Kounice, Kounický ležák 12 %

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Kounice, Kounický ležák 12 %

    Browar w Kounicach koło Czeskiego Brodu ma ciekawą historię. Warzono tam piwo w XVI w.
    W 1884 r. browar ze słodownią kupuje rodzina Klusáčków. Konkurencja (Czeski Bród, Nymburk, Kostelec) powoduje, że browar zamknięto w 1900 r., koncentrując się na produkcji słodu. Po wojnie doszło do upaństwowienia zakładu. A w l. 90-tych w ramach reprywatyzacji rodzina właścicieli znowu stała się właścicielem obiektu i w 2012 roku (czyli po 112 latach) wznowiono w dawnym browarze warzenie piwa (w skali minibrowarowej). Warzy się tam piwo jasne, ciemne i ostatnio pszeniczne.

    Stronka browaru: http://www.kounickypivovar.cz/

    Ale do rzeczy. Leżak stanowi podstawę obecnej produkcji. Zaw. alk. 4,8%

    Aromat - słód, lekki chmiel, leciutko ziemiste
    Barwa - słomkowa, mętna
    Piana - umiarkowana, w miarę trwała
    Wysycenie - w normie, przyjemnie musuje
    Smak - chlebowa słodowość, trochę ziemista, wyraźna goryczka
    Treściwość - całkiem spora

    Smaczna, wyraźna w smaku klasyka.

    Nowość w Drink Hali, Wrocław
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    Last edited by sibarh; 2014-07-11, 19:39.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Miałem obawy, że Kounice (kraj środkowoczeski) odpuściły sobie warzenie i skoncentrowały się na produkcji słodu. Na szczęście byłem w mylnym błędzie

      Ekstr. 12,5 %
      Alk. 4,9%
      IBU 27

      Chmiele: Premiant i ŽPČ (Saaz)

      Aromat - po otwarciu wyraźna nuta chmielowa (ziołowo-kwiatowa, nieco owocowa), potem coraz wyraźniejsza drożdżowa owocowość i nieco chlebowości
      Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem
      Barwa - zamglony jasny bursztyn
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - chmiel całkiem wyraźny z podobnym profilem jak w zapachu, trochę chleba, drożdżowa owocowość również jest. Goryczka ładnie zaznaczona, nie przesadzona (jest balans), z dłuższym delikatnie ziołowym finiszem
      Treściwość - pełne

      Klasyka, ale jednak różni się od wielu bardzo podobnych do siebie leżaków (lagerów) od czeskich maluchów. Teraz nie czułem ziemistości.
      Bardzo dobre i bardzo pijalne piwo.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        #4
        Było z peta czy szklanej butelki?
        Last edited by ART; 2024-06-30, 11:34.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          PET, do szkła 0,7 l. to piwo leją tylko na zmówienie:

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

            #6
            Opakowanie bez zmian: Click image for larger version

Name:	P1130905.jpg
Views:	23
Size:	23,2 KB
ID:	2342490

            Comment

            Przetwarzanie...
            X