Zbiorniki, beczki, itp..

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolumbik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.02
    • 5

    #1

    Zbiorniki, beczki, itp..

    Witam

    Ponieważ troszke pszczelarze i z tej racji posiadam jakieś pojemniki na mniodek, a ostatnio zacząłem warzyć (jak na razie z brew-kitów), tak się zastanawiam nad wykorzystaniem beczek czy odstojników na mniodek.
    Najprościej będzie mi zaprezentować pojemniki na stronie producenta (nie mam żadnych udziałów, ani tym bardziej nie jestem udziałowcem, a szkoda )



    Może ktoś już wykorzystuje takie beczki, chętnie bym obejrzał jak to wygląda?
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #2
    Jeżeli chcesz to wykorzystać w charakterze fermentora, to biorąc pod uwagę cenę, jest to raczej mało opłacalny biznes.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Te odstoniki 150 - 200 litrowe ze stali nierdzewnej w okolicach 700 złotych wydają się całkiem niezłe.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
        Te odstoniki 150 - 200 litrowe ze stali nierdzewnej w okolicach 700 złotych wydają się całkiem niezłe.
        no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
          No perspektywicznie, perspektywicznie mówię tylko
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
            Przecież są i mniejsze.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • bejot
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.11
              • 19

              #7
              Tak się zastanawiam, skoro ten człowiek "zajmuje się produkcją sprzętu pszczelarskiego" w tym np. Odstojnikiem nierdzewnym 30l z zaworem plastikowym 5/4" (fi 400; h 290), za 267zł brutto, to czy nie wyprodukował by on fermentatora stożkowego o podobnych parametrach? Nie znam się na tym, ale może ktoś z forumowiczów zadał by Panu Łysoniowi pytanie podając pojemność/wymiary/kąt sprzętu?

              Comment

              • ximal
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.02
                • 65

                #8
                tanie fermentatory

                kolumbik tu masz tanie fermentatory http://allegro.pl/item586101853_poje...okolo_32l.html.
                Pisałem do sprzedającego we wiaderkach były przechowywane śledzie (raz użyte) za te pieniądze raczej taniej nie kupisz. Ja sam właśnie przed chwilą łyknąłem 3 szt.(zacząłem kompletować sprzęt na browar)
                Pozdrawiam.
                To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                Comment

                • GaGacek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.08
                  • 96

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal
                  kolumbik tu masz tanie fermentatory http://allegro.pl/item586101853_poje...okolo_32l.html.
                  Pisałem do sprzedającego we wiaderkach były przechowywane śledzie (raz użyte) za te pieniądze raczej taniej nie kupisz. Ja sam właśnie przed chwilą łyknąłem 3 szt.(zacząłem kompletować sprzęt na browar)
                  Pozdrawiam.
                  Kilka razy rozmyślałem czy przypadkiem nie będą wychodzić piwka z nutami śledziowymi-rybnymi.
                  Daj znać czym udało Ci się w pełni usunąć zapaszek? - czekam cierpliwie na info
                  Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-03-21, 12:09.
                  [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                  Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                  Comment

                  • ximal
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.02
                    • 65

                    #10
                    Sprzedający twierdz ze nie traci a moim skromnym zdaniem jak zapach po ACE da się wypłukać to tym bardziej po śledziach
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ximal; 2009-03-21, 12:16.
                    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal
                      Sprzedający twierdz ze nie traci a moim skromnym zdaniem jak zapach po ACE da się wypłukać to tym bardziej po śledziach
                      Koniecznie napisz czy się udało, niektóre zapachy są tak trwałe, że po mocnym chlorowaniu i wypłukaniu nadal się mocno utrzymują. Rozlewam piwo w pety i po oranżadzie pomarańczowej np. zapachu nie da się usunąć a po coli wystarczy popłukać zimną wodą

                      Comment

                      • ximal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.02
                        • 65

                        #12
                        Jak tylko dostane to dam znać.
                        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3492

                          #13
                          Daj se spokój.Ten zapach po śledziach jest "wieczny".Wiem z praktyki.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #14
                            Cześć.
                            NaOH niszczy wszelakie zapachy. 100 g na 30 l i zalanie wrzakiem.
                            Uważać na oczy i ręce.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez bielok; 2009-03-22, 08:49.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • ximal
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.02
                              • 65

                              #15
                              Wiadra były niedomyte i trochę było czuć "kutrem rybackim" ale po kąpieli w ACE i umyciu płynem do naczyń nie ma zacnego zapachu.
                              To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                                dadek
                                Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                                2022-07-02, 02:16
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
                                dadek
                                Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
                                2024-10-15, 00:58
                              • darekd
                                Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
                                darekd
                                Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
                                W składzie owsiane i pszenne płatki

                                Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
                                Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
                                2025-06-20, 01:53
                              • Javox
                                Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
                                Javox
                                Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - sporo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, blady żółty.
                                Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
                                Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
                                2025-06-02, 16:15
                              • Javox
                                Błonie, [Inne Beczki] Win-Win
                                Javox
                                Lager z ekstraktem 12*, alko 5.0%.
                                Chmiele: Huell Melon, Mandarina Bavaria.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - dużo drobnego w cętki tygrysa.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - złota słomka.
                                Aromat - zbożowość i kwaskowe nuty.
                                Smak...
                                2025-05-15, 12:34
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...