Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #61
    #7 Porter + Ciemniak -- dokończenie

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Chyba jednak mąka...
    ...ale w panice stworzyłem potwora :
    6,2 kg pilzneński Optima
    1,4 kg monachijski I Weyermann
    0,4 kg CaraMunich Weyermann
    0,2 kg Aroma Brewferm
    0,5 kg mąki kukurydzianej Polgrunt
    0,5 kg cukru trzcinowego Demerara Sante
    0,25 kg barwiący Strzegom

    ...1,5h w temp 64-68*C...
    Strzegomia poszło ciut więcej.
    Gotowanie na dwa razy:
    Porter - 60min, w tym:
    25g Marynka granulat przez 60min
    20g Lomik szyszki przez 30min
    500g cukier trzcinowy przez 15min
    30g Lomik szyszki przez 7min+10min

    Ciemniak - 60min, w tym:
    10g Marynka granulat + 30g Lomik szyszki przez 60min
    40g Lomik szyszki przez 10min+20min
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Ma z tego wyjść ok 20l portera 22blg + 20?l "szwarca" 11-12blg
    Nie wiem jak to obliczyłem...
    Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
    Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • krogo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 66

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
      Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
      Zdarza mi się uzyskiwać wydajność rzędu 70% ale tylko przy bardzo drobnym śrutowaniu i porządnym wysładzaniu. Teoretycznie wydajność mogłaby być nawet nieco wyższa bo zawartość "suchego ekstraktu" w słodach bazowych dochodzi do 80% ale w amatorskich warunkach 70% to wynik bardzo dobry. Tutaj jest niemal pięcioprocentowy dodatek cukru a ten jeśli jest wliczany do masy zasypu to nieco podnosi "wydajność" (bo rozpuszcza się w stu procentach).

      Obawiałbym się o fermentację tak gęstej brzeczki (22Blg) po dodaniu nierozpropagowanej saszetki drożdży. Koniecznie trzeba porządnie napowietrzyć brzeczkę, żeby drożdże mogły się namnożyć.

      Przed fermentacją tak gęstej brzeczki zawsze wcześniej robię jakieś lekkie piwko i potem wykorzystuję gęstwę - zadając jej znacznie więcej niż do "normalnego" piwa. Można też zastosować sposób znany z wyrobu win - cukier lub ekstrakt z "konserwy" (które mają za zadanie podnieść stężenie brzeczki) dodaje się dopiero 2 -3 dniach burzliwej fermentacji - drożdżom jest łatwiej fermentować rzadszą brzeczkę.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
        Zdarza mi się uzyskiwać wydajność rzędu 70% ale tylko przy bardzo drobnym śrutowaniu i porządnym wysładzaniu.
        A jak wysładzasz?

        Comment

        • krogo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.03
          • 66

          #64
          Ostatnio tak: http://www.browar.biz/forum/showpost...4&postcount=28
          Wcześniej miałem trochę gorszą wydajność.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
            Tutaj jest niemal pięcioprocentowy dodatek cukru a ten jeśli jest wliczany do masy zasypu to nieco podnosi "wydajność" (bo rozpuszcza się w stu procentach).
            Ale jest taki sam dodatek mąki, która teoretycznie jako dodatek niesłodowy obniża wydajność. Plus barwiący!

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
            Obawiałbym się o fermentację tak gęstej brzeczki (22Blg) po dodaniu nierozpropagowanej saszetki drożdży. Koniecznie trzeba porządnie napowietrzyć brzeczkę, żeby drożdże mogły się namnożyć.
            Też boję się fermentacji portera. Początkowo przygotowałem starter, ale był niepewny, więc starter poszedła do ciemniaka, a do portera zwyłka hydroliza. Brzeczkę napowietrzyłem.
            Dziś rano była mgiełka, więc ruszyło. Ciekawe, czy przejedzą go do jakiegoś rozsądnego poziomu blg?
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #66
              #6 + #7

              #6 Biłgorajskie Jasne Pełne (z 18 XI) poszło do butelek 13 XII. Belg 3,5; 42 butelki w tym 5 0,33l; 155gr glukozy.
              #7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                #6 Biłgorajskie Jasne Pełne (z 18 XI) poszło do butelek 13 XII. Belg 3,5; 42 butelki w tym 5 0,33l; 155gr glukozy.
                #7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
                Może wystarczyłoby napisać tak: #6z18XIbut13XII.B3,5;42but-5 0,33l;155gl.
                #7ai#bz2XIIod16XIIcich
                Prawda że jasno i przejrzyście i po co się tyle rozpisywać

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #68
                  #8

                  Oj działo się dzisiaj w Zielonej Gęsi...
                  Najpierw warka nr 8.
                  Dwie nowości: pierwsze zacieranie dekokcyjne z użyciem lodówki turystycznej oraz chmielenie bez woreczków.

                  Skład:
                  4kg pilzno Optima
                  1kg wiedeński Weyermann
                  0,1kg CaraPils Weyermann

                  Zacieranie:
                  10min w 66*
                  2/3 rzadkiego do lodówki gdzie przez 40min w 60-62* (dolewany wrzątek, bo moja lodówka niestety słabo trzyma ciepło).
                  Gęste 15min w 75-76*
                  zagotowanie na 10min
                  Po połączeniu 72*
                  30min w 70-72*
                  Podgrzanie do 76* (jod OK) i filtracja.

                  Gotowanie 70min w tym:
                  70min 25g Lomika w szyszkach
                  30min 25g jw
                  15min łyżeczka zhydrolizowanego mchu i 3 ziarna kardamonu

                  Niestety gęstwa dolnych mi skisła, więc dam nowe S-33.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najpierw warka nr 8.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dwie nowości: pierwsze zacieranie dekokcyjne z użyciem lodówki turystycznej oraz (...)

                    Wydajność nie wyszła zachwycająca – 23l czternastki.
                    Mam nadzieję, że w smaku będzie lepsze. Np. takie jak degustowana właśnie #2...
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)chmielenie bez woreczków.

                    Jeszcze do tego nie dorosłem... Próbując odfiltrować chmiel mogłem skazić piwo.
                    Górniaki zadane...
                    Jeszcze tylko rozlew siódemki i spać...
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #70
                      Butelkowanie siódemki

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      #7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
                      W końcu zabutelkowane, przy okazji zmiana numeracji wersji warki :
                      #7C ciemniak 12blg (zszedł do 3) "Murzynek Bambo"; glukoza 135g; butelkowane w niedzielę 32 butelki 0,5l.
                      #7P "Porter Salvadora" (będzie fajna etykieta ) 22blg (do 6,5); glukoza 120g; butelkowanie dzisiaj (w niedziele nie dałem rady, stało 2 dni w kuchni...): 40 butelek w tym 18 x 0,33l. Najsmaczniejsze młode piwo jakie piłem!
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #71
                        #9 Pszeniczne

                        No to skład:

                        2,5kg pszennego Brewfermu
                        1,5kg pilzeńskiego Optimy
                        0,1kg śjakiegoś pszennego *)

                        10' w 44*C
                        10' w 52*C (pH = 5,7)
                        15' w 61*C
                        45' w 71*C

                        Filtracja koszmarna - chyba znowu na płytkie podbicie. Gotowania wyszło w sumie 90' z ok 40gr Lomika. Troche za dużo - jestem taki niefrasobliwy!

                        Wyeasty 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki, reszta do gliceryny...
                        Saszetka pęknięta we wtorek, dwa dni pęczniała, potem (wspomniana połowa) dwa dni w litrze 10%-wego roztworu glukozy. Coś tam start był, bo pachniało drożdżowo i gazowało, ale zero piany. Czyżby wina 5-litrowego PETa po wodzie? W czym robicie litrowe startery?

                        Wyszło 24l blg=11. Aby tylko drożdżyki ruszyły...

                        *) Miałem nie podpisany worek... Miał być Carawheat ale nie wiem, czy to nie byl czekoladowy jakiś, bo nieźle zaciemnił.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi

                          Filtracja koszmarna - chyba znowu na płytkie podbicie.
                          A zrób sobie to bo się ludziska zaczną z Ciebie w końcu śmiać,że jeszcze nie masz

                          Co do starterów to kupiliśmy ekstrakt jasny oraz pszeniczny i robimy w 1.5 litrowych PET-ach
                          bo mamy wrażenie ,że pszeniczne drożdże muszą mieć do rozmnażania pszenicę bo tracą swoje unikalne cechy ale czy to prawda to niedługo zobaczymy u Ciebie .
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            A zrób sobie to bo się ludziska zaczną z Ciebie w końcu śmiać,że jeszcze nie masz .
                            Dojrzewam do tego. Jak jeszcze raz mi się zapcha to się poddam. 3l na podbicie to minimum...
                            Na razie wywaliłem wczoraj woreczki do chmielu, bo mi się zaczeły strzępić, więc przekonuję się do wsypania szyszek bezpośrednio do gara. Tylko nie nawidzę jak mi się wężyk chmielinami zapycha...

                            FidoAngel : A pieni Wam się ten starter w tych PETach??
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #74
                              "15min łyżeczka zhydrolizowanego mchu "

                              Mógłbyś wyjaśnić początkującemu dlaczego mech irlandzki hydrolizujesz?

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                                "15min łyżeczka zhydrolizowanego mchu "
                                Mógłbyś wyjaśnić początkującemu dlaczego mech irlandzki hydrolizujesz?
                                ...bo tak napisali w instrukcji ("Ważne, aby mech wstępnie rehydratować zalewając szklanką ciepłej wody kilka godzin przed użyciem. Działa również nie rehydratowany, wsypany bezpośrednio do kotła, choć mniej skutecznie.").
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X