Rothenbach, Aufsesser Bock Bier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ramiel
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 207

    Rothenbach, Aufsesser Bock Bier

    Frankoński koźlak. Krachla 0.5 l, alk. 6.5%

    Kolor: ciemnobursztynowy, przejrzysty
    Piana: drobnoziarnista, niewielka, szybko opada
    Wysycenie: niskie
    Zapach: palony, piwniczny
    Smak: "kamienisty" (trochę jak w kellerze) lekko palony, wyczuwalna goryczka, treściwy

    Piwo specyficzne, w moim odczuciu smakuje jak krzyżówka kellera z koźlakiem. Nie powala ale wypić można
  • Ramiel
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 207

    #2
    Piwo:
    Attached Files

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Kupione w Zofmarze za 5,70 zł.

      Kolor: Przepiękna, bardzo głęboka czerwień. Idealnie w stylu.
      Piana: Wysoka, leciutko beżowawa, drobnoziarnista i gęsta. Opada jednak do cieniutkiej warstewki i niewiele osadza się na ściankach.
      Zapach: Bardzo silny, czuć go wysoko nad pokalem. Wyczuwa się przede wszystkim orzechy, poza tym lekką karmelowość, trochę nut palonych, nieśmiałe owocki i słodowe tło. Całość rzeczywiście budzi "piwniczne" skojarzenia, wspomniane przez Ramiela.
      Smak: Bardzo ciekawy, bo mocno wytrawny. Z początku czuć sporą treściwość, trochę orzechów i nut palonych oraz znikomą ilość owocków. Po chwili wrażenia trochę się rozmywają i pojawia się goryczka, która wraz z palonością utrzymuje się długo w posmaku. Przez cały czas w tle utrzymuje się też wyraźna ziemista nuta, rzeczywiście kojarząca się z landbierami.
      Opakowanie: Jak na zdjęciu Ramiela. Etykieta obsunięta brzydko aż do dna butelki, ale samo wzornictwo gustowne.
      Uwagi: na pewno nie jest to typowy koźlak, bo trochę brakuje mu treści i nut owocowo-karmelowych, ale piwo dobrze się pije. Dochodzę do wniosku, że bardziej pasowałaby do niego karkołomna kategoria podpalanego mocnego landbiera

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #4
        Piwo o barwie ciemnoherbacianej (chyba o ton ciemniejsze, niż na fotce). Piana raczej słaba, białokremowa, pozostaje kożuszek.
        Zapach winny z powiewem... (sorka!) ...zaschniętego szamba, pod tym czai się karmel. W smaku goryczkowy palony słód, lekki kwasek, nuty wędzone.
        Wysycenie niezbyt duże, tutaj jest OK. Krachla, granatowa, metaliczna eta w stylu browaru, dość dopracowana.
        Całkiem smaczny, lekko "dymny" koźlak, ale trochę dziwny ten zapaszek...

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

          #5
          Kolor: pod światło piękna ciemna czerwień - klarowne.
          Piana: opadająca szybko, po kilku chwilach znika pozostawiając tylko "kontynenty".
          Zapach: dziwne ale pierwsze wrażenie jak naturalny nawóz z palonym słodem ale później znika ten specyficzny zapach i pozostają tylko pozytywne zapachy.
          Smak: palony słonecznik, orzechy, końcówka bardzo goryczkowa, długo zalegająca.
          Wysycenie: znikome

          Ogólnie bardzo dobre piwo 4,5 (1-5). Widzę że Pancernik też miał w zapachu niespodzianki. Na szczęście nie odbija się to negatywnie na całości.
          Last edited by Gringo; 2011-01-04, 21:07.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

            #6
            He, obaj byliśmy blisko, w końcu "zaschnięte szambo" i "naturalny nawóz" to chyba ta sama rodzina "zapachowa"...

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12679

              #7
              Aromat - zapowiada treściwość - wyraźny słód z karmelem, chlebowośćią
              Piana - zdecydowanie wysoka, gęsta, kremowa, opada wolno zostając na szkle
              Barwa - miedziano-złota
              Wysycenie - niewysokie
              Smak - tu niespodzianka. Pojawił się wyraźny kwasek na starcie, aż na termin popatrzyłem i było ok. Kwasek taki owocowy, potem dochodzi słodowość, karmelowa, pojawiają się też goryczkowe akcenty, ziołowe, kwasek jest cały czas, dość cierpki, burzy harmonię piwa
              Treściwość - wysoka

              Czytając opisy, wydaje mi się że to jakaś jednorazowa przypadłość, szkoda.
              Inaczej byłoby bardzo smaczne.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12679

                #8
                Jeszcze jedno: 16,3 % Stammwürze

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Kolor ciemnej, dość mocnej herbaty. Piana wysoka, drobna, kremowa, krótka.
                  Aromat słodu, karmelu, palonego ziarna, przypalonego tosta.
                  Smak głównie kwaskowo-goryczkowy, choć nie pozbawiony akcentów karmelu, owoców i alkoholu. W końcówce pojawia się jeszcze cierpkość.

                  Sklepowe 6 zł za butelkę jest do przyjęcia mimo niezbalansowania i wyraźnej chropowatości. Zbyt mocna jak na styl paloność akurat pomogła mi wypić całość z umiarkowaną, nachalnie szarpaną przez nuty kwaskowe, przyjemnością. Do dziennika wpisuję "dostateczny".

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Bardzo intensywny zapach, karmel, rodzynki, orzechy, słod - napisałbym że dawno nie piłem tak pachnącego koźlaka ale ja w ogole dawno nie piłem koźlaka w smaku umiarkowaa treściwość, słodowość, wyraźna jak na styl goryczka. Dużo tostów, także paloność. Całośc przypomina trochę mocniejsze scottish ale. Ogólnie bardzo dobry koźlak, choć mający kilka nieortodoksyjnych wstawek.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X