Browar Św. Hildegrda - górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Dubbel

    Dubbel 16 Blg
    data warzenia: 15.06.2007

    słody (5,0 kg):
    pilźnieński ........................................ 3,0 kg
    monachijski ...................................... 1,5 kg
    Special B .......................................... 0,25 kg
    Carapils ............................................ 0,25 kg
    czekoladowy .................................... 0,4 kg

    cukier kandyzowany ciemny .......... 0,5 kg


    zacieranie 65 C - 15 min
    70 C - 45 min

    chmiele:
    (90 min) lubelski (g) ........................... 30 g
    (60 min) lubelski (g) ........................... 20 g
    (5 min) .................................................. .......

    drożdże: Safbrew T-58

    Piwo jest już po fermentacji burzliwej. W dwa dni odfermentowało do 4 Blg w 24 st. C.
    Pierwszy raz użyłem tych drożdży, za wcześnie jeszcze na ocenę, ale pobrana próbka miała bardzo ciekawy, "klasztorny" smak.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      czekoladowy .................................... 0,4 kg
      (...)
      chmiele:
      (90 min) lubelski (g) ........................... 30 g
      (60 min) lubelski (g) ........................... 20 g
      (5 min) .................................................. .......
      Ma być:
      czekoladowy .............. 0,04 kg
      chmiele:
      (...)
      (5 min) lubelski ........... 5 g

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
        Warzę m.w raz na dwa tygodnie. Mam jeden fermentor, 4 balony do cichej fermentacji i około 300 butelek w obiegu. Mam o tyle dobrą sytuację, że posiadam dużą piwnice gdzie to wszystko mogę pomieścic.
        Tu aż się prosi o przynajmniej drugi (trzeci i czwarty) fermentor i 600 (lub więcej) butelek.
        Zwłaszcza w sezonie lagerowym.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #19
          Po wyjątkowo długiej, ze względu na upalne lato, przerwie powracam do warzenia.
          Na początek nowego sezonu zwykłe, lekkie piwo do codziennego picia.
          Na marginesie - dziś 5-a rocznica powstania Browaru Św. Hildegardy.

          JASNE PEŁNE 10 Blg
          data warzenia: 28.08.2007
          słody (305 kg):
          pilźnieński .................................. 2,7 kg
          monachijski ................................ 0,3 kg
          zakwaszający ............................. 0,03 kg

          zacieranie 66 C - 15 min
          70 C - 45 min
          chmiele:
          (90 min) Marynka (g) ................... 30 g
          (60 min) lubelski (sz) .................... 10 g

          drożdże: Safale S-04
          __________________

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #20
            India Pale Ale

            INDIA PALE ALE 14 Blg
            data warzenia: 28.08.2007
            cicha fermentacja: 05.09.2007
            rozlew: 18.09.2007
            FG: 4 Blg

            słody (4,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 3,2 kg
            monachijski ....................................... 0,6 kg
            Caraaroma ........................................ 0,2 kg
            jęczmień palony .................................. 0,03 kg
            cukier ................................................. 0,2 kg

            zacieranie 65 C - 15 min
            70 C - 45 min
            chmiele:
            (90 min) marynka ................................. 30 g
            (30 min) Est Kent Golding .................. 10 g
            (5 min) Est Kent Golding .................. 10 g

            drożdże: Safale S-04

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #21
              EXTRA STOUT 14 Blg
              data warzenia: 14.09.2007
              cicha fermentacja: 20.09.2007

              słody (4,0 kg):
              pilźnienski ......................................... 2,7 kg
              monachijski ....................................... 0,3
              caramunisch ...................................... 0,5 kg
              płatki owsiane .................................. 0,5 kg
              carafa I Special ................................ 0,2 kg
              jęczmień palony ............................... 0,1 kg
              pszenica palona ................................ 0,1 kg


              zacieranie 65 C - 15 min
              70 C - 45 min

              chmiele:
              (90 min) Perle .............................. 30 g
              (15 min) East Kent Golding .............. 10 g

              drożdże: Safale S-04

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #22
                Imperial Stout 22 Blg

                IMPERIAL STOUT 22 Blg
                data warzenia: 06.10.2007
                cicha fermentacja: 12.10.2007

                słody (5,0 kg):
                pilźnieński ......................................... 1,0 kg
                monachijski ....................................... 3,0 kg
                caramunich ....................................... 0,8 kg
                caraaroma .......................................... 0,2
                pszenica prażona ............................... 0,25 kg
                ekstrakt słodowy jasny ......................... 1,8 kg
                cukier .................................................. ..0,5 kg

                zacieranie 64 C - 15 min
                72 C - 45 min

                chmiele:
                (90 min) Perle ...................................... 40 g
                (60 min) EKG ...................................... 20 g

                drożdże: Safale S-33

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                  cukier .................................................. ..0,5 kg
                  Przepraszam, że zaśmiecam Twój wątek - tylko krótkie pytanko.
                  Używasz najzwyklejszego cukru białego? I jeszcze jedno - dajesz go na początku zacierania, czy np. pod koniec chmielenia?
                  PS. Warki masz na 20l?

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)
                    Używasz najzwyklejszego cukru białego? I jeszcze jedno - dajesz go na początku zacierania, czy np. pod koniec chmielenia?
                    PS. Warki masz na 20l?
                    Warki są 20 litrowe.
                    Tu dodałem zwykły cukier biały na 10 min przed końcem gotowania, razem z ekstraktem słodowym.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #25
                      Warka nr 1/2008 - (pseudo)Pale Ale 10 Blg

                      Dziś - zmieleniem słodów - rozpocząłem sezon górnej fermentacji. Rozpocznę od piw typu pseudoale, czyli piw fermentowanych drożdżami fermentacji dolnej (w moim przypadku WYEAST Budvar Lager) w tempraturach typowych dla piw fermentacji górnej 18-22 st. C.

                      (pseudo)PALE ALE 10 Blg
                      do uwarzenia jutro
                      słody (3,0 kg):
                      pilźnieński .................................. 2,8 kg
                      carahell ...................................... 0,2 kg
                      zakwaszający ............................. 0,03 kg

                      zacieranie 68 C - 60 min

                      chmiele:
                      (90 min) Challenger(g) .................. 25 g
                      (30min) EKG (sz) ......................... . 5 g
                      (0 min) EKG (sz) ........................... 5 g

                      drożdże: WYEAST Budvar Lager

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #26
                        Warka nr 2/2008 - (pseudo)India Pale Ale 14 Blg

                        Ostatnie piwo przed letnia przerwą:
                        (pseudo)INDIA PALE ALE 14 Blg
                        data warzenia: 21.06.2008
                        słody (4,0 kg):
                        pilźnieński .................................. 3,6 kg
                        carahell ...................................... 0,2 kg
                        caraamber ...................................0,2 kg
                        pszenica palona ........................... 0,03 kg

                        zacieranie 68 C - 60 min

                        chmiele:
                        (90 min) Marynka (g) .................. 25 g
                        (30min) EKG (sz) .......................... 15 g
                        (0 min) EKG (sz) ........................... 15 g

                        drożdże: WYEAST Budvar Lager, fermentacja w temp. 20 st. C

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #27
                          warka nr 3/2008 Pszeniczne 10 Blg

                          Po wyjątkowo długiej, z różnych względów, przerwie wakacyjnej.
                          Data warzenia: 26.09.2008
                          Słody:
                          pszeniczny ....................... 2,0 kg
                          pilźnieński ....................... 1,4 kg
                          pszeniczny karmelowy ........ 0,1 kg

                          zacieranie: 42 st. C - 30 min
                          64 st. C - 30 min
                          70 st. C - 30 min

                          Chmielenie: lubelski 25 g 90 min

                          Drożdże WYEAST Weihenstephan Weizen

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #28
                            warka nr 4/2008 - pszeniczne ciemne

                            Właśnie trwa druga przerwa scukrzająca.

                            Słody:
                            pszeniczny ....................... 1,80 kg
                            pszeniczny karmelowy ....... 0,20 kg
                            pszenica palona ................. 0,03 kg
                            monachijski ...................... 1,5 kg

                            zacieranie: 42 st. C - 30 min
                            64 st. C - 15 min
                            70 st. C - 45 min

                            Chmielenie: lubelski 25 g 90 min

                            Drożdże WYEAST Weihenstephan Weizen - gęstwa z poprzedniej warki.

                            Czy ktoś jeszcze dziś warzy?

                            Comment

                            • hasintus
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.07
                              • 850

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                              Rozpocznę od piw typu pseudoale, czyli piw fermentowanych drożdżami fermentacji dolnej (w moim przypadku WYEAST Budvar Lager) w tempraturach typowych dla piw fermentacji górnej 18-22 st. C.
                              Czy możesz napisać jaki efekt dała fermentacja dolniakami w tych temperaturach?

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                                Czy możesz napisać jaki efekt dała fermentacja dolniakami w tych temperaturach?
                                Poniżej oczekiwań. (Pseudo) pale ale - piwo poprawne, ale bez rewelacji.
                                (Pseudo) India Pale Ale - nieco lepsze, ale też nie to co na drożdżach górnej fermentacji.
                                Według mnie drożdże Wyeast Budvar Lager nie nadają się do fermentacji w wysokich temperaturach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X