Dubbel
Dubbel 16 Blg
data warzenia: 15.06.2007
słody (5,0 kg):
pilźnieński ........................................ 3,0 kg
monachijski ...................................... 1,5 kg
Special B .......................................... 0,25 kg
Carapils ............................................ 0,25 kg
czekoladowy .................................... 0,4 kg
cukier kandyzowany ciemny .......... 0,5 kg
zacieranie 65 C - 15 min
70 C - 45 min
chmiele:
(90 min) lubelski (g) ........................... 30 g
(60 min) lubelski (g) ........................... 20 g
(5 min) .................................................. .......
drożdże: Safbrew T-58
Piwo jest już po fermentacji burzliwej. W dwa dni odfermentowało do 4 Blg w 24 st. C.
Pierwszy raz użyłem tych drożdży, za wcześnie jeszcze na ocenę, ale pobrana próbka miała bardzo ciekawy, "klasztorny" smak.
Dubbel 16 Blg
data warzenia: 15.06.2007
słody (5,0 kg):
pilźnieński ........................................ 3,0 kg
monachijski ...................................... 1,5 kg
Special B .......................................... 0,25 kg
Carapils ............................................ 0,25 kg
czekoladowy .................................... 0,4 kg
cukier kandyzowany ciemny .......... 0,5 kg
zacieranie 65 C - 15 min
70 C - 45 min
chmiele:
(90 min) lubelski (g) ........................... 30 g
(60 min) lubelski (g) ........................... 20 g
(5 min) .................................................. .......
drożdże: Safbrew T-58
Piwo jest już po fermentacji burzliwej. W dwa dni odfermentowało do 4 Blg w 24 st. C.
Pierwszy raz użyłem tych drożdży, za wcześnie jeszcze na ocenę, ale pobrana próbka miała bardzo ciekawy, "klasztorny" smak.
Comment