U mnie karmelowe nie maja wpływu, za to palony żywiecki zapycha filtr doskonale. Wina leży pomiędzy śrutownikiem (młynek żarnowy do kawy) a właściwościami słodu do rozpadania się ma mąkę. Przy ostatniej warce zastosowałem gotowanie ciemnego w osobnym garnku - pomogło.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziMówiąć szczerze nie mam pomysłu jak wyjaśnić, dlaczego przy porterze (zasyp ok. 9 kg) filtruje się tak długo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziW tym sezonie mam zamiar sprawić filtrator oplotowy w mojej nowej kadzi zaciernej (pastryzator z Lidla).
Mam pytanko do użytkowników takiego (lub podobnego) zestawu. Czy trzeba odczekiwać przed filtracją żeby coś się ułożyło na kształt złoża? Jak długo? Pytanie dodatkowe - wężyk nie przeszkadza przy mieszaniu [zwłaszcza przy dużym (porterowym) zasypie]?
Przy zacieraniu ja po prostu wyciągam koniec filtratora poza garnek przez lekko odsuniętą pokrywkę i tak sobie dynda.
Jak masz krótki to podwieś na kawałku druta na ściance garnka.Ot i wsio."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJak masz krótki to podwieś na kawałku druta na ściance garnka.Ot i wsio.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem powodów jest kilka: wysoka lepkość brzeczki o dużym ekstrakcie, procentowo większa zawartość białka w zacierze, być może za drobna śruta.
Comment
-
-
Wydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.
Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziWydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.
Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziJa używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziKurde, załamujesz mnie. Powinienem się do ciebie na kurs zapisać! A filtrat nie wychodzi zbyt mętny? Ja używam proporcji ciut mniej niż 1:2 i do tej pory mnei łapa boli od mieszania a było tylko 8,5 kg. Jak sobie poradziłeś z wachlowaniem 40 l ???
Większym problemem niż wiosłowanie jest wsadzenie tego gara na ten barekPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi[...]
Większym problemem niż wiosłowanie jest wsadzenie tego gara na ten barekLast edited by SlawekT; 2008-09-18, 13:34.
Comment
-
-
Pierwszy kupiłem w jakiejś hurtowni pod Szczecinem. Drugi natomiast w jakimś sklepie internetowym, ale nie pamiętam gdzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz.Last edited by DanielJakubowski; 2008-09-18, 13:42.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziPierwszy kupiłem w jakiejś hurtowni pod Szczecinem. Drugi natomiast w jakimś sklepie internetowym, ale nie pamiętam gdzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz.
Comment
-
-
Wczoraj wykonałem swój pierwszy nie-wiaderkowy filtrator. Jestem taki dumny, że... nie mogę tego opisać...
Wyciąganie gumy z oplotu - zrobiłem tak:
Oczywiście podziórawiłem gumę z jednej strony (najlepiej sprawdził się... korkociąg). Natomiast z drugiej delikatnie naciełem oplot, ale tak żeby nie uszkodzić gumy. Pozostałe druciki z oplotu wyciełem ostrym nożykiem. potem jedna śruba pod buta, za drugą ciągniemy - 10 sekund i odseparowane...
Nie mogę się testu doczekać...
Comment
-
-
Czytam o wyższości filtratora z oplotu nad innymi i ........ popełniłem GO, ale kupiłem przewód 120 cm z końcówką 3/4 cala, zastosowałem do wycinania zagięty i zaostrzony śrubokręt (wchodzi do środka i wycina gumę, nie niszcząc oplotu, niestety zastosowałem go po parokrotnym dziubnięciu przez oplot ;( ), mały problem zaczął się przy próbie wyciągnięcia wężyka, ale jeżeli się ściąga oplot a nie za niego ciągnie to idzie całkiem dobrze.
Teraz czeka zamocowany w wiadrze na pierwsze młótoPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
Comment