Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?
Collapse
X
-
Z tego wynika, że czym innym jest nagazowywanie piwa w KEG-u, a czym innym w tanku z Pepsi. Moje doświadczenia związane są z tym drugim.Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...
Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.
A przy okazji ostrzegam przed drożdżami 2007 Pilsen Lager - fatalnie kłaczkują i zbierają się przy dnie w bardzo luźnej formie.Comment
-
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Comment
-
W jaki sposób mam kontrolować ciśnienie w kegu? Przecież keg nie ma własnego manometru, a jak podłącze keg w którym jest jakieś ciśnienie do zakręconej butli poprzez manometr to wskazówki pokazują 0Żadne piwo nie jest nabijane do 5bar dwutlenkiem węgla, nawet przemysłowe pomyje. Chodzi o to, że trzeba najpierw dać większe ciśnienie, żeby CO2 rozpuścił się w cieczy i ostatecznie ustaliło się założone ciśnienie. Poza tym im większe ciśnienie tym szybciej CO2 nasyca piwo. Jeżeli ma się jednak dość czasu to można piwo nasycać powoli nie przekraczając znacznie założonych 1-1,5bara, będzie jednak konieczne wielokrotne dobijanie gazu (i oczywiście kontrola ciśnienia).Comment
-
Najpoprawniej jest podpiąć butlę, ustalić na reduktorze ciśnienie na poziomie pożądanym dla danego rodzaju piwa w danej temperaturze i zostawić podpięty na kilkanaście godzin. Co jakiś czas dobrze jest wstrząsnąć KEGiem.
Jeżeli podpięty KEG pod butlę pokazuje na manometrze za reduktorem 0 to znaczy, że ciśnienie w KEGu jest bardzo niskie i trzeba dobić gazu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Nie do końca tak musi być jak piszesz. Zależy jaki keg podpinamy i jakiej głowicy używamy.
Przy kegach typu "pepsi" ciśnienei będzie widoczne na manometrze.
Przy kegach z fittingiem "flach" czyli płaskich nie powinno być ciśnienia na manometrze bo w głowicy jest zaworek zwrotny, który nie pozwala na cofanie ciśnienia z kega na manometr, będzie pokazywał zero.
Można to sprawdzić na słuch czyli podkręcając ciśnienie na manometrze aż zacznie syczeć do kega.
Można też rozkręcić głowicę i wydłubać zaworek, jest to po prostu gumowy koreczek."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ale czy jeśli podłączymy stałe, nawet minimalne ciśnienie go kega na kilkanaście godzin, to na mój rozum co2 będzie stale napływać i w związku z tym ciśnienie będzie stale wzrastać. Czy się mylę?Najpoprawniej jest podpiąć butlę, ustalić na reduktorze ciśnienie na poziomie pożądanym dla danego rodzaju piwa w danej temperaturze i zostawić podpięty na kilkanaście godzin. Co jakiś czas dobrze jest wstrząsnąć KEGiem.
Jeżeli podpięty KEG pod butlę pokazuje na manometrze za reduktorem 0 to znaczy, że ciśnienie w KEGu jest bardzo niskie i trzeba dobić gazu.Comment
-
Mylisz się, ustawiasz na reduktorze ciśnienie i takie będzieMniej książków więcej piwaComment
-
W określonej temperaturze i ciśnieniu jest pewna wartość równowagowa ilości gazu jaki rozpuści się w cieczy
- im niższa temperatura tym więcej (ale nie może zamarznąć
)
- im wyższe ciśnienie tym więcej (ale lepiej nie szaleć, bo później sama piana pójdzie
)
Ale nasycając przez głowicę zostaje jeszcze kwestia dyfuzji, bo gaz podasz albo tylko nad powierzchnię, albo pod powierzchnię w dużych pęcherzach, a rozpuszczanie gazu następuje tylko na granicy faz gaz/ciecz. Dalej jest dyfuzja, która jest raczej powolna
...
Lubię plackiComment
-
Nagazowanie piwa w kegu jest dość proste. Na początek należy wyrzucić zawór zwrotny z zapięcia do fitingu (taka gumka za wejściem wężyka od gazu) aby wiedzieć jakie ciśnienie jest w kegu. Jednak nie jest to konieczne aby piwo nagazować. Ustawiamy na reduktorze np. 2 bary i puszczamy gaz do beczki. Słyszymy jak syczy dopóki ciśnienie się nie wyrówna. Wtedy wystarczy zacząć potrząsać beczką, aby zwiększyć powierzchnię dyfuzji. Gaz zaczyna rozpuszczać się w piwie, ciśnienie w beczce zaczyna spadać, więc reduktor zaczyna dopuszczać gazu co możemy usłyszeć jako syczenie. Jak piwo jest zimne, to po ok. 20-30 min. wytrząsania roztwór się nasyci. Jest gdzieś kalkulator który pozwala wyliczyć ile gazu rozpuści się maksymalnie przy określonym ciśnieniu w danej temp. piwa - czyli jakie będzie jego nagazowanie. Jak następnego dnia nie widzimy spadku ciśnienia w beczce, to raczej mamy pewność że roztwór się wysycił.
Jak dobrze popracujemy nad wytrząsaniem beczki, to piwo możemy nagazować nawet w pół godziny (jak jest zimne).Comment
Related Topics
Collapse
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....-
Channel: Czechy
-
-
Browar resturacyjny ulokowany w centrum Porto, blisko popularnego Mercado do Bolhão.
Przeszklone ściany od ulicy, przestronne wnętrza.
Czynne od 12. do północy we wszystkie dnie tygodnia.
Obsługa szybka i miła.
Zestaw piw za mojej bytności obejmował dziewięć pozycji,...-
Channel: Portugalia
-
-
Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...-
Channel: Portugalia
-
-
W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment