W Swołowie uczą warzyć piwo.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #16
    To może dopowiem kilka słów o projekcie, bo przyznam... maczałem paluchy.
    Pomysł warzenia piwa w Swołowie zrodził się w głowie niezwykle sympatycznego człowieka, mego obecnie dobrego kolegę - Dawida Gonciarza, etnografa z Muzeum w Swołowie.
    Po kilku rozmowach telefonicznych i dwóch spotkaniach w Swołowie postanowiliśmy spróbować uwarzyć piwo w oparciu o regionalne zwyczaje warzenia piwa i zapiski zebrane przez Dawida od dawnych mieszkańców Swołowa.
    W kwietniu i maju 2008 uwarzyliśmy pierwsze warki piwa ze słodu jęczmiennego z dodatkiem prażonego żyta. Wykorzystaliśmy chmiel aromatyczny i drożdże do pszeniczniaków. W trakcie otwarcia zagrody/muzeum w czerwcu 2008, piwo miało swoja premierę. Co prawda nie byłem na samym otwarciu, ale piwo miało niesamowite wzięcie i zainteresowanie.
    Obecnie Dawid warzy sam, eksperymentując recepturą, a jego piwa mieliśmy okazję próbować ostatnio z piotrratem we wrześniu tegoż roku.

    Więcej informacji o Zagrodzie Albrechta, Swołowie i cudzie odnowienia zagrody z kompletnej ruiny znajdziecie na wspomnianej stronie.

    Aaaa! W muzeum przygotowana jest wystawa nt. browarnictwa w okolicach Słupska. Polecam!
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #17
      Dla zainteresowanych tematem, wrzucam linka do relacji w telewizji regionalnej: http://ww6.tvp.pl/7014,20091012936027.strona
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • muzealnik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.09
        • 141

        #18
        Gratulacje!
        Też bym chciał prowadzić takie warsztaty (choć nasza piwica też już bogata).
        Pozdrawiam z MWiM

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Dla zainteresowanych tematem, wrzucam linka do relacji w telewizji regionalnej: http://ww6.tvp.pl/7014,20091012936027.strona
          Polecam lecieć od razu do 15. minuty i 20. sekundy.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13964

            #20
            Czy ja dobrze zrozumiałem, że to całe szkolenie, na które ciągną forsę z Unii, to tylko 1,5 godziny trwa? Czy też pod tym linkiem mowa tylko o pokazie dla turystów?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • muzealnik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.09
              • 141

              #21
              Chyba chodzi o to, że Zagrodza Albrechta jako inicjatywa muzealna powstała z dofinasowaniem ZPORR.
              A zajęcia "piwne" są już efektem [ofertą edukacyjną] pracujących tam ludzi.
              Zatem nie powinien dziwić fakt, że etnografowie w 1.5 godziny chcą pokazać, że piwo to elelement kultury materialnej wsi. Tyle wystarczy... nie są to warsztaty piwowarskie (tu niegdy nie ma zbyt wiele czasu) tylko zajęci muzealne w formie warsztatowej.
              A dziękować im trzeba, bo w tym czasie robią wiele dobrego dla podnoszenia wiedzy piwnej w społeczeństwie, zwłaszcza wśród tych którzy nie mają choćby elementarnej.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13964

                #22
                Nie w tym rzecz, czy poświęcają czas, bo jeśli dostana na to forsę, to jest zarobek, a nie poświęcenie
                Materiał TV dotyczy tego, że mają kształcić właścicieli gospodarstw agroturystycznych w produkcji domowego piwa. Więc się pytam, czy to szkolenie na ten cel ma trwać tylko 1,5 godziny? Jeśli tak, to moim zdaniem byłoby przegięcie.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                  Materiał TV dotyczy tego, że mają kształcić właścicieli gospodarstw agroturystycznych w produkcji domowego piwa.

                  Żeby rozdawali turystom i łamali prawo?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Żeby rozdawali turystom i łamali prawo?
                    Też o tym wczoraj pomyślałem
                    Może będą rejestrować gości jako wizytę rodziny? Użytek własny obejmuje najbliższych.

                    A może to zwiastun zmian w prawodawstwie?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-10-13, 10:59.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19325

                      #25
                      "...zgodnie z postanowieniami art. 10 i art. 14 dyrektywy Rady 92/93/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych państwa członkowskie mogą zwolnić od podatku akcyzowego wino oraz inne napoje przefermentowane, niemusujące i musujące, produkowane przez osoby fizyczne i konsumowane przez producenta, członków jego rodziny lub jego gości, pod warunkiem, że nie dokonuje się ich sprzedaży"

                      pragnąłbym przypomnieć, iż Prawo Unijne formułuje określenie "na własny użytek i nieprzeznaczone do sprzedaży" jak powyżej. Jest to zapis z odpowiedzi szefa Służby Celnej na interpelację w tej sprawie.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Podaj jeszcze definicję gościa.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13964

                          #27
                          Będą kusić gości darmowym poczęstunkiem domowego piwa w gospodarstwie. No i good.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19325

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Podaj jeszcze definicję gościa.
                            polecam słownik języka polskiego. najważniejsza kwestia, że w tym przypadku nie dochodzi do sprzedaży i służy to celom edukacyjnym (bynajmniej nie jak się narąbać) i stanowi to część ekspozycji. dla mnie jest to jasne!

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              polecam słownik języka polskiego. najważniejsza kwestia, że w tym przypadku nie dochodzi do sprzedaży i służy to celom edukacyjnym (bynajmniej nie jak się narąbać) i stanowi to część ekspozycji. dla mnie jest to jasne!
                              Słownik? Takie rzeczy są zdefiniowane w rozporządzeniach do ustaw.

                              Tak jak są zdefiniowane: remont, przebudowa, montaż.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19325

                                #30
                                W tym wypadku nie ma, gdyż to słowo w tym kontekście pojawia się tylko w rozporządzeniu unijnym. Polska ustawa akcyzowa i rozporządzenia wykonawcze nie precyzują tego dokładnie. Ważne jest, że ma nie następować sprzedaż.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-10-13, 12:58.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • skitof
                                  John J. Palmer: "Jak warzyć piwo"
                                  skitof
                                  Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
                                  2021-02-26, 16:59
                                • heckler
                                  Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                  heckler
                                  Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                  2023-07-31, 13:11
                                • heckler
                                  Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                                  heckler
                                  Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                                  Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                                  2025-06-26, 10:25
                                • heckler
                                  Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
                                  heckler
                                  U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

                                  Nowa...
                                  2025-02-11, 09:42
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 19:42
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...