Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 60: Milk Stout v.3

    Na sobotę 10 kwietnia było zaplanowane warzenie i postanowiłem mimo wszystko je przeprowadzić. Przy pracy jakoś lżej było słuchać smutnych wiadomości.
    Do wykorzystania była gęstwa WLP005 zebrana z bittera więc stylów wyspiarskich kontynuacja - Stout w wersji słodkiej.

    Zasyp
    • słód Pale Weyermann 1,5kg + 0,5kg Brewferm
    • słód monachijski Weyermann 1kg
    • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg
    • słód Carafa III Special - 0,2kg
    • słód barwiący żywiecki - 0,2kg
    • jęczmień palony - 0,2kg
    • płatki owsiane górskie (błyskawiczne) - 0,5kg



    Zacieranie infuzyjne 1 temperaturowe w okolicy 68°C przez 1,5godziny tyko słody jasne i płatki. Do filtracji podgrzane do 78°C i dodane składniki barwiące.

    Gotowanie 75'/chmielenie
    • w 15' - 15 g Northern Brewer 11,4%ak.
    • w 45' - 20g szyszek lubelskiego, stary ale chyba jeszcze ma z 3,5%ak.
    • w 68' - 0,65kg laktozy


    Kolor wg ProMash 89EBC, goryczka 25 IBU granica dolna dla dla stylu ale palone słody i tak wprowadzają swoje więc na podstawie wcześniejszych doświadczeń stwierdziłem, że tak będzie lepiej. Po schłodzeniu do 20°C przelałem do tanka. Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%. Śrutownik po naprawie sprawdził się znakomicie. Do tanka dodałem wierzchnią, spienioną warstwę gęstwy po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Fermentacja idzie pełną parą od przedpołudnia.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%.
      Z 3,3 kg słodów aktywnych enzymatycznie i z 0,5 kg płatków?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Z 3,3 kg słodów aktywnych enzymatycznie i z 0,5 kg płatków?
        Raczej 3,0kg bo IMO jasny karmel Strzegomia aktywny nie będzie. Ale jak widać dały radę bez problemów.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 58 Ginger

          Dziś przelałem w końcu na cichą. Jak zwykle za późno, wole jednak to niz grzebać w piwie i sprawdzać jak idzie fermentacja. Gęstość zeszła do 2°Blg. W smaku wyraźnie czuć imbir i słodowa słodycz. Zanosi się na wielce udane piwo. Zebrałem gęstwę. Drożdże są po jednej warce i żal mi było ich wylewać. W piwnicy jest już 10,5°C więc na dolniaki już za ciepło. Może je zamrożę w glicerynie....
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 57: German Pils

            Jeszcze w piątek powędrowała do butelek z 128g sacharozy. Przy butelkowaniu po raz pierwszy wykorzystałem zakupioną w CP kapslownicę stołową Grifo (wersja tańsza, z dźwignią) i rurkę z zaworkiem. Dość znacząco przyspieszyło to proces butelkowania. Jestem zadowolony z zakupu, choć butelka dość opornie wychodzi z kapslownicy po zaciśnięciu kapsla. W związku z tym moja stara kapslownica "śrubowa" jest do wzięcia. Zrobię zdjęcia i wystawię w odpowiednim dziale.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Raczej 3,0kg bo IMO jasny karmel Strzegomia aktywny nie będzie. Ale jak widać dały radę bez problemów.

              No tak. To co ja źle robię, że mi z takiej ilości wychodzi 20 l 12 blg?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                No tak. To co ja źle robię, że mi z takiej ilości wychodzi 20 l 12 blg?
                IMO na wydajność wpływają oprócz jakości słodów dwie rzeczy: śrutowanie i wysładzanie. Ja śrutuję na śrutowniku 3 walcowym, łuska jest cała a wnętrze ziarna dość drobno pokruszone. Wysładzam tez dość głęboko bo do ok. 2,5°Blg po korekcie temperatury (czyli poniżej 0°Blg w temperaturze przesączu: 60-65°C).
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • TomX
                  Senior
                  • 09-2004
                  • 1035

                  A laktozy do tego milk stouta nie sypałeś??

                  edit: uważne czytanie sie kłania, sorry za zaśmiecanie wątku...
                  Last edited by TomX; 11-04-2010, 18:19.
                  Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

                  I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                    A laktozy do tego milk stouta nie sypałeś??
                    Jak nie, jak tak. Laktoza nie stanowi jednak składnika zasypu zaciernego. Jest w części dotyczącej gotowania (0,65 kg).
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 58 Ginger

                      Wczoraj zabutelkowana z 1l rezerwy i 30g cukru. Piwo bardzo przyjemne w smaku, wyraźnie dominuje aromat imbiru, aromat chmielu słaby, goryczka niska. Teraz tylko niech się nagazuje.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 60: Milk Stout v.3

                        Przelałem na cichą. Trochę się piwo naczekało na te operację, bo musiałem ponadrabiać zaległości powstałe z powodu wyjazdu do Brennej na Zlot Piwo.org. Piwo ma w tej chwili 7°Blg i pewno nie zejdzie już wiele niżej - zacieranie "na słodko" i szybko sedymentujące drożdże robią swoje. Drożdże utworzyły na dnie niesamowicie zbitą, grubą na 1cm warstwę. Zaczynam żałować, że nie zaplanowałem więcej warek z ich udziałem bo piwo smakuje już bardzo dobrze.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Warka 57: German Pils

                          Dziś dokonałem pierwszej degustacji. Wyszło niesamowite piwo. Mocna goryczka ale nie nadmiernie, nagazowanie jeszcze chyba nie skończone ale już i tak na wystarczającym poziomie, w smaku i aromacie wyraźnie wyczuwalne efekty dekokcji.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Senior
                            • 01-2003
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dziś dokonałem pierwszej degustacji. Wyszło niesamowite piwo. Mocna goryczka ale nie nadmiernie, nagazowanie jeszcze chyba nie skończone ale już i tak na wystarczającym poziomie, w smaku i aromacie wyraźnie wyczuwalne efekty dekokcji.
                            No to ślij do Wrocławia na konkurs-to ostatni dzwonek!
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              No to ślij do Wrocławia na konkurs-to ostatni dzwonek!
                              Właśnie
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 61: Belgian Pale Ale

                                Czas w końcu zrobić to piwo na dedykowanych drożdżach. Saszetka Begian Wheat 3942 napuchła szybko mimo zakupu na wyprzedaży. Zrobiłem więc litrowy starter na ekstrakcie słodowym.
                                Zasyp:
                                • słód pale ale Brewferm - 4kg
                                • słod Carabelge Weyermann - 0,6kg
                                • słód Caraaroma - 0,2kg
                                • słód palony Żywiecki 40g


                                Zacieranie
                                Jednotemperaturowa infuzja w 66°C przez 2h, mashout 78°C przez 10'

                                Gotowanie 70'/chmielenie
                                • w 10' 15g NortherBrew 11,4%ak.
                                • w 50' 25g Halertau Hersbrucker


                                Wyszło 25l 13°Blg co daje wydajność 71%, całkiem przyzwoitą. Drożdże zadałem w temperaturze 20°C wlewając cały starter. Kolor brzeczki nastawnej ładny, miedzianoczerwony.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎