Grünbach, Grünbacher Altweisse Gold

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Grünbach, Grünbacher Altweisse Gold

I jeszcze jedna pszenica z browaru w Grünbach - Altweisse Gold (o innych pisałem tu tu i tu. Piwo niefiltrowane, alkohol 5,3%, skład podany w sposób podstawowy.

Barwa złota, wpadająca w pomarańczową. Nieklarowna.
    Wysoka, sztywna, biała piana o drobnej teksturze i mięsistym charakterze.
    Aromat całkiem sympatyczny. Wydaje się dobrze zbalansowany, bo charakterystycznym nutom przyprawowym towarzyszą równie mocne wanilia i banany. Gdzieś daleko lekkie drożdże.
    Smak na początku uderza mocno kwaśnymi klimatami i pszeniczną ostrością, bu po chwili złagodnieć do aksamitnego. Jest też nieco mydlaście, a mariaż estrów i fenoli jakby trochę się schował z tyłu. Odczuwalna za to stosunkowo silna drożdżowość.
    Wysokie, prawidłowe rześkie nagazowanie.
    Butelka euro, z estetyczną etykietą jak w innych piwach browaru. Kapsel firmowy z trąbką sygnałową, jak mi się wydaje.

Dość przyzwoite piwo, choć w smaku trochę brakuje typowej pszenicznej bazy. Za to mamy więcej smakowych niuansów. Mimo wszystko chyba najlepsze z piw z Grünbach, które miałem okazję pić. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X