Nøgne Ø, #100

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    Nøgne Ø, #100

    Det Kompromissløse Bryggeri
    0,5 l, 22,5 ekstrakt, 10% alk. 80 IBU
    100 warka
    niepasteryzowane i niefiltrowane
    piana: mnóstwo, raczej rzadka,opada wolno do kożuszka krążki
    gaz: dużo, ale nie za dużo
    kolor: mętny, nieprzejrzysty brąz, taka sugestia mszystego zielonego, ale delikatna
    zapach: owoce-zioła-słód-alkohol
    smak: drożdżowo-słodowo ostry na początku, bardzo silnie ziołowy na koniec
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    O co chodzi z tą setka warką? To nie jakiś domowy browar?

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      #3
      http://www.nogne-o.com/ - tu masz ich stronę.
      2500 hl rocznie, dwóch piwowarów domowych, którzy się rozrośli.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Fajni są. I fajnie piwa opisują...
        Dzięki za stronkę.

        Comment

        • Ramiel
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 207

          #5
          Kolor: ciemnobrązowy, mętny
          Piana: wysoka, dość trwała
          Wysycenie: wysokie
          Zapach: intensywny owocowo-ziołowy, bardzo przyjemny
          Smak: palony słód przechodzący w wyraźną goryczkę i ziołowość, treściwy
          Bardzo dobre piwo, mogłoby być jednak nieco tańsze
          Last edited by Ramiel; 2011-02-08, 22:06.

          Comment

          • Kolesław
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1130

            #6
            Zapach. Na początku atak żywiczno-cytrusowy. Potem owocowo słodko (owoce tropikalne), ciasto drożdżowo-owocowe, a żywica i cytrusy ciągle w tle. Z czasem ślad rozpuszczalnika, a jeszcze później kwasku.
            Piana. Przydymiona kawa z mlekiem, dość wysoka, ale średnio gęsta i średnio trwała. Szlaczek na szkle niezbyt imponujący, ale na powierzchni dość długo tłusta warstewka.
            Gaz niewidoczny, prawie się go nie czuje, delikatnie gładzi dno podniebienia i leciutko ściąga.
            Kolor. Ciepły brąz z rdzawo-czerwonym refleksem, niesklarowany.
            Smak. Słodowa słodycz, owoce przechodzące w kwasek (w tym momencie gaz potęguje to wrażenie), w cytrusowy chmiel w amerykańskim stylu. Punktowe uderzenie maleje, ale potem w posmaku trwa, długo trwa. Trochę rozgrzewające, ale alkoholu jako takie się nie czuje, a tym bardziej rozpuszczalnika, który był w zapachu.
            Bogate, intensywne, dobre barley wine, ale piłem lepsze, lepiej zharmonizowane.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Kupując byłem przekonany, że to barley wine a toż to iipa, dipa czy inna tipa. I to absolutnie tropikalno-sosnowa w stylu amerykańskim.
              Patrząc na wpisy poprzedników domyślam się, że na przestrzeni lat i klonowania warki #100 receptura się "nieco" zmieniła.

              Kurka, piwo dobre ale nie tego oczekiwałem, czuję się oszukany, jak Becik w sprawie Imperatora Bałtyckiego

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12569

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Kupując byłem przekonany, że to barley wine a toż to iipa, dipa czy
                Barley Wine /Barleywine/ to pojemny styl. Te bardziej nachmielone to American Barley Wine. To piwo można traktować jako ABW, choć też zgadzam się z Tobą i według mnie bardziej pasuje tu określenie Imperial Cascadian Dark Ale. Chmielenie pomimo olbrzymiej treści i alkoholu /trochę gryzącego jednak/ dominuje. Chmiele to Columbus, Chinook i Centennial.
                Attached Files

                Comment

                • yoxik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.10
                  • 427

                  #9
                  Nøgne Ø, #100

                  Piana drobna pozostaje na długo oblepia szkło. Kolor ciemny pod światło czerwony klarowny. Aromat jest słodycz chmiel lekki alkohol. Smak jest pełnia słodowa, amerykański chmiel i wyraźna goryczka. Na finiszu wyczuwalny szlachetny choć lekko gryzący alkohol. Piwo bardzo dobre, jestem zdania ze temu piwu jednak bliżej do genialnej IIPA niż dobremu BW
                  Również tutaj
                  https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X