Chmielenie lubelskim dla goryczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #1

    Chmielenie lubelskim dla goryczki

    Czy ma ktoś doświadczenia w chmieleniu lubelskim dla goryczki?

    Wyliczyłem sobie, że żeby mieć 20l ok 40IBU to trzeba by chmielić przez godzinę ok 100g chmielu z 3%a-k.
    Czy tak duża ilość "zielska" może w jakiś (negatywny?) sposób wpłynąć na smak piwa?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    40IBU to dużo. Masz tylko lubelski? Nie będziesz dawał chmielenie dla aromatu? Wtedy też trochę goryczki się wydziela.
    Nie sądzę aby jakieś negatywne aspekty mogły się z tym wiązać. Ja daję często ponad 70g...

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      40IBU to dużo. Masz tylko lubelski? Nie będziesz dawał chmielenie dla aromatu? Wtedy też trochę goryczki się wydziela.
      40IBU dla pilsa to tak akurat. Jak dla mnie oczywiście.
      Mam też Marynkę, ale chciałbym zrobić test z samym lubelskim.
      Dla aromatu dla odmiany dałbym... też lubelski. Np 40g na 5 minut - z tego teoretycznie dojdzie jakieś 3,5IBU.
      Napisałem 100g na całą godzinę dla uproszczenia - dokładnie planowałem tak:
      50g - 60'
      50g - 30'
      40g - 5'

      Powyższe wyliczenia dot. IBU przy założeniu że chmiel ma 3% a-k, co w moim przypadku wcale nie jest takie pewne, bo... jest to chmiel z własnego chmielnika.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2008-10-14, 13:01.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        napisz co wyszło (za pół roku), ciekawy jestem...

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Moje doświadczenia ze 115g Lubelskiego i wrażenia z degustacji.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Moje doświadczenia ze 115g Lubelskiego i wrażenia z degustacji.
            Dzięki! Znaczy się, można. I taka właśnie informacja była mi potrzebna.

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Nastawiłem w sobotę. Dałem nawet trochę więcej chmielu niż planowałem, bo miało być 24l a dostałem 22l.
              Dałem:
              60g na 60'
              60g na 30'
              40g na 5'
              Pierwszy raz chmieliłem szyszkami wrzuconymi bezpośrednio do garnka (bez siateczki) - to również powinno wpłynąć na większe nachmielenie.

              Wg wyliczeń, jeśli chmiel ma 3% a-k to powinienem dostać 42IBU, jeśli ma 2,5% a-k to 35IBU, jeśli 2% a-k to tylko 28IBU. Zobaczymy.
              Jedno już mogę powiedzieć: brzeczka którą spróbowałem po chmieleniu na pewno nachmielona była, więc chmiel z własnego chmielnika nadaje się do chmielenia.

              Brzeczkę zadałem drożdżami 2001 Urquell Lager - starter nastawiony tydzień wcześniej z drożdży z saszetki.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
              napisz co wyszło (za pół roku), ciekawy jestem...
              Oczywiście.
              Mam tylko nadzieję, że będzie tak jak w moim poprzednim eksperymencie z pszenicami.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                Mam tylko nadzieję, że będzie tak jak w moim poprzednim eksperymencie z pszenicami.
                My mamy nadzieję, że będzie lepiej. Więcej wiary.
                blog.kopyra.com

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Prusak
                  Perła, American IPA
                  Prusak
                  Parametry:
                  E: 14, 9 % wag.
                  A: 6,2& obj.
                  Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
                  Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
                  2025-01-04, 22:00
                • Prusak
                  Lemke, Helles
                  Prusak
                  Alk. 4, 9 %
                  E: 11, 9
                  Piwo o barwie średnogłębokiej, leciuteńko przymglone.
                  Piana grubopęcherzykowa, opadająca nie do obrączki tylko do utrzymującego się dość długo kożuszka, są regularne obrączki na opróżnianym szkle.
                  Wysycenie średnie.
                  Zapach świeżo...
                  2024-09-16, 14:32
                • Prusak
                  Perła, Alt
                  Prusak
                  No to, skoro mowa o Perle, to mamy kolejną z "sezonowych specjalności".
                  E. 12% wag.
                  A. 4, 8% obj.
                  Aromat wywąchany z butelki zgodny z deklarowanym na kontrze, czyli owocowo-estrowy, taki sam po przelaniu do szkła, może plus jakieś lekkie masełko, ale to chyba raczej...
                  2024-08-28, 20:36
                • dadek
                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                  dadek
                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                  2022-10-26, 22:37
                • dadek
                  Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
                  dadek
                  Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
                  2021-09-18, 01:49
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...