Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #91
    Dziwna sprawa-zaglądam do #32 a tam leciutka pianeczka i lekki smrodek,myślę idzie w kwach,spróbowałem- nieszczególne.
    Dałem spróbować "domowemu sensorowi " a ona na to, że jest ok,więc przelałem do czystego fermentora i poszło na "przyśpieszoną cichą" na strych.Trochę tam ciepło 22/24*C ale żeby w dwa dni zjechało do 4,5 blg to nie miałem nigdy.
    Czy te drożdże T-58 są takie szybkie zawsze i prawie nie robią piany? (choć ślady na brzegach fermentora świadczą,że jednak była).
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
      Safbrew T-58: Nie dają takiej piany/warstwy jak US-56, raczej 1cm pianki, która szybko znika. Fermentowały bardzo szybko, ale to chyba wynikało z temparatury. Smak na razie trudno mi ocenić, bo jest zdominowany przez słody specjalne, ale ogólnie piwo zapowiada się dobrze.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      potwierdzam, zrobiłem na nich sporo piw i za każdym razem tak samo się zachowywały - niska piana przy fermentacji i stosunkowo krótka fermentacja główna.
      Szukajcie a znajdziecie.Na tym forum jest wszystko.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #93
        #32 po miesiącu od warzenia wylądowało we flaszkach.
        Do idealnie klarownego piwka dodano "połowę cukru" -11 łyżeczek na ok 22l piwa.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • muavmf
          Senior
          • 08-2007
          • 119

          #94
          śliwki wędzone

          Bardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
          To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?

          Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
            Bardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
            To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?

            Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?
            Są to śliwki wędzone na zimno-polskie.Najlepiej drobne bo są "wydajniejsze".
            Piwo wychodzi bardziej wędzone niż śliwkowe.
            Na innych nie robiłem ale myślę,że nic nie zaszkodzi ten konserwant bo się pewnie wygotuje.
            Sam z niecierpliwością czekam na Święta bo tylko wtedy można je zakupić.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • miksiok
              Junior
              • 12-2006
              • 29

              #96
              Opłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
                Opłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.
                Owszem zostaną śliwki ale wędzoność zniknie-nie robiłbym tak.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #98
                  Dziś #33

                  Skład:
                  pils..............7kg
                  monach........2.33kg
                  karmel jasny.0,66kg

                  Zacieranie:
                  72*-2h
                  natychmiast filtracja

                  Nachmielimy:
                  50 gram (10%AA) 0'/60'
                  20 gram 50'/60' Lubelskiego z własnych zbiorów
                  Na początku chmielenia 250 gram cukru (aby drożdże ładnie wystartowały )

                  Drożdże:
                  Zadamy na dwa fermentory gęstwy po cichej z #31 i #32

                  Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10737

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dziś #33



                    Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.
                    może jakieś foto tego cuda
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      Dziś #34 "Polotmawe chmielowe"

                      pils.........8 kg
                      monach..1 kg
                      barwiący "Strzegom" 0,2 kg

                      Zatrzemy:
                      72*>62* - 1,5 h
                      62*>72* - 0.5 h > filtracja

                      Chmielenie:granulat ten co zawsze
                      40gram - 0'/60'
                      20gram - 60'/60'

                      Drożdże:
                      a)- S-04
                      b)- gęstwa T-58 z #33
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        Dzisiaj zapasy wzrosły o 4 skrzynki:

                        2 #33 A oraz 2 #34 B
                        Oba piwa były na T-58 ,odfermentowały do 6,5blg i dostały po 15 łyżeczek cukru (na fermentor) do nagazowania.

                        Co ciekawe są podobnego koloru.

                        Następną ciekawostką jest to,że ich bliźniaki też odfermentowały do tego samego poziomu ale drożdże jeszcze walczą,oba bardzo mętne,oba zdekantuję i niech se robią co chcą.

                        Czyli że tak różnie zacierane piwa są bardzo podobne co do efektu końcowego bez znaczenia jakie drożdże zadamy
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #35 "Wigilijne ciemne"

                          zasyp:
                          80% pils
                          13% monach
                          7% karmel ciemny

                          zacieranie:
                          77° > 62° 30'
                          62° - 30'
                          72° - 30'
                          podjazd do 76° > filtrowanie

                          chmielenie:
                          50 gram (60 litrów) - 0' z 60'

                          drożdże - gęstwa T-58

                          Jak ruszy ładnie fermentacja to dodamy 0,5 kg śliwek wędzonych na zimno zalanych litrem wrzątku do każdego fermentora.
                          Dziś nie mogłem nigdzie kupić odpowiednich więc tak spróbuję to zrobić aby wyszło takie jak w założeniach.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            Dzisiaj #36 "Lagerek"

                            Skład:
                            pils.............. 67%
                            monach........26%
                            karmel jasny. 7%

                            Zatrzemy po wrocławsku 30/30

                            nachmielimy (15 kg słodów ,10% AA):

                            60gram w 0'/60'
                            40gram w 60'/60,

                            drożdże Saflager S-23
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              No i posprzątane

                              Od momentu rozpoczęcia śrutowania do wystawienia TRZECH fermentorów na balkon do studzenia minęło 6 godzin.
                              A wszystko w kuchni na zwykłej gazówce .

                              Jedyne co nie dopisałem to ,że wystartowałem od 55* przez 10' (tyle się ustaliło po zalaniu słodów wodą ciepła za kranu).
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                A dziś #37 czyli kolejna "Pszeniczna mgiełka"

                                Skład:
                                50% pils
                                50% pszeniczny

                                Zacieranie:

                                45* - 10' (coś dzisiaj woda w kranie była zimniejsza)
                                62* - 15'
                                72* - 45'
                                podjazd do 75* i filtrowanie

                                chmielenie:
                                30 gram (8kg słodów) w 0'/30'
                                Zobaczymy co się stanie jak pogotuję tylko 30'

                                Zadamy drożdżami od Pani Prezes
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎