Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    #76
    XVII Marcowe

    02.III.07 - tak jak rok temu, według receptury z BA z lekkim odchyłem co do słodu monachijskiego typ II z powodu jego braku. Poprzednie byłe świetne.

    pilzneński - 5,0
    monachijski - 0,5
    monach. typ II - 0,3
    carahell - 0,25

    Zacieranie tak jak w recepturze.
    Wydaje mi się że ostatnio nie uzyskuje odpowiedniej wydajności (po wysładzaniu). Z tych 6kg słodu było 23l brzeczki o 14,5 Blg + 4l o blg koło 8-9. Szkoda że na początku mojego zacierania nie robiłem takich dokładnych notatek, miałbym porównanie.
    Chmielenie Marynką i Lubelskim.
    I znów któraś warka z kolei pełna pływających przy gotowaniu farfocli. Kiedyś też to było ale nie w takich ilościach. Teraz przy zlewaniu do fermentatora dobry litr tego syfu jest. Może za drobno śrutuje.
    Po schłodzeniu okazało się się że ulotniły się aż 3l wody. I koncowa objętość to raptem 20l Blg 14,5. Drożdże - gęstwa S-23 z poprzedniej warki.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
      Po schłodzeniu okazało się się że ulotniły się aż 3l wody. I koncowa objętość to raptem 20l Blg 14,5. Drożdże - gęstwa S-23 z poprzedniej warki.

      Po odparowaniu 3 litrów Blg powinno się podnieść do 16,6 - mierzyłeś po warzeniu ?

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Po odparowaniu 3 litrów Blg powinno się podnieść do 16,6 - mierzyłeś po warzeniu ?
        Ja zauważyłem, warząc warkę VII-Koźlaka, jak to para skraplała się na zimnych rurkach od wody nad kuchenką i spadały brązowe krople- więc nie sama woda odparowuje (tak mi się zdało).
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Ja zauważyłem, warząc warkę VII-Koźlaka, jak to para skraplała się na zimnych rurkach od wody nad kuchenką i spadały brązowe krople- więc nie sama woda odparowuje (tak mi się zdało).
          Zdało

          PS.
          Mierzyłeś po warzeniu czy tylko przed.
          Last edited by mark33; 2007-03-02, 20:13.

          Comment

          • skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

            #80
            Po też mierzyłem. W poprzednich warkach było tak że po odparowaniu 1-2l blg podnosiło się o 0,5stC.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
              Po też mierzyłem. W poprzednich warkach było tak że po odparowaniu 1-2l blg podnosiło się o 0,5stC.

              Powinno podskoczyć o dwa punkty BLG, prawdopodobnie straty w osadzie mają większy udział niż samo parowanie, stąd ubytek litrów i brak wzrostu BLG.
              Warzysz pod przykrywką czy w otwartym kotle ( większe parowanie) ?

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #82
                warka XVIII mini - Mechaniczna Pomarańcza

                Zostało mi 4l brzeczki koło 8Blg z Marcowego. Dodałem 0,4kg cukru i 2l wody. Nachmieliłem 5g Marynki przez 40min i 5g Lubelskiego na 5min przy gotowaniu i 15min po. Na początku przed gotowaniem i na jakieś 10min gotowania wsadziłem worek z chmielem po warzeniu Marcowego. Jednak efekt był nikły. Na koniec wyszło 6l/11Blg. Drożdże-gęstwa S-23.
                Przy okazji. Chłodzenie nawet tych 6l w małym 10l fermentatorze plastikowym może doprowadzić do kurwicy. Chodziło się do 20stC dobre 40min (w wannie). Chłodzenia dużych warek bez chłodnicy sobie nie wyobrażam.

                Comment

                • Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                  Chłodzenie w małym fermentatorze plastikowym (w wannie).
                  To chłodzenie w plastiku i wannie to nie był dobry pomysł. Trzeba było lepiej przelać do metalowego garnka.
                  Poszukuję

                  Comment

                  • skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

                    #84
                    Wiem że w plastiku dobrze się nie chłodzi, ale takiego garnka nie mam, albo 4,5l albo 30l.

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                      Wiem że w plastiku dobrze się nie chłodzi, ale takiego garnka nie mam, albo 4,5l albo 30l.
                      To ten 30l byłby w sam raz. W takim garnku warkę 10l studziełem 18 minut. To tak jakbym miał chłodnicę.
                      Poszukuję

                      Comment

                      • skandal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1439

                        #86
                        Wiesz, nie chciało mi się latać z tym duzym garem, ale napewno było by szybciej-większa powierzchnia chłodzenia i lepsze przewodnictwo od plastiku. Ale ciężki jest i chciałem sobie ulżyć.

                        Comment

                        • skandal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1439

                          #87
                          XIX Pils

                          Według receptury z BA, Mapajaka na Pilsa 13Blg, tamtoroczny wyszedł smaczny.
                          Chmielu miałem dokładnie na 10l piwa, więc zasyp na 10l.

                          pilzneński - 2,0kg
                          monachijski - 0,1
                          caramunich - 0,1
                          carapils - 0,1

                          30min -> 64stC
                          30min -> 72stC

                          po wysładzaniu i filtracji 12l / 11,5 Blg

                          Teraz się chmieli
                          Marynka gran. 25g - 90min
                          Lubelski gran. 4g - 30min
                          Lubelski gran. 4g - 5min

                          drożdże: gęstwa S-23

                          Comment

                          • skandal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1439

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Powinno podskoczyć o dwa punkty BLG, prawdopodobnie straty w osadzie mają większy udział niż samo parowanie, stąd ubytek litrów i brak wzrostu BLG.
                            Warzysz pod przykrywką czy w otwartym kotle ( większe parowanie) ?
                            Nie wiem jakim cudem dopiero teraz zauważyłem ten post. Myśle że osad który usunąłem mógł mieć z 300ml. Warze zawsze pod przykrywką, zostaje tylko niewielki otwór na pare żeby nie kipiało. Byc może tym razem mogłem coś pomylić o 0,5l i stąd błąd, wcześniej wychodziło w miarę normalnie.

                            Comment

                            • skandal
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1439

                              #89
                              Dziś był dość pracowity dzień w browarze. Oprócz warzenia Pilsa:
                              - przelanie Mechanicznej XVIII na cichą, miało 3,5 Blg
                              - wymycie i wyparzenie butelek do zabutelkowanie Schwarzbiera XV
                              - zabutelkowanie XV, Blg końcowe 4, wyszło 20,25l (22x0,5 + 28x0,33), smak już mi się bardzo podoba, wyczuwalna paloność i wyrażna goryczka.
                              - Marcowe XVII, zamieszałem drożdże bo blg staneło 6 Blg

                              Parę dni temu przelałem też Red Alerta XVI na cichą tylko okazuje się że nie zanotowałem sobie tego a co gorsza nie zapisałem ile miał ale wydaje mi się że 5,5 Blg.

                              Comment

                              • skandal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1439

                                #90
                                Widze że mam zaległości w tym dziale. Ostatnio wykonane:
                                08.III.07 - Przelania XVII Marcowe na cichą.
                                18.III.07. - XVI Red Alert - butelkowanie, było 39 but 0,5l, po 5g glukozy do butelki.
                                - XVIII Mechaniczna - butelkowanie, 10x0,5l, glukoza j.w.
                                - Przelanie na cichą XIX Pils.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X