Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
-
Cholera... po ostatniej warce narzekałem, że mi 180 butelek brakuje do pustych skrzynek i że nie mam w co warzyć przez co zaprzestałem produkcję. Teraz mam 14 skrzynek z pustymi butelkami i od dawna nie mam czasu warzyć Dlaczego to wszystko tak na złość się nie zgrywa Na Warsztaty też standardowo nie moge jechac, nie pasuje mi ... ehhPozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 26
Pilzneński 7kg
Monachijski 4kg
Pszeniczny 0,5kg
Carapils 0,5kg
do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2
wsyp do 67'C
62->60 20'
74->65 70'
>80
wysładzanie 53L
a) 60 minut
Lubelski 0' 50g
Lubelski 50' 50g
28 litrów 15blg
WLP German Ale
b)60 minut
Lubelski 0' 50g
28 litrów 15blg
BrewfermAle
Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.Last edited by DanielJakubowski; 2007-05-29, 21:38.Pozdrawiam
djComment
-
Co to znaczy partiami?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Próbowałem raz tak robić, spuszczałem wodę do sucha i nalewałem następna partię, czekałem 10 min aż wypłucze brzeczkę i spuszczałem. Wydajność wyszła dobra, ale nie rekordowa, za to trwało to dużo więcej.Comment
-
Nie czekam aż w ogóle przestanie lecieć. Uzupełniałem wode w momencie odpowiednim który ciężko mi teraz opisać Moment dodania kolejnej parti wody wyczułem widocznie odpowiednio bowiem tempo wylatywania brzeczki z wężyka nie malało. Do tego oczywiście dochodziło mieszanie 3/4 górnej części młóta. Filtrujesz filtratorem z dziurkami (wiadro w wiadro) ?Pozdrawiam
djComment
-
Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.Comment
-
Mam 'dogarnkowy' filtrator.
Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.
Moje tempo wysładzania jest ograniczone tylko czasem potrzebnym na podgrzanie wody do wysładzania (taboretem gazowym), czyli zapierdziela aż miło Jedynie pod koniec wysładzania prędkość trochę maleje. Ostatnie filtrowanie i wysładzanie trwało jakieś 1,5h, tylko, że wysładzałem 53 L wody .Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 26
Pilzneński 7kg
Monachijski 4kg
Pszeniczny 0,5kg
Carapils 0,5kg
do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2
wsyp do 67'C
62->60 20'
74->65 70'
>80
wysładzanie 53L
(...)
b)60 minut
Lubelski 0' 50g
28 litrów 15blg
BrewfermAle
Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 27
24.06.2007
Pilzneński 7kg
Monachijski 3kg
Aroma 1kg
Specjal B 0,25kg
do podgrzania ok 25L wody
wsyp do 68'C
63->61 30'
73->68 70'
>80
wysładzanie 56L
a) 60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 50' 50g
28 litrów 13blg
WLP German Ale
b)60 minut
marynka 0' 75g
Lubelski 50' 50g
29 litrów 13blg
WLP German Ale
Wydajność słabsza, jak się domyślam, dzięki zastosowaniu krótkiego, godzinnego zacierania. Pozostałem istotne zmienne bowiem bez zmian w porównaniu do poprzednich warek. Filtracja idealna. Przydałby się drugi palnik do grzania wysłodzinPozdrawiam
djComment
-
Comment
-
Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 28
11.07.2007
Pilzneński 8kg
Monachijski 2kg
Carared 0,5kg
do podgrzania ok 26L wody
wsyp do 68'C
63->60 45'
73 15'
>80
wysładzanie 53L
a) 60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 60' 50g
27 litrów 12blg
WLP German Ale
b)60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 60' 100g
27 litrów 12blg
WLP German Ale
Wydajność ok 64%Last edited by DanielJakubowski; 2007-07-12, 11:38.Pozdrawiam
djComment
-
... i w efekcie kwas . I całe prawie 60 L piwa w plecy, bo pierwsza część tej warki skwaśniała już po cichej. Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ... . Całe szczeście, warka nr. 27 jest i ma się dobrze - no, prawie się kończy . Warka nr. 28 dziś rozlana w butelki - oznak infekcji brak.Last edited by DanielJakubowski; 2007-07-25, 20:41.Pozdrawiam
djComment
Comment