Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Pomiar gęstości refraktometrem
Collapse
X
-
Last edited by DanielJakubowski; 2007-01-31, 09:10.Pozdrawiam
dj -
Spokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolySpokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascNo to chyba Wielki_B wystarczająco jasno to wyraził. Refraktometr przydaje się tylko do pomiaru cukrów w brzeczce nastawnej. Później kłamie wręcz bezczelnie.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjanale mam już dosyć ciagłego pomiaru gęstości (zwłaszcza w trakcie fermentacji) poprzez pobieranie 150ml do pomiaru balingometrem, trochę szkoda mi piwa i czasu na dezynfekcje i mycie.....Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolySpokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA to cenna uwaga.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekPozwolę sobie zauważyć, że refraktometr jako taki nie kłamie. On po prostu mierzy współczynnik załamania światła a ten zmienia się w trakcie fermentacji inaczej niż gęstość brzeczki. Wytwarzający się z cukrów alkohol etylowy obniża gęstość brzeczki jednocześnie zwiększa (nieznacznie) jej współczynnik refrakcji (oczywiście na skutek ubytku cukrów mierzony współczynnik refrakcji będzie się obniżał z postępem fermentacji).
Masz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascMasz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.
Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BWiesz ile Blg mają koncerniaki typu Tyskie mierzone refraktometrem? - Aż 6 Blg!
Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.
Wielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascWielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.
Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNiestety, nie wybieram się
Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA to cenna uwaga.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?Comment
-
Próbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
Ja wchodzę poprzez:
- Load Session,
- Fermentation,
W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyPróbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
Ja wchodzę poprzez:
- Load Session,
- Fermentation,
W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.
PS.
Reflaktometr sprawuje się super podczas zacierania! Dzięki niemu wysładzanie przebiega pod całkowitą i szybką kontrolą, zawsze wysładzałem 3x4l, bez mierzenia gęstości (studzenie brzeczki do pomiaru jakoś tak zawsze długo trwa...). Teraz widzę że to był błąd i warto mierzyć co wycieka z kadzi filtracyjnej. Robiąc bizowego koźlaka oprócz standardowej ilości piwa udało się mi nazbierać jeszcze prawie 5l brzeczki 11Blg - do refermentacji lub starterka chyba się nadadzą?.Comment
-
Comment