Zestaw mieszalniczo-termometrowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    Zestaw mieszalniczo-termometrowy

    Witam wymyśliłem taki patent.

    Do łyżki piwowarskiej przymocowałem czujnik pomiarowy termometru elektronicznego. Pozwala to na ciągły pomiar temperatury w całej objętości mieszanego zacieru.

    Termometr zmontowany samodzielnie z zestawu "młody elektronik", zakupionego w sklepie elektronicznym za ok. 50 zł. Czujnik umieszczony w rurce aluminiowej dł. ok. 30 cm.

    Łycha zakupiona na bazarze za 5 zł.

    Sprawdziłem podczas swojego pierwszego zacierania - REWELACJA!!!
    Attached Files
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #2
    Odp: Zestaw mieszalniczo-termometrowy

    Używałem kiedyś podobnego patentu, (termometr z taniego multimetru) ale nie mocowałem czujnika do łyżki, lecz bezpośrednio zanurzałem w kadzi.
    Mi osobiście się to się nie sprawdziło, bo na wyświetlaczu ni jak nie mogłem wyczuć przyrostu temperatury, a pozatym odczyt wygłądał mniej więcej tak: 30-60-20-70-45. Strasznie to wariowało.
    Może miernik miałem zły?
    www.piwo.org

    Comment

    • Warek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.12
      • 127

      #3
      Mam termometr elektroniczny, i mnie się sprawdza (-50 do 150C, temperatury max i min, sygnał dzwiękowy przy zadanej temperaturze, koszt 56zl na allegro).
      Nie ma żadnych skoków wskazań, sonda metalowa, po wrzuceniu do wrzątku nagrzewa się kilka sekund.

      Patent ciekawy, ale ja po prostu wrzucam sonde do gara, a wyświetlacz przyklejam gdzieś z boku.
      http://www.mafoto.pl/

      Comment

      Przetwarzanie...
      X