Jak w temacie.Chodzi mi o fermentację w czymś dużo większym niż 33 litry ale nie zrobionym z blachy.
Beczka do fermentacji-ktoś używa
Collapse
X
-
Beczka do fermentacji-ktoś używa
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Tagi: brak -
Shlangbaum zakupił drzewiej wielgaśną, plastikową beczkę na allegro, ale z efektów organoleptycznych nie był zadowolony. Na forum coś o tym pisał.
Z kolei mój znajomy fermentuje w takiej samej beczce i nie narzeka na dziwne posmaki.
Reasumując. Należy dowiedzieć się, co wcześniej w takiej beczce było.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) -
Też to pamiętałem i datego nie chcę eksperymentować.Chodzi mi o konkretny model/producenta/itd którego ktoś używa.Na pewno niektóre plastiki zawsze "pachną" czymś dziwnym i nie jest to zależne od tego czy coś w nich wcześniej było.
Pamiętam czajnik bezprzewodowy w pracy,który nie stracił nigdy swoich plastikowych posmaków mimo wielokrotnego gotowania w nim wody.W końcu i tak wylądował w kuble."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Osobiscie majac dostep do sporej ilosci sprzetu jak i pewnego doswiadczenia we wszelkich dziedzinach majsterkowania mysle coraz powazniej o skonstruowaniu wszystkiego potrzebnego do warzenia z nierdzewki. Taki zbiornik to wrecz najlatwiejsza z konstrukcji. Owszem, nie najtansze rozwiazanie ale to strzal w dziesiatke i na wiele lat. Plus rozmiary, ksztalt, mozna dopasowac do wymogow pomieszczenia przeznaczonego na warzenie.Comment
-
Jeden gosc w Swidnicy chyba w czyms takim fermentuje. Podpytaj u zrodla.
Nawiasem mowiac, to chyba naprawde sporo zalezy od tego, czy w tej beczce przechowywano kapuste, farbe, albo ocet...
Generalnie, to te beczki maja szerokie grono odbiorcow-fermentatorow.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
PRawie wszyscy w czymś takim fermentują - mam na myśli 33-litrowe wiadra, produkowane do farb. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na plastikowe posmaki.
Ja sprawiłem sobie 160-litrowe beczki po koncentratach spożywczych, z wszelkimi możliwymi atestami. Nie zauważyłem wpływu beczki na smak piwa.Comment
-
F5. Odświeżam wątek.
Używam od kilku lat beczek 60-cio litrowych. Takich niebieskich z czarnymi, ruchomymi rączkami i czarnym, zakręcanym deklem. Do kupienia w hurtowniach agd i sklepach ogrodniczych. Podobno są używane do kapusty i ogórków.
Dekiel nie jest w 100% szczelny, ale to nie szkodzi. Na cichej zakręcam go po prostu na maxa i nie używam rurek fermentacyjnych. I jest wszystko OK.
Cały czas, mimo wielokrotnego mycia, wyparzania, zalewnia cloroxem i pirosiarczynem ostro wali a nich plastikiem. Szczególnie jak je wypłuczę gorącą wodą. Zapach plastiku jest naprawdę upajający.
Ale co najdziwniejsze piwko na tym nie cierpi. Żadnych obcych posmaków nie ma.
Wczoraj (04-04-2009) widziałem podobne beczki (50 l) w sklepie ogrodniczym - 52 zł/szt.
Acha. Jeden taki znajomy używa ich do robienia wina....które potem przez takie rurki puszcza. I też jest zadowolony.
Ostatnia zmiana dokonana przez radekam; 2009-04-04, 21:30.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Cały czas, mimo wielokrotnego mycia, wyparzania, zalewnia cloroxem i pirosiarczynem ostro wali a nich plastikiem. Szczególnie jak je wypłuczę gorącą wodą. Zapach plastiku jest naprawdę upajający.
Ale co najdziwniejsze piwko na tym nie cierpi. Żadnych obcych posmaków nie ma.. Po wielokrotnym użyciu ACE oraz wrzątku i tak nadaje się tylko do wybierania młóta po filtracji.
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-04-05, 13:39."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...-
Channel: Sprzęt
-
-
Warszawa, Ul. Przeworska 7 ,Duża Beczka Smaku
Duży wybór piw Maryesztadt i Błonie a nawet piwa z nalewaków.
https://m.facebook.com/profile.php/?id=100046406895016...-
Channel: Mazowieckie
2023-10-06, 12:12 -
-
Gdzieś w okolicy będziemy się kręcić, może ktoś będzie miał ochotę na wspólne piwo w Piwnej Beczce.
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...9-piwna-beczka
Godziny raczej wieczorne, jak ktoś chętny ruszyć...-
Channel: Spotkania Forumowiczów
2024-04-18, 21:45 -
-
Lokal położony w pawilonie osiedlowym na wysokości mniej więcej stacji metra Wilanowska, wystrój jak na obecne trendy dość bezpretensjonalny. 6 do 10 (chyba) nalewaków, oferta rotacyjna kraftowa, wczoraj m.in. lager,i żytnia ipa z browaru Zaścianki, był jakiś stout, dziesiątka i jakieś...
-
Channel: Warszawa
-
-
Wcześniej w tym samym miejscu była Beczka Chmielu, ale białoruscy założyciele odstąpili lokal nowemu ukraińskiemu właścicielowi i szyld uległ zmianie.
Asortyment piwny właściwie bez zmian m.in. nadal pod nalewakami w stałej ofercie ltewskie piwa z browaru Vilniaus Alus.
Jako...-
Channel: Mazowieckie
2021-01-30, 18:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment