1 warzenie Weizen i kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #16
    jest ok
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedzi
      Niechodzi o to ze niecierpliwi, ale duzo bardziej smakuje mi normalne weizen niż wersja kristalklar ktora jest klarowna i bez osadu. Dlatego prosze o odpowiedz czy po cichej fermentacji (która chyba ma na celu przedewszystkim wyklarowanie sie piwa) bedzie wystepować w butelce odpowiednio duzy, charakterystyczny dla hefe-weizen osad??
      Zmartwię Cię. Jeżeli użyliście zwykłych drożdży dodawanych do kitów to otrzymane piwo nie będzie miało wiele wspólnego z weizenem nawet w wersji kristal.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Szosti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 33

        #18
        Tak, użyliśmy tych z kitu (rozpusciliśmy jeszcze w wodzie przed)

        Generalnie to jest pierwsza warka jaką robimy, dlatego kit, dlatego też te pytania... dopiero nabieramy wprawy
        Jak ten w miarę wyjdzie(nawet jeśli nie 100%pszeniczniak) to na następny może skusimy się normalnym sposobem a nie z kit'a


        Ale fajnie że anteks napisał że wszystko w porząku bo paru rzeczy nie bylismy pewni.

        Pozdrawiam(y) i dzięki za pomoc

        Comment

        • kubula
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.08
          • 39

          #19
          Bez obaw, może wam z tego wyjść bardzo dobre piwko. Fakt, że z brewkitów nigdy nie wyjdzie takie jak samodzielne zacieranie, ale chyba każdy tak zaczynał. Trzymam mocno kciuki i dajcie znać jak efekty
          Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

          Comment

          • rawarawa
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.11
            • 16

            #20
            Trzymam kciuki
            Osobiście warzyłem 2 warki z brewkitów Coopers`a. Obie wg przepisu, czyli ok 20l, z kg cukru (no może 1,2kg). Gotuję wcześniej ok 12l wody, studzę, a w między czasie gotuję ok 8 l wody, dodaję kit, cukier, zagotowuję, wstawiam do zlewu zatkanego korkiem. Odkręcam zimną wodę (woda przelewa się do drugiej komory zlewu i do kanalizacji). po ok 10-15 minutach jest ok 30 stopni. Zlewam do fermentora z kranikiem najpierw brzeczkę, dopełniam przegotowaną wodą do 20 l, pomiar wychodzi ok 12Blg. Jeżeli temp poniżej 30 stC to posypuję drożdżami i zamykam baniak i pilnuję temperatury. Fermentor jest z rurką z wodą.

            Na pilnowanie temperatury wymyśliłem patent (chyba że ktoś na to wcześniej wpadł).
            Używam 1.- poduszki elektrycznej, 2.- termometru przyklejonego do fermentora, 3.- termostatu od grzałki z akwarium. Fermentor okrywam śpiworem, i pilnuję pierwszego dnia temperatury (aby była wg przepisu) później robi to termostat (za ok 30zł).
            po ok 7 dniach BLG=ok 3st. do umytych butelek daje miarkę cukru (4g). Zlewam piwko do butelek i kapsluję. Po 3 tygodniach był i gaz, i osad, i pachniało goździkami, mętne też było.
            Teraz po 1,5 miesiąca jest jakby klarowniejsze ale nie zupełnie.
            Ciekaw jestem jakie bedzie Wasze
            Ostatnia zmiana dokonana przez rawarawa; 2008-02-24, 21:03.

            Comment

            • larry
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.01
              • 68

              #21
              Zaraz po dodaniu drożdże zwiekszyly jakby swoja obietość, pojawilo się duzo bąbelkow i piana urosła na 2 cm, drugiego dnia bąbelki dalej gesto było slychać, natomiast dzisiaj 3 dnia drożdże opadły i się zbiły w kupe, piana znika, jest szczatkowa i babeliki są zdecydowanie rzadziej. Temperatura jest stale utrzymywana na poziomie 20-22 stopni.
              Jest coś nie tak?? A może już po piwie??

              Może niepotrzebnie sie niepokoje ale wole zapytać czy wszystko w porzadku.

              Comment

              • kubula
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.08
                • 39

                #22
                Wszystko jest w porządku. Drożdżom posmakowała brzeczka to i szybko się z nią uwinęły Ale to jeszcze z pewnością nie koniec fermentacji. Odczekaj cierpliwie przepisowe 7 dni. A później na cichą fermentację, albo od razu do butelek
                Ostatnia zmiana dokonana przez kubula; 2008-02-24, 22:09.
                Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                Comment

                • rawarawa
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.11
                  • 16

                  #23
                  brewkity zwykle szybko fermentują. będzie ok.
                  po tygodniu sprawdziłbym BLG, jak <3 to do butelek
                  ja tak robię

                  Comment

                  • Carlos_P
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.01
                    • 5

                    #24
                    Ja również w tym samym dniu uwarzyłem pszeniczniaka z brew-kita "John Bull" 1,8 kg + słód pszeniczny w syropie 1,6 (John Bull), drożdże z brew-kita (niestety innych nie miałem). Wszystkiego wyszło 20 l, a Blg 15*. Dodam jeszcze, że to moja 3 warka. Wszystkie na razie z gotowców. Przy dodawaniu drożdży, które wcześniej zamoczyłem, temp. w fermentatorze wynosiła ok. 20*C. Potem starałem się systematycznie ją jeszcze schładzać, by ostatecznie po ok. 24 h stanęła w temp. ok. 15*C. Teraz fermentuje już 5 dobę. Ale zauważyłem że fermentacja się znacznie spowolniła po 2 dobach. Nie ma już piany na powierzchni, a w zapachu dominuje alkoholowa nuta. Nie mierzyłem obecnie jeszcze blg, ale na pewno dziś jeszcze sprawdzę.
                    Także zastanawiam się czy Weizen powinien być na cichej, bez względu na to czy jest z ekstraktów, czy zacierany ze słodów.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #25
                      A poczytałeś troszkę jaka ma być temperatura fermentacji tych drożdży? Jak by nie patrzeć to jest im za zimno.Wstaw fermentor w ciepłe miejsce,pszeniczne drożdże spokojnie mogą mieć do 24*C.
                      Przede wszystkim następnym razem zanim wywołasz alarm to zmierz Blg bo to tak naprawdę mówi o tym co stało się i co dzieje z piwem.

                      Cicha ma na celu oczyszczenie piwa z drożdży bo czy to zacierane czy z gotowców to jest jednakowo czyste przed zadaniem drożdżami.Proces filtracji przy zacieraniu eliminuje śmieci z brzeczki nastawnej.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • larry
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.01
                        • 68

                        #26
                        Dzisiaj po 4 dniach fermentacji w temperaturze 21 stopni pomiar aerometrem
                        wykazal 3-4 Blg, (poczatkowo 12-13) wydaje mi się że jutro można już te młode piwko przelewać do butelek.
                        Mam racje??

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rawarawa Wyświetlenie odpowiedzi
                          brewkity zwykle szybko fermentują. będzie ok.
                          po tygodniu sprawdziłbym BLG, jak <3 to do butelek
                          ja tak robię
                          A czemu nie czytasz tego co już ktoś do Ciebie napisał.Przecież po Polsku napisane.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Carlos_P
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.01
                            • 5

                            #28
                            Mój pszeniczniak po 4 dniach odfermentował z 15* do 4,5* Blg i brak jest oznak dalszej fementacji takich jak piana, czy bulgot w rurce. Nie wiem może zbyt mało odfermentowały drożdże przez tę niską temperaturę. Wyczytałem jednak gdzieś na forum, że drożdże, które są w brew-kitach są drożdżami uniwersalnymi tzn. przyjmują pewne cechy drożdży górnej i pewne d. dolnej fermentacji. Radzono też, żeby, pomimo temperatury jaką zaleca producent (zazwyczaj 20*-27*C), fermentować w temp. poniżej 20*, że piwo wtedy nabiera lepszego smaku, chociaż dłużej fermentuje. Tak też zrobiłem.
                            Trochę się zdziwiłem teraz że tak mało odfermentowało, sądziłem że będzię ok. 2*-3* Blg a tu 4,5*. Próbowałem jeszcze pobudzić drożdże, zdezynfekowaną łychą przemieszałem brzeczkę i wstawiłem fermentator w temp. ok. 21*, ale mija prawie doba i nic nie wskazuje na to, że fermentacja burzliwa będzię się tu odbywała.
                            No cóż dziś jeszcze zmierzę blg, bez wiary jednak w jakiś ruch w interesie. A mój dalszy ruch będzię taki, że zleję młode piwko na "cichą" i tyle.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #29
                              Zasadniczo to oduczcie sie grzebania w piwie przed upływem tygodnia.
                              Wiem,że człek ciekawy ale raczej zamiast grzebać we wiadrze to sobie forum poczytajcie.
                              Na dobre to wyjdzie i piwu i piwowarom .
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Carlos_P Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mój pszeniczniak po 4 dniach odfermentował z 15* do 4,5* Blg i brak jest oznak dalszej fementacji takich jak piana, czy bulgot w rurce.
                                Zweryfikuj wskazania areometru.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X