszek
        SłabyUżytkownik
        • 02-2005
        • 617

        Studzenie trwa u mnie 20 minut Poza tym jestem już tak zmęczony, że nawet studzenie nie zmusi mnie do odczekania dłużej niż do północy


        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          warka #24

          Przed kwadransem ostudzoną brzeczkę wydałem na pożarcie drożdżom i zaraz idę spać.

          Skład:
          • słód pilzneński - 5 kg
          • słód monachijski - 1 kg


          Zacieranie:
          • 66°C -> 60°C 45 minut
          • 70 - 72°C 25 minut, do negatywnej próby jodowej
          • 76°C i do filtracji


          Chmielenie:
          • 0' -> 60' - Herkules szyszki (15% AA) - 30 g
          • 30' -> 60' - Marynka szyszki (7% AA) - 30 g
          • 55' -> 60' - Lubelski szyszki (2,6% AA) - 50 g


          Ok. 24 litry 14,5°Blg - celowałem w 13-14°, ale już nie będę rozcieńczał.
          Gęstwa drożdżowa z poprzedniej warki (Danstary).
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • banaszek
            SłabyUżytkownik
            • 02-2005
            • 617

            Przegałeś Ja już śpię


            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
              Przegałeś Ja już śpię
              tak i przez sen śmigam po klawiszach
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                Zacieranie:
                • 66°C -> 60°C 45 minut
                • 70 - 72°C 25 minut, do negatywnej próby jodowej
                • 76°C i do filtracji
                Negatywna próba jodowa prawdopodobie miałaby miejsce już po pierwszej przerwie...
                U mnie, pozostawiając zacier na 60 min. w temp. 63-60 st. C jest "po ptokach". Podgrzewam więc do 78 st. C i zostawiam do ułożenia sie warstwy filtracyjnej (z tym, ze nie musze niczego przelewać, bo mój kociołek ma wbudowany filtrator).

                Comment

                • jerzy
                  piwoholik
                  • 10-2001
                  • 4705

                  Sam się zdziwiłem, bo próba jodowa po 45 minutach była pozytywna, a po kolejnym kwadransie też nie była jeszcze całkiem negatywna.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • jerzy
                    piwoholik
                    • 10-2001
                    • 4705

                    warka #23

                    J-23 schowało się w butelkach. Odfermentowało bardzo słabo - z 14,5° do jedynie 7,5°Blg. Ale miało sporo słodu karmelowego i było zacierane na słodko, więc się nie martwię.

                    Gorzej, że #24 zacierane na wytrawnie i fermentujące na tych samych drożdżach zjechało jak dotąd jedynie do 6,5°...
                    Te Danstary były już przeterminowane prawie pół roku, ale przechowywane w lodówce po wsypaniu do startera ruszyły jak burza, więc dawałem je bez obaw. Może jednak ich słabość objawiła się właśnie takim szybkim zakończeniem fermentacji?
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • jerzy
                      piwoholik
                      • 10-2001
                      • 4705

                      warka #24

                      New Year's Hope poszło do butelek przy ballingu 6° - co daje ok. 4,6% alkoholu. Jestem zawiedziony stopniem odfermentowania, ale w smaku słodycz jest przykryta chmielową goryczką. Będzie dobre.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • jerzy
                        piwoholik
                        • 10-2001
                        • 4705

                        Mikrobrowar piwoholiczny - reaktywacja

                        Wczoraj nawarzyłem piwo "wyborcze" - warząc zupełnie nie wiedziałem, co ostatecznie zrobię. A wyszło tak:

                        Skład:
                        • słód pilzneński - 4 kg
                        • słód monachijski - 1,5 kg


                        Zacieranie:
                        • 64°C - 15'
                        • 72° -> 68°C - 45'
                        • podgrzanie do 75°C i -> filtracja


                        Chmielenie:
                        • 0' -> 60' - Magnum szyszki '2005 - 30 g
                        • 30' -> 60' - "Wesoła" Marynka szyszki '2007 - 30 g - DZIĘKI!
                        • 55' -> 60' - jw. - 40 g


                        22 litry brzeczki 13°Blg zadałem dziś drożdżami Danstar Nottingham '2005.[/QUOTE]
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • jerzy
                          piwoholik
                          • 10-2001
                          • 4705

                          warka #26

                          Zasyp:
                          • słód pilzneński - 2,5 kg
                          • słód monachijski - 2,5 kg
                          • słód karmelowy jasny strzegomski - 0,3 kg
                          • słód Specjal B - 0,15 kg
                          • płatki owsiane górskie - 0,5 kg
                          • słód palony żywiecki (do filtracji) - 0,1 kg


                          Zacieranie:
                          • 72°C -> 60°C - 1h 45'
                          • podgrzanie do 75°C i -> filtracja


                          Chmielenie:
                          • 0' -> 60' - Magnum szyszki '2005 - 20 g
                          • 52' -> 60' - Lubelski szyszki - 50 g


                          21 litry brzeczki ok. 16°Blg wlałem do fermentora po poprzedniej warce (która wczoraj poszła na cichą przy 5°Blg). Fermentacja ruszyła błyskawicznie.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • jerzy
                            piwoholik
                            • 10-2001
                            • 4705

                            warka #27

                            Warka #25 pianę ma piękną, ale jest mętna. Chmiel czuć bardzo wyraźnie.
                            #26 jest klarowna, ale piana w pierwszej próbce była mizerna. Odfermentowała ona bardzo marnie, zaledwie do 7 albo 8°... (już nie pamiętam)

                            Dziś kolejne warzenie:

                            Zasyp:
                            • słód pilzneński - 4 kg
                            • słód monachijski - 1 kg


                            Zacieranie:
                            • 62°C - 30'
                            • 70°C - 30'


                            Chmielenie:
                            • 0' -> 65' - Magnum szyszki '2005 - 20 g
                            • 30' -> 65' - Marynka szyszki '2006 - 20 g
                            • 58' -> 65' - Lubelski szyszki '2006 - 30 g


                            24 litry brzeczki 13°Blg zadałem gęstwą Wyeast 1007 German Ale pochodzącą od Marusi, a zebraną u mnie w piwnicy z warki #9 Latającego Browaru "Lesia".
                            Last edited by jerzy; 08-12-2007, 21:06.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                            Comment

                            • jerzy
                              piwoholik
                              • 10-2001
                              • 4705

                              Dziś już dwa razy sprzątałem podłogę w kuchni, bo mi drożdże postanowiły wyjść na spacer.
                              Niby niemieckie - powinny być bardziej zdyscyplinowane
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Senior
                                • 07-2004
                                • 2287

                                Potrzebują więcej Lebensraum
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎