Warka 14 zabutelkowana, wyszło 29l, cukier 220g przy temp. piwa 16C, BLG końcowe 2,5. Na gęstwie planowałem fermentować jakiegoś bezstylowca - ostatecznie jednak poszła w kanał. W lodówce napuchnięte Germany już od dwóch tygodni czkają na jedzonko...
Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.
Collapse
X
-
Raczej nie. Piętnastka wychodzi około 30IBU, szesnastka około 35IBU (za BeerSmith'em). Zwykły pils ma zakres do 45, więc nie jest źle. Szesnastka wyszła nieco bardziej goryczkowa.Comment
-
Coś ostatnio wyczulony jestem na goryczkę marynkową. Zastanawiam się, czy dla piw do 12blg nie przejść na chmielenie wyłącznie chmielem aromatycznym.Comment
-
Warka 17, NIEMJEDZKIE, warzone w dn. 10.12.2010
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,5kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 1,7kg
- Monachijski I 12-17 EBC Weyermann 0,6kg
- Cara Gold 9 EBC CastleMalting 0,4kg
- Lubelski szyszka 2009 40g
- Tettnanger granulat 30g
- Wyeast 1007 German Ale
65C – wsypanie słodów
63C – 30min.
72C – 30min.
78C – filtracja
Przełom bardzo zauważalny. Gotowanie 90min., Lubelski od początku, Tettnanger na 15min. Wyszło ok. 28l – 12blg. Drożdże zadane prosto z napuchniętej saszetki do brzeczki o temp. 24C. Temperatura fermentacji ok. 15C.Comment
-
errata:
Cara Gold 9 EBC Warminster 0,4kg
OT pierwszy raz użyłem ten słód. Po łusce barwa wydaje się o wiele wyższa - w granicach 20-30EBC. Po ześrutowaniu - środek landrynki. Śrutując zastanawiałem się, czy w dostawca się nie pomylił w pakowaniu...Comment
-
Na przykładzie granulatu:
Zawartość alfa-kwasów: 6%
Rok produkcji: 2009
Zawartość alfa-kwasów: 7,7%
Rok produkcji: 2010
Proponuje też obowiązkowo rozdzielić Marynke na dwie porcje i zapodać ją nastepująco: pierwsza połowa 60', druga połowa 45'. Moim skromnym zdaniem goryczka wychodzi wówczas o jedną klasę lepsza.Comment
-
Warka 17 przelana na cichą - 4blg, ciut za dużo. Zaciągnąłem trochę gęstwy - na cichej dofermentuje, mam nadzieję. Ogólnie germany w temp 15-16C zachowują się jak dolniaki: mała piana, długa fermentacja, brak owocowości w piwie.Comment
-
Warka 18, PSZENNE, warzone w dn. 22.12.2010
- Pszeniczny 3,5-5 EBC CastleMalting 3,1kg
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,0kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,5kg
- Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,15kg
- Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,15kg
- Lubelski szyszka 2009 35g
- Lubelski szyszka 2010 10g
- Lubelski 4,5% granulat 30g
- Marynka szyszka 2010 5g
- Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)
70C – wsypanie słodów
67C – 80min.
78C – filtracja
Gotowanie 70min., szyszki od początku, granulat na 5min. Misz-masz z chmielem spowodowany wykończeniem resztek szyszek lubelskiego. Wyszło ok. 28l – 13blg. Bardzo dużo osadów. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Temperatura fermentacji ok. 16C.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-02-04, 11:41. Powód: Poprawiono opis chmielu - ne prośbę MarkaComment
-
Warka 19, MIODOWE, warzone w dn. 22.12.2010
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 4,3kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,9kg
- Amber 42-45 EBC CastleMalting 0,25kg
- Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,15kg
- Owies niesłodowany 0,4kg
- Kasza gryczana 0,2kg
- Miód gryczany 1,0kg
- Marynka szyszka 2010 60g
- Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)
100C – wsypanie owsa i kaszy gryczanej
95->65C – 90min.
dodanie 200g słodu
65->60C – 45min.
dolanie wody, ustalenie temp. na 60C, dodanie reszty słodu
55C - 10min.
62C - 40min.
72C - 40min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min., Marynka 20g od początku, Marynka 20g na 45min., Marynka 20g na 10 min. Miód upłynniony w ok. 0,5l brzeczki i zagotowany, dodany do fermentora podczas dekantacji. Napowietrzanie brzęczykiem 15min. Wyszło ok. 28l – 17blg. Temperatura fermentacji ok. 16C.Comment
-
Za parę tygodni zapytam o efekty gryczane w piwie.
Czy aby początkowy baling nie jest zbyt duży, jak na użyte drożdze i styl piwa?
I jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
Kupuje tam czasami mąkę razową żytnią, ale słodu nie odważyłem się zakupić.Comment
-
W książce "Najlepsze Receptury" jest przepis na piwo Gryczane Ale z dodatkiem 1,2kg płatków gryczanych. Opis mówi o "ciekawym posmaku gryki".
Kupiłem tam również parę kilo. Słód tani, ale nieco zaśmiecony i prawdopodobnie z niechcianymi mieszkańcamiComment
Related Topics
Collapse
-
UWAGA! Akcja Inauguracja sezonu!
Złóż zamówienie na kwotę powyżej 200 pln a koszt wysyłki kurierem DPD na teranie Polski zostanie obniżony o 15,99. Koszt dostawy przy przedpłacie przelewem wyniesie zatem okrągłe 0!
Zamówienia powyżej 200 PLN z opcją dostawy do Wrocławia...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-27, 09:26 -
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment