Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Kupa 3, Omerta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • singerek
    Senior
    • 04-2005
    • 285

    Wspólne warzenie w Omercie

    W dniu 11.02.2010 (czwartek) w pubie Omerta, odbędzie się pokaz warzenia piwa sposobem domowym.
    Rozpoczynamy o godzinie 17.
    Pod nadzorem "Toto" wspólnie uwarzymy tradycyjnego pilsa.

    Wszystkich chętnych zapraszamy.

    Prosimy o mailowe potwierdzenie obecności (PW) - chodzi o zarezerwowanie miejsca siedzącego

    Do zobaczenia!

    Comment

    • rugby
      Ka mate! Ka ora !
      • 08-2007
      • 376

      A dzisiaj premiera kolejnych piw z Sulimaru:
      Pszeniczne Miodowe 5% alkoholu, 12,5% blg.
      Greener Bio-Up 6% alkoholu, 14,1% blg

      A w nalewakach:
      Żywe, Perła, Ciechan Miodowy, Premium z Kormorana i Irlandzkie Mocne (ostatnia kega do czasu wznowienia sprzedaży przez browar).
      zapraszamy.
      Omerta Pub & more...
      Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

      www.omerta.com.pl

      Comment

      • rugby
        Ka mate! Ka ora !
        • 08-2007
        • 376

        Dzisiaj dojechał Konstancin:
        stara "linia": Dawne, Mazowieckie, Zdrojowe Niepasteryzowane i Pasteryzowane.
        nowa linia: Lekkie, Mocne, Jasne Pełne.
        Zapraszamy.
        Omerta Pub & more...
        Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

        www.omerta.com.pl

        Comment

        • toto
          Senior
          • 12-2006
          • 949

          Wczoraj (11 luty) odbył się w Omercie I Pokaz warzenia piwa. Zjawiło się ponad 30 osób, zarówno doświadczonych piwowarów, jak i początkujących, oraz osoby ogólnie zainteresowane tematem.
          Imprezę rozpoczęło wyświetlenie klipu "Jestem piwowarem domowym". Potem krótko omówiliśmy skład, przepis i sposób warzenia piwa metodą domową.
          Wspólnie uwarzyliśmy piwo jasne pełne dolnej fermentacji (Omerta Pils). Dla zainteresowanych uczestników podaję skład zasypu i przepis:
          Skład:
          - 4200 g słodu pilzneńskiego (Weyermann)
          - 500 g słodu monachijskiego I (Weyermann)
          - 300 g słodu Karapils (Litovel)
          - 30 g chmielu Magnum (11,5 % alfa) - granulat
          - 45 g chmielu Lubelskiego (3,9 % alfa) - granulat
          - drożdże suche W34/70
          - woda (Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji SA w Kakowie)

          Zacierane w 15 l wody: 30 minut w 62 stopniach i 30 minut w 72 stopniach.
          Gotowanie 70 minut.
          w 10' - 30 g Magnum
          w 40' - 20 g Lubelskiego
          w 55' - 10 g Lubelskiego
          w 65' - 15 g Lubelskiego

          Dziękuję:
          - wszystkim obecnym za udział, pytania i dyskusje
          - Jarkowi i Anecie, właścicielom Omerty, za pomoc i miejsce
          - Jackowi i Sylwii za organizację pokazu i pomoc w warzeniu
          - Elroyowi i Adasiowi za wspomożenie sprzętowe.

          Frekwencja i zainteresowanie przekroczyły moje oczekiwania. Mam nadzieję, że jeszcze to powtórzymy.
          Last edited by toto; 12-02-2010, 14:06.

          Comment

          • leona
            PremiumUżytkownik
            • 07-2009
            • 5853

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
            Wczoraj (11 luty) odbył się w Omercie I Pokaz warzenia piwa.

            Frekwencja i zainteresowanie przekroczyły moje oczekiwania. Mam nadzieję, że jeszcze to powtórzymy.
            Jakby godzina była bardziej dostosowana do ludzi pracy to frekwencja byłaby jeszcze większa bo niektórzy mogli zdążyć dopiero w okolice wysładzania

            Comment

            • singerek
              Senior
              • 04-2005
              • 285

              Następnym razem dopracujemy i to

              Comment

              • elroy
                Senior
                • 10-2002
                • 359

                W dniu 11.02.2010 (czwartek) w pubie Omerta, odbędzie się pokaz warzenia piwa sposobem domowym.
                Rozpoczynamy o godzinie 17.
                Pod nadzorem "Toto" wspólnie uwarzymy tradycyjnego pilsa.
                Parę fotek z bardzo sympatycznego wieczoru


                Pozdrowienia dla wszystkich uczestników
                www.piwo.org

                Comment

                • rugby
                  Ka mate! Ka ora !
                  • 08-2007
                  • 376

                  Fotki super - bardzo dziękujemy Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani byli zadowoleni z pokazu. Jako, że był to pierwszy pokaz, nie dopięliśmy wszystkich szczegółów. Przy następnym warzeniu (mam nadzieję, że będzie to piwo ALE), postaramy się o jakieś dogodniejsze godziny.
                  Dziś w nalewakach:
                  Irish z Kormorana
                  Żywe niefiltrowane z Ambera
                  Ciechan Miodowy
                  Perła
                  Ciechan Wyborny
                  Koźlak z Ambera
                  Zapraszamy
                  Omerta Pub & more...
                  Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

                  www.omerta.com.pl

                  Comment

                  • rugby
                    Ka mate! Ka ora !
                    • 08-2007
                    • 376

                    Po dwutygodniowej przerwie wrócił na nalewak Ciechan Pszeniczny. Obok niego: Żywe niefiltrowane, Koźlak z Ambera, Ciechan Miodowy, Perła i Irish z Kormorana.
                    Zapraszamy.
                    Omerta Pub & more...
                    Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

                    www.omerta.com.pl

                    Comment

                    • kentaki
                      Senior
                      • 10-2002
                      • 452

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rugby Wyświetlenie odpowiedzi
                      Fotki super - bardzo dziękujemy
                      Fotki super, widzę, że i ja się załapałem (fot.3. - na ekranie )

                      Comment

                      • smakoszek
                        Member
                        • 05-2009
                        • 62

                        Szkoda, że mnie nie było. Kolejnego warzenia nie odpuszczę
                        Dzięki za Ciechana pszenicznego!!! Ta warka jakaś inna, subtelniejsza. Mniam

                        Comment

                        • bazuka
                          Junior
                          • 06-2009
                          • 16

                          Próbowałam pszeniczne miodowe z Sulimaru. Bardzo przyjemne piwko. Mało słodkie, a jednak miodowe, wystarczająco pszeniczne dla takiego początkującego piwosza jak ja.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            • 02-2001
                            • 23799

                            Świetny wybór piwa, wczoraj wybitny Irish z Kormorana. Ciechan Pszeniczny średnio podszedł, Jagiełło lepiej. Chciałbym mieć takie miejsca bliżej Opola
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • tomek35
                              Senior
                              • 02-2007
                              • 497

                              Kto by nie chciał mieć takich miejsc koło siebie? Kraków stawiamy Gdańskowi za wzór, ale niestety, póki co mamy tu tylko Brovarnie, no i Kandelabry w Gdyni
                              Last edited by tomek35; 21-02-2010, 21:23.

                              Comment

                              • smakoszek
                                Member
                                • 05-2009
                                • 62

                                Te nowe piwa z Sulimaru bardzo smaczne, szczególnie podszedł mi Greener, Ale Ale tez dobrze wchodzi
                                W nalewaku wczoraj widziałem Magnusa z Jagiełły, Nakielskie Jasne z Krajana, Żywe, Pszenicę i miodowego z Ciechanowa i chyba Perłę

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎