Ja bym nie polecał kaszy. Było to moje pierwsze piwo(nigdy nie robiłem z puszek)i mimo mizernej wiedzy wyszło tak dobre,że zaraziłem się na zawsze.Chmieliłem 50g Marynki i 50g. Lubelskiego.Drożdże s-33.
Piwo jasne 12 blg
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedziJa bym nie polecał kaszy. Było to moje pierwsze piwo(nigdy nie robiłem z puszek)i mimo mizernej wiedzy wyszło tak dobre,że zaraziłem się na zawsze.Chmieliłem 50g Marynki i 50g. Lubelskiego.Drożdże s-33.
Comment
-
-
Przepraszam cię "miszczu",postaram się wyjaśnić dosadniej.
Jeśli przepis miał być z założenia prosty to nie polecam go komplikować dodatkami niesłodowanymi.Motasz kolo ludziom w głowach bo piszesz że można dać kilo kaszy,dwa ,trzy... i nagle mamy 8 kg zasypu z czego wyjdzie prędzej jasny koźlak niż dobrze chmielone piwo na upały.Oczywiście twoje piwo nie wymaga kleikowania kaszy .Gdybym na początku swojej zabawy z piwem trafił na takie opracowanie to na bank by mi z tego nic dobrego nie wyszło.
To miałem na myśli pisząc ,że nie polecam kaszy
Comment
-
-
Zgadza się - to ma być prosty przepis dla początkującego piwowara i niech taki pozostanie Z innych prostych przepisów to od 2 lat w lecie najczęściej warzę a'la koelscha:
- bo jest lekkie
- szybko dojrzewa do wypicia
Zasyp na 20 l to
3,2 kg pilzneński
0,8 kg pszeniczny
Zacieranie może być tak jak w przepisie w pierwszym poście - na wytrawnie.
Chmielenie: 40-50 g granulatu lubelskiego na 60 minut.
Comment
-
Comment