Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczoraj dekantowałem do czystego fermentatora i dodano 3,3l przefermentowanego soku malinowego*. (...)Sok w piwnicy zafermentował spontanicznie .
    Ten produkt
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #28

      A:
      3000g monachijski 19 EBC Litolev
      450g pilzneński Weyermann
      500g aroma Brewferm

      B:
      3250g pilzneński Strzegom
      500g cara-pils Weyermann
      500g cara-cristal 120EBC Brewferm
      250g wędzony Weyermann

      Zacieranie w 15l kranówki:
      tylko A:
      15' w 54*C
      10' w 62*C - odbieramy 5l gęstego
      . dekokt 10' w 72*C i 6' wrzeninia
      . główny gar 40' w 62*C
      po połączeniu dostajemy 72*C

      Dodajemy słody B;
      temperatura spada do 66*C, podgrzewamy - masakrycznie gęste!
      60' w 72-66*
      Temperatura mash-out'u nieznana, bo zależy od miejsca w garze...
      Filtracja koszmar.

      Breczka gotowana 30' w garnkach z 50g miodu.
      Całość gotowana 120' w tym:
      60' z 20g marynki
      30' z 15g lublina

      Wyszło 17l 20,5blg zadane gęstwą szkotów dobowym starterem.


      ORAZ

      Cienisz gotowany 90' z chmielem z poprzedniego piwa oraz 60' z 15g lublina.
      Po schłodzeniu wlane do fermentatora go grodzisku (bez mycia).
      Wyszło ok 16l x 8blg.

      Wydajność tragiczna - za gęste to było. I nie wysładza się zimna wodą...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        Tak wygląda rezerwa jeśli się o niej zapomni....
        Attached Files
        Last edited by Seta; 2009-11-24, 22:48.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          Butelk.: #26 Bo każdy... grodziszcza (5.11.) #28C Podpiwek szkodzki (21.11.)

          Zabutelkowaliśmy dziś dwie warki:
          #26 "Bo każdy facet powinien uwarzyć grodziszcza" blg nie znane, od tygodnia stał w kranikowym i ciekło - zostało ok 19l. Dodano 220g ekstraktu płynnego. Zapowiada się smakowicie.
          #28C "Podpiwek szkodzki". 1blg, 29 x 0,5l. Dodano 170g ekstraktu płynnego.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Dekantacja: #27 Lambik (11.11) i #28T Twardy Szkot (21.11)

            Szkot: cicha w piwnicy, było sporo osadu, pachnie super, blg ~5,5.
            Lambik: ale jaja chyba wyszedł! Zobaczymy co będzie dalej - smaki się ułożą, czy skwaśnieje na amen?? Nie ma go dużo - niecałe 15l, blg ~2,5.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #27L i #28S zakapslowane przed Świętami. Oba zapowiadają się bardzo ciekawie, ale potrzebują duuużo czasu...

              W międzyczasie powstały dwa "piwa" na bazie Podpiwka Kujawskiego, ale ich nie liczę...
              Co ciekawe podpiwek z cukrem i drożdżami piekarskimi wyszedł lepszy niż ten z ekstraktem słodowym i drożdżami szkockimi! Czyżby drożdże piekarnicze niżej odfermentowywały? Użyję je kiedyś jeszcze do jakiś popłuczyn...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #29 Pils 10blg

                3,3kg pilzneński
                0,5kg monachijski 19EBC
                0,2kg cara-pils
                0,1kg cukier

                35' 61-62*C
                30' 71-72*C
                75*C - filtracja

                60' z 40g lubelskiego, szyszki 2008
                30' z 20g lubelskiego, szyszki 2008
                15' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
                5' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
                10' z łyżeczką mchu

                Wyszło 10blg ok 23l (byłoby sporo więcej, ale nie chciało mi się grzebać w błocie...).
                Świeży dobowy starter Budvarów zadany w 28*C, schłodzenie do 18*C na balkonie i wyjazd do piwnicy, gdzie notuję 11-12*C. Prawdopodobnie schłodzimy jutro poniżej 10*C w styropianówce.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #30 Pszeniczne

                  2,2kg pszeniczny
                  2kg pilzneński

                  80' 48-42*C (śniadanie, sprzątanie )
                  15' 62*C
                  50' 71*C
                  74*C i filtracja

                  trwa chmielenie:
                  60' z 20g lubelskiego 2008
                  10' z 15g lubelskiego 2008

                  nowa saszetka Wyeast 3638 Bavarian Wheat
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Wyszło ok 20l i "mocne" 12,5 blg.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Dekantacja: #29 Pils 10blg (warzone 9.01.2010)

                      Przelane WCZORAJ na cichą.
                      Blg z wyliczeń ok 3,2 (temp. piwa 9,5*C). Piwo przechłodzone (temp spadła mi w "lodówce-styropianówce" do 4*C!) - nie jestem pewien czy burzliwa się skończyła, ale potrzebowałem drożdży na dziś...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #31 Pils 12blg

                        3,5kg słód pilzneński 3,6EBC
                        0,7kg słód monachijski 19EBC
                        0,1kg cara-red 50EBC

                        10min w 63*C
                        • 5l gęstego pobrane do innego gara
                        • 20min w 73*C
                        • 5min wrzenia

                        w tym czasie rzadkie ok 1h w 60-63*C
                        po połączeniu obu garów 72*C
                        trzymam ok 1h w 68-72*C, bo gapnęłem się, że psy nie były jeszcze na spacerze

                        Filtracja poszła raz-dwa.

                        Chmielenie:
                        60min z 30g marynki 2008
                        30min z 30g lubelskiego 2008
                        15min z 10g lubelskiego 2008
                        5min z 20g lubelskiego 2009
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          AD #31 Pils prawie 12blg

                          Wsadziłem parę fotek z tej warki na mojego fejsbuka: http://www.facebook.com/album.php?ai...5&l=afe10ea0d5
                          Blg wyszło gdzieś ok 11,8. Około, bo padła mi bateryjka w termometrze! na szczęście na sam koniec, nawet po chłodzeniu!!
                          Pojemność 22l. Drożdże gęstwa Budvar Lager, starter 24h.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            Wodę lejesz bezpośrednio na młóto?
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              Tak. Kiedyś pierdzieliłem sie z talerzykiem, ale to olałem. Przy "sracz-wężyku" nie ma to dużego znaczenia, a talerzyk jednak obniża wydajność (to bezpośrednio pod nim nie jest wysładzane). Staram się nie lać za dużym strumieniem. Ta odrobina mąki osiądzie podczas fermentacji.
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #32 Koźlaczek nie kochany

                                Właściwie, to wczoraj uwarzyłem coś takiego:

                                Słody:
                                2,8kg monachijski
                                2,6kg pilzneński
                                0,5kg cara-cristal 120 EBC
                                0,3kg aroma
                                0,3kg cara-red

                                Zacieranie (miała być dekokcja, ale mi się nie chciało )
                                15min w ok 62*C
                                45min w ok 71*C
                                75*C - filtracja

                                Gotowanie 90min w tym:
                                60min z 25g marynki 2008
                                15min z 20g lubelskiego 2009
                                14min z mchem irlandzkim

                                Drożdże: gęstwa z Burvarów z warki #29 - na próbę bez startera.
                                Wyszło ok 20l i 17blg. Kiepska wydajność i sporo syfów z chmielin, bo mi się nie chciało.

                                Generalnie za mało miłości w to piwo włożyłem, żeby było genialne. Nocą brakuje energii... Mam nadzieję, że chociaż nie skwaśnieje!
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X