Witam
Domowe piwo jak wszyscy wiedzą, jest delikatnie mówiąc nieklarowne. Kiedyś wyczytałem w hbd, ze można poprawić klarowność stosując żelatynę.
Mi niestety się to nie udało. Prawdopodobnie użyłem złych proporcji.
Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z poprawą klarowności ? Może ktoś zna inne sposoby ? Oczywiście chodzi o to, by były neutralne dla piwa i nie powodowały zmian np. smaku lub ilości dwutlenku węgla.
Aha, jeszcze jedno pytanie z teorii. Zawartość ekstraktu podstawowego waszym zdaniem mierzy się w brzeczce przedniej czy nastawnej.
Pozdrawiam
Picv
Domowe piwo jak wszyscy wiedzą, jest delikatnie mówiąc nieklarowne. Kiedyś wyczytałem w hbd, ze można poprawić klarowność stosując żelatynę.
Mi niestety się to nie udało. Prawdopodobnie użyłem złych proporcji.
Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z poprawą klarowności ? Może ktoś zna inne sposoby ? Oczywiście chodzi o to, by były neutralne dla piwa i nie powodowały zmian np. smaku lub ilości dwutlenku węgla.
Aha, jeszcze jedno pytanie z teorii. Zawartość ekstraktu podstawowego waszym zdaniem mierzy się w brzeczce przedniej czy nastawnej.
Pozdrawiam
Picv
Comment