Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuzzy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.02
    • 124

    #23, jasne pełne - 24.01.2009

    Po prawie dwumiesięcznej przerwie, spowodowanej problemami z cichą fermentacją (ale o tym w wolnej chwili), przyszedł w końcu czas na uwarzenie kolejnego piwa.

    Zasyp
    - pilzneński (WES) 3-4 EBC - 3,0 kg
    - monachijski (WES) 15-17 EBC - 1,0 kg
    - mąka pszenna - 0,2 kg

    Zacieranie
    Zasyp zalany zimną wodą (z sieci) na 25 minut w celu zakwaszenia, a następnie:
    64°C - 15'
    64°C->72°C - 15'
    72°C - 50'
    70°C -> 76°C 20'

    Filtracja i wysładzanie
    Około 15 minut na ułożenie się złoża filtracyjnego. Pierwsze 4 litry filtratu zwrócone do ponownego filtrowania. Wysładzanie wodą (twardą, ze studni) o temp. 80°C do objętości 26l (chyba trochę za dużo). Łączny czas wysładzania/filtrowania to ok. 40 minut

    Chmielenie
    70' - 25g Marynka, granulat
    15' - 4g mech irlandzki
    5' - 10g Lubelski, granulat


    Podczas chmielenia odparowało 5l wody.

    Po wystudzeniu zlałem (jednocześnie natleniając) brzeczke do fermentora i dokonałem pomiaru, uzyskałem 21L/13°BLG/26°C co daje efektywność zacierania na poziomie ~70% w odniesieniu do masy zasypu.

    Szczepienie brzeczki
    Natlenioną brzeczkę zaszczepiłem starterem Bavarian Lager i odstawiłem do pomieszczenia o temp 15°C.
    Starter zrobiony z drożdży obudzonych tydzień wcześniej z hibernacji w glicerynie.

    Comment

    • fuzzy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.02
      • 124

      #23, jasne pełne - 03.02.2009

      Po dziesięciu dniach fermentacji burzliwej piwo odfermentowało do ~5,5°BLG. Pomimo obecności piany, która mogła świadczyć o trwającej w dalszym ciągu fermentacji, przelałem na cichą. Smak i zapach piwa OK.

      Załączam również zdjęcia po 24 i 48 godzinach od zadania drożdży. Ciekaw byłem jak szybko wystartuje fermentacja na drożdżach przechowywanych 2 miesiące w zamrażarce.
      Attached Files

      Comment

      • fuzzy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.02
        • 124

        #23, jasne pełne - 22.02.2009

        Po 19 dniach fermentacji cichej w temperaturze ~14°C piwo rozlałem do butelek z dodatkiem cukru w ilości ~5,6g/l. Zabutelkowałem 40x0,5l + kilka łyków do degustacji.

        Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
        Ekstrakt początkowy ~13,3°BLG
        Ekstrakt końcowy ~3,7°BLG
        Zawartość alkoholu ~5,2% (bez uwzględnienia refermentacji)

        Zielone piwo dość mętne, pomimo długiej fermentacji cichej. Zastanawiam się czy jest to następstwo dodatku mąki pszennej czy jest jakiś inny powód. Smak piwa zielonego, trudny do opisania. Coś w tym sezonie nie bardzo wychodzi mi to warzenie. Poza warką #19 do każdej mam jakieś zastrzeżenia.

        Comment

        • fuzzy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.02
          • 124

          #24, koźlak ciemny - 07.02.2009

          Zasyp
          - pilznenski (WES) 3-4 EBC - 2,5 kg
          - monachijski (WES) 15-17 EBC - 2,3 kg
          - karmelowy jasny (WES) 150 EBC - 0,5 kg
          - karmelowy ciemny (WES) 710-730EBC - 0,2 kg

          Zacieranie
          Woda kranowa z sieci
          25°C - 20'
          -> 50°C - 10'
          50°C - 15'
          -> 63°C - 20'
          63-58°C - 35'
          -> 72°C - 15'
          74-68°C - 60'
          -> 75°C - 7'
          koniec

          Filtracja i wysładzanie
          Około 15 minut na ułożenie się złoża filtracyjnego. Pierwsze 4 litry filtratu zwrócone do ponownego filtrowania. Wysładzanie ciągłe wodą ze studni (twardą) o temp. 80°C do objętości 25l. Łączny czas wysładzania/filtrowania to ok. 45 minut

          Chmielenie
          70' - 40-50g Marynka, granulat*
          20' - 30g Lubelski, granulat
          15' - 4g mech irlandzki

          *Podczas chmielenia wykipiało mi około 1,5l brzeczki. W związku z tym nie jestem do końca pewny ilości Marynki oraz wydajności zacierania.

          Po wystudzeniu otrzymałem 20l brzeczki nastawnej powyżej 17°BLG.

          Szczepienie brzeczki
          Brzeczkę zaszczepiłem gęstwą Bavarian Lager z warki #23 i odstawiłem do pomieszczenia z temp. 10°C.

          Comment

          • fuzzy
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.02
            • 124

            #24, koźlak ciemny - 22.02.2009

            Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w temp 10°C piwo odfermentowało do ~7°BLG. Przelałem je na cichą zostawiając na razie fermentor w temperaturze 14°C (trochę się obawiam o głębokość odfermentowania, bo piwo na chwilę obecną jest już dobrze sklarowane).

            Smak, zapach a przede wszystkim kolor piwa są bardziej niż OK .

            Comment

            • fuzzy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.02
              • 124

              #18, Imbirowe Ale - 10.03.2009

              Ponad cztery miesiące po zabutelkowaniu piwo można już uznać za dojrzałe. Zapach i smak lekko imbirowe. Goryczka jak na mój gust nie za duża. Pikantnych akcentów mało, liczyłem na więcej z uwagi na imbir oraz drożdże T-58 (ocena pikantności może być zaniżona z uwagi na moją dietę codzienną, mocno pikantną). Nagazowanie umiarkowane. Piana dość szybko redukuje się do cienkiej warstwy ale zostaje do końca i malowniczo osadza się na szkle

              Wygląd jak na załączniku.
              Attached Files

              Comment

              • fuzzy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.02
                • 124

                #19, Lazy Ale -10.03.2009

                Cztery miesiące od zabutelkowania. Piwo prezentuje się jak na załączonym zdjęciu. Piana krótkotrwała, szybko redukuje się do cienkiej warstwy pozostającej do samego końca. Nasycenie CO2 niskie. Goryczka zauważalna. Zapach lekko owocowy. Jak na razie nie mam zdania czy piwo udane czy raczej przeciętne.
                Attached Files

                Comment

                • fuzzy
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.02
                  • 124

                  Scotch Ale 60/- w oparciu o rodzime słody?

                  Witam po półtorarocznej przerwie.

                  Przerwa dotyczyła prowadzenia zapisków na forum a nie samego warzenia. W tak zwanym międzyczasie uwarzyłem 15 warek, mniej lub bardziej udanych (w tym jedno zakażenie chlorem). Zaraziłem browarnictwem domowym dwie osoby. Zostałem drugi raz ojcem. Itd. Itp.

                  Wraz z rozpoczęciem sezonu 2010/2011 zamierzam ponownie prowadzić zapiski na łamach forum, zarówno w celu podzieleniem się swoimi doświadczeniami jak i konsultacji z bardziej doświadczonymi browarnikami.

                  Na pierwszy ogień pójdą Scotch Ale, ale niestety na rodzimych słodach i w związku z tym będą potrzebne pierwsze konsultacje.

                  Na rozruch drożdży Wyeast 1728 Scottish Ale planuję jakieś lekkie 60/-

                  Wykombinowałem coś takiego:
                  Kod:
                  BeerSmith Recipe Printout - http://www.beersmith.com
                  Recipe: Scotch Ale 60/- (1)
                  Style: Scottish Light 60/-
                  TYPE: All Grain
                  
                  Recipe Specifications
                  --------------------------
                  Batch Size: 22,00 L      
                  Boil Size: 26,49 L
                  Estimated OG: 8,424 Plato
                  Estimated Color: 23,9 EBC
                  Estimated IBU: 12,1 IBU
                  Brewhouse Efficiency: 75,00 %
                  Boil Time: 90 Minutes
                  
                  Ingredients:
                  ------------
                  Amount        Item                                      Type         % or IBU      
                  1,80 kg       Optima Pils (3,5 EBC)                     Grain        57,33 %       
                  1,00 kg       Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)           Grain        31,85 %       
                  0,30 kg       Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)    Grain        9,55 %        
                  0,04 kg       Roasted Barley (Weyermann) (1200,0 EBC)   Grain        1,27 %        
                  14,00 gm      Fuggles [4,50 %]  (90 min)                Hops         8,6 IBU       
                  8,00 gm       Fuggles [4,50 %]  (30 min)                Hops         3,5 IBU       
                  4,00 gm       Irish Moss (Boil 10,0 min)                Misc                       
                  1 Pkgs        Scottish Ale (Wyeast Labs #1728)          Yeast-Ale                  
                  
                  
                  Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
                  Total Grain Weight: 3,14 kg
                  ----------------------------
                  Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
                  Step Time     Name               Description                         Step Temp     
                  60 min        Mash In            Add 8,19 L of water at 74,4 C       67,8 C 
                  
                  Notes:
                  ------
                  Fermentacja burzliwa - 15°C
                  Fermentacja cicha < 15°C
                  Wszelkie uwagi mile widziane.

                  Comment

                  • fuzzy
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.02
                    • 124

                    #40, Scottish Scrooge, 20-11-2010

                    Na pierwszy ogień poszło lekkie piwo na rozruszanie drożdży.

                    Styl:
                    Scottish Light 60/-

                    Składniki:
                    1,80 kg Optima Pils (3,5 EBC) Grain 61,23 %
                    0,80 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 27,21 %
                    0,30 kg Caramunich® TYPE III (150,0 EBC) Grain 10,20 %
                    0,04 kg Roasted Barley (Weyermann) (1200,0 EBC) Grain 1,36 %

                    Zacieranie:
                    Woda z sieci, 12l
                    68°C - 90'
                    75°C - 10'

                    Wysładzanie:
                    Woda 80°C, do objętości ok. 26l

                    Chmielenie:
                    90' - 18,00 g Fuggles [4,00 %]
                    30' - 8,00 g Fuggles [4,00 %]
                    10' - 4,00 g Mech

                    Brzeczka nastawna:
                    22l 7,8BLG

                    Drożdże:
                    Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) zadane z propagatora, bez robienia startera.

                    Fermentacja:
                    Fermentacja burzliwa w temperaturze 18->15°C - 7 dni
                    Fermentacja burzliwa w temperaturze 15->14°C - 11 dni

                    Poziom odfermentowania ~1.8 BLG

                    Zabutelkowane 21 litrów z dodatkiem 40 g cukru

                    Parametry piwa:*
                    Alkohol objętościowo ~3.1%
                    Kolor ~24EBC
                    Goryczka ~13IBU
                    Docelowe nasycenie ~1.5

                    Efektywność browaru ~75%

                    --
                    * wyliczone w Beer Smith

                    Comment

                    • fuzzy
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.02
                      • 124

                      #41, Bagpipe man, 27-11-2010

                      Drugi szkot w tym sezonie.

                      Styl:
                      Scottish Heavy 70/-

                      Składniki:
                      3,10 kg Optima Pils (3,5 EBC) 83,11 %
                      0,25 kg Caramunich® TYPE III (150,0 EBC) 6,70 %
                      0,20 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) 5,36 %
                      0,13 kg Caramunich® TYPE II (120,0 EBC) 3,49 %
                      0,05 kg Roasted Barley (Weyermann) (1200,0 EBC) 1,34 %

                      Zacieranie:
                      Woda z sieci
                      68°C 60 min
                      76°C 10 min

                      Wysładzanie:
                      Woda 80°C, do objętości ok. 27l

                      Chmielenie:
                      80' - 20,00 g Challenger granulat [7,00 %]
                      15' - 10,00 g Fuggles granulat [4,00 %]
                      10' - 4,00 g Mech

                      Brzeczka nastawna:
                      23l 10°BLG

                      Drożdże:
                      Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) gęstwa z warki #40.

                      Fermentacja:
                      Fermentacja burzliwa w temperaturze 17->15°C - 11 dni
                      Fermentacja burzliwa w temperaturze 15->13°C - 7 dni

                      Poziom odfermentowania ~1.9°BLG

                      Zabutelkowane 22 litry z dodatkiem 63 g cukru

                      Parametry piwa:*
                      Alkohol objętościowo ~4.2%
                      Kolor ~25EBC
                      Goryczka ~19IBU
                      Docelowe nasycenie ~1.8

                      Efektywność browaru ~80%

                      --
                      * wyliczone w Beer Smith

                      Comment

                      • fuzzy
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.02
                        • 124

                        #42, IPA, 08-12-2010

                        Trzecie piwo na drożdżach Scottish Ale.
                        Niestety, z powodów odemnie niezależnych, nie miałem czasu na dopilnowanie piwa, w konsekwencji przeciągnięta fermentacja. Planowałem chmielenie na zimno chmielem Fuggles a skończyło się na tabletce. Gdy w końcu znalazłem czas na rozlew na powierzchni piwa zaczęło pojawiac sie lekki zmętnienie, dlatego też drożdże poszły w kanał, a miałem w stosunku do nich jeszcze całkiem obiecujące plany

                        Styl:
                        English IPA

                        Składniki:
                        2,60 kg Optima Pils (3,5 EBC) 45,22 %
                        2,50 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) 43,48 %
                        0,20 kg Caramunich® TYPE III (150,0 EBC) 3,48 %
                        0,05 kg Caraaroma (350,0 EBC) 0,87 %
                        0,40 kg Cukier ciemny 6,96 %

                        Zacieranie:
                        Woda z sieci.
                        Mała łyżeczka gipsu.
                        55,0°C - 15 min
                        68,0°C - 75 min
                        75,6°C - 10 min

                        Wysładzanie:
                        Woda 80°C, do objętości ok. 26l

                        Chmielenie:
                        70' - 45,00 g Marynka (granulat) [8,40 %]
                        30' - 25,00 g Challenger (granulat) [7,50 %]
                        3' - 10,00 g Fuggles (granulat) [4,50 %]
                        6 dni na cichej 1/2 Hop Aroma Tab

                        Brzeczka nastawna:
                        22litry ~15,7°BLG

                        Drożdże:
                        Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) gęstwa z warki #41.

                        Fermentacja:
                        Burzliwa w temperaturze 18°C - 17 dni
                        Cicha w temperaturze 12°C - 22 dni

                        Poziom odfermentowania ~2.9°BLG

                        Parametry piwa:*
                        Alkohol objętościowo ~7%
                        Kolor ~21EBC
                        Goryczka ~53IBU
                        Docelowe nasycenie ~2.2

                        Efektywność browaru ~75%

                        --
                        * wyliczone w Beer Smith

                        Comment

                        • fuzzy
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.02
                          • 124

                          #43, Koziołek, 28-01-2011

                          W założniach styl: Mailbock/Helles Bock

                          Składniki:
                          4,50 kg Optima Pils (3,5 EBC) 66,96 %
                          0,90 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) 13,39 %
                          0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 4,46 %
                          0,25 kg Carared® (45,0 EBC) 3,72 %
                          0,20 kg Caramunich® TYPE III (150,0 EBC) 2,98 %
                          0,20 kg Melanoidowy (Weyermann) (59,1 EBC) 2,98 %
                          -------
                          6,35 kg


                          Zacieranie:
                          Woda z sieci,
                          54,0°C - 30'
                          64,0°C - 30' (15' z 54°C na 64°C)
                          72,0°C - 35' (15' z 64°C na 72°C)
                          75,6°C - 10' (10' z 72°C na 75°C)

                          Wysładzanie:
                          Woda 80°C, do objętości ok. 29l

                          Chmielenie:
                          75' - 40,00g Marynka (szyszka) [8,00 %]
                          15' - 16,00g Lubelski (szyszka) [4,00 %]
                          10' - 4,00g Mech
                          10' - 0,37kg Cukier

                          Brzeczka nastawna:
                          25 litrów ~15,8°BLG

                          Drożdże:
                          Gęstwa Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206)

                          Fermentacja:
                          Burzliwa w temperaturze 15->12°C - 9 dni
                          Cicha w temperaturze 11°C - 22 dni

                          Poziom odfermentowania ~3,6°BLG

                          Butelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr piwa.

                          Parametry piwa:*
                          Alkohol objętościowo ~6,5%
                          Kolor ~18EBC
                          Goryczka ~29IBU
                          Docelowe nasycenie ~2.5

                          Efektywność browaru ~75%

                          --
                          * wyliczone w Beer Smith

                          Comment

                          • fuzzy
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.02
                            • 124

                            #44, Marcowe, 30-01-2011

                            Styl: Oktoberfest/Marzen

                            Zasyp:
                            3,30 kg Optima Pils (3,5 EBC) 66,40 %
                            1,60 kg Munich Malt (15,0 EBC) 32,19 %
                            0,05 kg Carared® (45,0 EBC) 1,01 %
                            0,02 kg Carafa I (900,0 EBC) 0,40 %
                            -------
                            4,97 kg

                            Zacieranie:
                            Woda z sieci, 15 litrów podgrzanej do temp 58°C.
                            54,0°C - 15 min
                            68,0°C - 30 min (54->68°C 15 min)
                            72,0°C - 45 min (68->72°C 10 min)
                            78,0°C - 10 min (72->78°C 10 min)

                            Wysładzanie:
                            16 litrów wody 80°C

                            Chmielenie:
                            70' - 26,00g Marynka (szyszka 2010)
                            10' - 4,00g Lubelski (szyszka 2010)
                            10' - 4,00g Marynka (szyszka 2010)
                            10' - 4,00g Mech

                            Brzeczka nastawna:
                            ~22litry ~13,6°BLG

                            Drożdże:
                            Gęstwa Munich Lager (Wyeast Labs #2308)

                            Fermentacja:
                            Burzliwa w temp. 12°C - 7dni
                            Cicha w temp. 11°C - 29 dni

                            Poziom odfermentowania ~3,2°BLG

                            Butelkowane z dodatkiem 6,6g cukru na litr piwa.

                            Parametry piwa:*
                            Alkohol objętościowo ~5,6%
                            Kolor ~15EBC
                            Goryczka ~22IBU
                            Docelowe nasycenie ~2.6

                            Efektywność browaru ~79%

                            --
                            * wyliczone w Beer Smith 1.4

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Po tak długim czasie od warzenia, może pokusisz się aby w jednym poście opisywać również wrażenia z degustacji?
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fuzzy
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.02
                                • 124

                                Na razie porządkuję zapiski z warzenia, niby korzystam z BS ale nie warzę w domu i większość notatek mam na luźnych kartkach. Docelowo będę chciał uzupełnić opisy o zdjęcia i wrażenia z degustacji.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X