Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #57 uzupełnienie:
    -do śrutowania wsypałem też saszetkę kaszy gryczanej

    Robiłem kiedyś pilsa kawowego ale dodałem zbyt mało kawy i efektem był pilsik z czymś "niepokojącym w tle". Nie to chciałem wtedy osiągnąć. Opisałem gdzieś w tym temacie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • macas
      Senior
      • 02-2008
      • 680

      a po co ta kasza ?????
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        A wypadła z szafki to już nie chowałem tylko zmieliłem i zatarłem. Brzeczka przy dekantacji ładnie pachniała gryką a co będzie? Zobaczymy.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          • 02-2001
          • 23782

          Tylko nie otwieraj szafki z chemią
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • rabny
            Junior
            • 08-2009
            • 17

            Hej fidoangel
            Pisałeś dawno temu trochę o tych białych błonkach podczas fermentacji...

            Też mi się kiedyś to zdarzyło i ciagle nie wiem zbytnio dlaczego, ale narzucilo mi się kilka spostrzeżeń w związku z tym..
            W moim przypadku też zrobilem starter z mniejszej ilości suchych drożdży, ktory stał dobe w nieidealnie sterylnej piwnicy i tylko przykryty talerzem płaskim.
            Ale zastanawiam się czy to nie może być wina tego że trzymałem zalepiona taśmą klejącą saszetke w lodowce...bo te drożdże maja być fabrycznie w określonej atmosferze...

            No i tutaj, żeby uniknąć tego typu akcji w przyszłości (tamto piwo poszlo w kanał, bo po kilku dekantacjach "to" powracało i wydawało się, że to pleśń, jeśli się mylę to poprawcie)

            Nie wiem jaka jest szansa że ta infekcja może zachodzić w lodowce. Może było tak jak u Ciebie w starterze... ale fajnie byłoby to jakos wyjaśnić
            Bo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?

            Comment

            • wogosz
              Senior
              • 12-2005
              • 1007

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rabny
              Bo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?
              Nie wiem jak pasteryzował Fido, ale mnie podczas fermentacji już dwa razy zaczęło kwaśnieć piwo (za każdym razem z drożdży z odzysku). Skoda mi go było i tej roboty (dekokcja), więc postanowiłem spasteryzować to piwo. Nie ma z tym problemu, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić i przeliczyć jednostki pasteryzacyjne. Po schłodzeniu dodałem drożdże jakie miałem pod ręką (raz gęstwę z lodówki, a raz suche), bo nie miało to wielkiego znaczenia, bo piwo praktycznie było po fermentacji. W pierwszym przypadku od razu butelkowałem, a w drugim przelałem na cichą i butelkowałem tydzień później.

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #58

                #58

                Skład:
                pils...........................20 kg
                Carafa jakaś (całkiem jak jasny Strzegom) mąka 0,25kg

                Zacieranie:
                białkowa taka nie wiadomo jaka bo miejscowo było 58 °C a miejscami 48°C - kilka minut
                62°C - 30 '
                72°C - 30'
                filtracja bez podbicia temperatury

                pierwsze 10 litrów 21 blg - będzie z tego porterek

                reszta chmielona 70'
                50 gram Marynki na goryczkę
                100 j/w na smak
                50 j/w na aromat.

                Na cichą poszło #57, tydzień i po burzliwej - duża ilość świeżej, silnej gęstwy załatwiła szybko sprawę. Uzyskałem ją z przedwcześnie zlanego na cichą (jeszcze burzliwa trwała w najlepsze) jednego fermentora #55
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rabny Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hej fidoangel
                  Pisałeś dawno temu trochę o tych białych błonkach podczas fermentacji...
                  Wszystko już tu było. Nie ma sensu się rozpisywać. Dla ułatwienia podrzucam parę linków.
                  Ze swoim piwem zrobiłem tak jak Wogosz. To była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.

                  Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                  Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                  Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • wogosz
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 1007

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fidoangel
                    To była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.
                    Pozytywny efekt jest wtedy, gdy skwaśnienie nie jest duże i dodatkowo po pasteryzacji je obniżymy.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #58 cd.

                      Uzyskano co następuje:
                      27l - 14 blg
                      27l - 14 blg w którym rozpuszczono w czasie chłodzenia resztę, czyli mniej niż pół paczki INKI
                      29l - 11 blg w którym zalano gorącą brzeczką garść Marynki i tak sobie z tym chmielem fermentuje
                      Kilkanaście litrów 19,5 blg. To mocne z początków wysładzania nachmielono w kociołku elektrycznym z garścią Marynki oraz młynkiem kawowym zmielonego na proszek słodu barwiącego, małą garścią rodzynek, kilkoma ziarnkami kolendry a przy dekantowaniu dodano paczkę cukru waniliowego.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        #59 &quot;Pilsik rubinowy&quot;

                        Skład:
                        pils...............................12 kg
                        karmel jasny Strzegom ....0,6 kg
                        karmel ciemny Strzegom...0,6 kg

                        Zacieranie:
                        62°C - 30'
                        72°C - 30'

                        Chmielenie:
                        100 gram Marynki w 10' z 70'
                        50 gram chmielu j/w w 30' z 70'
                        w jednym fermentorze zalejemy wrzątkiem 25 gram Marynki i zostawimy do fermentacji
                        Last edited by fidoangel; 13-03-2010, 18:00.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #60 &quot;Musli mocne&quot;

                          Skład:
                          pils..............................3 kg
                          monach .......................3 kg
                          karmel jasny Strzegom ....dwie garście
                          karmel ciemny Strzegom...jedna garść
                          musli traditional .......0,35 kg (paczka)

                          Zacieranie:
                          62°C - 30'
                          72°C - 30'

                          Chmielenie:
                          20 gram Marynki w 10' z 70'
                          30 gram j/w w 40'

                          Ale się działo przy śrutowaniu, rodzynki zablokowały śrutownik i musiałem ręcznie, korbką, do tyłu i do przodu i tak kilka razy się blokowało i musiałem odblokowywać ręcznie. Wiertarka dymiła i nie jest już taka jak kiedyś
                          Na koniec wybrałem wszystkie rodzynki i jakoś skończyłem.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #60 cd.

                            No i chyba walnąłem byka przy warzeniu!?
                            Kociołek elektryczny ma 24 litry więc po chmieleniu dolewam wody do fermentora aby był pełny. Wczoraj do gorącej brzeczki beztrosko lałem prysznicem zimną wodę z kranu tak z całej siły i jeszcze specjalnie pianę zrobiłem. Chciałem ładnie napowietrzyć brzeczkę tylko nie wziąłem pod uwagę, że jest gorąca.
                            Jak w tym piwie nie będzie DMS-ów to zupełnie przestanę w nie wierzyć.

                            Uzyskałem pełny fermentor 12,7 blg. Zadane w 10°C Urqellami.
                            Last edited by fidoangel; 15-03-2010, 09:18.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • keto
                              Senior
                              • 07-2009
                              • 388

                              Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • admiro
                                Senior
                                • 05-2005
                                • 248

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                                Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
                                Wątpliwe, ja w chyba 5 warkach miałem konieczność dolania wody i zawsze uzupełniałem kranówką.
                                Fakt, że mam dobrej jakości kranówkę z ujęcia głębinowego we wsi obok, ale każda woda pitna musi spełniać normy.

                                Już pomijam fak mojego pierwszego piwa które było z ekstraktu gotowanego w garnku 7l, czyli zimnej wody z kranu było dodane jakieś 15L
                                Moje piwo jest bezcenne.

                                Schizma miodowa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎