Pelforth, Brune

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sulfur
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 95

Pelforth, Brune

Chciałem podzielić się z kolegami swoim kolejnym doświadczeniem z francuskim browarkiem, który miałem przyjemność skosztować będąc na szkoleniu w kraju Franków:
    Browar: Pelforth (grupa Heineken), Rueil-Malmaison, Francja;
    Opakowanie: Brązowa butelka o poj. 65 cl, zamknięcie "patentowe", etykieta wymalowana na szkle;
    Alk.6,5 % obj.
    Brak infoermacji o ekstrakcie.
    Piana: Kremowo-żółta w dziurawej formie utrzymuje się do końca;
    Zapach: trochę karmelowy;
    Kolor: ciemno wiśniowy;
    Gaz: jest
    Smak: Bardzo przypomina angielskie portery choć zawiera nieco mniej goryczy i jest trochę słodszy;
    Ocena 5
    Pochodzenie: Inter Marche, Saint-Eloy le Mines, Francja;
    Uważam, że jeśli ktoś ma okazję kupić lub sprowadzić to piwko z Francji to niech to wykorzysta bo naprawdę warto
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 6,5%, but. 0,33 l
    (dostępne w kraju, w sieci Bomi)

Stało się dostępne w Polsce, a więc warto po kilku latach je przypomnieć. Browar Pelforth (obecnie należący do Heinekena) wytwarza aktualnie także wersję jasną (blonde) i bursztynową (ambree).
    Zapach - owocowo-słodowy, delikatny i słodkawy;
    kolor - bardzo mocnej herbaty, nie taki znowu ciemny, brązowo-wiśniowy;
    piana - niezbyt wysoka i od początku bardzo dziurawa (jak w pepsi), szybko zniknęła praktycznie do zera;
    smak - wariacje okołosłodowe; pocżątek bardzo spłaszczony smakowo (zabrakło mi tutaj oczekiwanej bomby smakowej), z początku delikatne nutki owocowe - kwaskowate, nawet słonawe ( ) - szybko się ulatniają ustępując pola aromatom słodowym, też jednak jakimś takim zbyt delikatnym; w posmaku karmelowa coca-cola (wyraźnie) i goryczka chmielowa;
    wysycenie - solidne

Szkoda, ale piwko nie przypadło mi do gustu: za dużo aromatów, a za mało wyrazistości w smaku.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Piłem to piwko parę razy na południu Francji koło Marsylii. Może rzeczywiście jest takie płasko-słodowo-karmelowe ale w upalne popołudnie wchodziło jak przecinak, a to było lato 2003 jak bywało ok. 40 st. w cieniu Wersję ambree chyba też piłem. Kiedyś przyjdzie pora na porządną degustację.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• messer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 80

Kolor: ciemnowiśniowy, estetyczny
        Piana: początkowo solidna, z czasem opada, jednak jej cieniutka warstewka utrzymuje sie do końca
        Zapach: pachnie alkoholem i karmalem
        Smak: słodki karmelowy ale orzeźwiający, piwo chyba stosunkowo mocne, sporzycie 0,65 butelki w lipcowe upały spowodowało przytłumienie świadomości

Smak dość orginalny, polecam.

Comment

• adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

Otrzymane w prezencie, prosto z Francji.

zapach - delikatny, jakby lekko śliwkowy, słodkawy;
          kolor - Ciemno-czerwony, opalizujący;
          piana - początkowo spora, drobnoziarnista, zanikająca jednak pozostaje milimetrowy kożuszek;
          smak - przewaga karmelu, w tle nuty owocowe.
          wysycenie - prawidłowe.

Fajne piwo, do powtórzenia.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2008.03
            • 3620

konserwa 0,5 l, kukurydza w zasypie, "produkty chmielowe" w składzie
            Piana: obfita, lekka
            Gaz: w normie
            kolor: czerwonobrązowy
            zapach: słodkawo-alkoholowy, nutki leśne (w sensie grzybowe)
            smak: raczej płaski, przechodzi od umiarkowanej, lepkiej słodyczy do niewyrafinowanej goryczki
            Bez zachwytów.
            Attached Files
            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Kolesław
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1130

Zapach niezbyt intensywny, ale całkiem, całkiem... chlebowo-karmelkowo-cukierkowy.
              Piana beżowa z oliwkowym odcieniem, średniobąblowa z tendencjami do rozlania się - niezbyt trwała. Gaz spory, dość aktywny. Taki pasuje.
              Kolor dunkelowy z czerwono-bordowym refleksem.
              W smaku dominuje słodowość, karmel, słodycz, ale nienachalnie. Delikatna goryczka z chmielu ale trochę i z alkoholu, rosnąca bardziej w posmaku. Dopiero dobrych kilka chwil po przełknięciu, już kiedy posmak przestaje być wyczuwalny, znowu pojawia się delikatna, ale nie mdła słodycz. Jeszcze później czuje się ogólną ostrość. Głównie w zapachu ale i w smaku. Nudno nie jest.
              Dobrze zbalansowane, czuje się ciężar, w sensie pozytywnym. Dobre, ale bez zachwytów.
              Opakowanie i firmowe szkło:
              Attached Files

Comment

• Radegast
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.02
                • 1124

Tego 'Pelikana' stworzylo trzech browarnikow Louis Boucquey, Armand Deflandre i Raoul Bonduel ponoc w 1914 roku-czy jakos tak-nie wazne, waznym jest to, iz wszystkie trzy pelforty jakie pilem sa godne uwagi. Ciekawy, ktory z tych panow wymyslil Blonde-ono mi jakos najbardziej przypadlo do gustu, lecz nie zapomne swej fascynacji Broune. Ambre to Ambre czytaj wyzej.
                Chyba jutro zapodam sobie 6 paczka, dawno go nie pilem
                Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

Comment

• Samoglow
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2007.07
                  • 606

Dostałem wczoraj to piwo prosto z Francji. Śmiejcie się, ale ja nigdy dotąd nie piłem piwa bardziej zbliżonego smakowo do Eire Noteckiego (!!). Jest ciut bardziej płaskie w smaku i odrobinę mniej słodkie, ale faktycznie zdębiałem i od razu - kurcze, podróba Noteckiego . Śmialiśmy się, że Gniewosz Ciemne miało podrabiać Eire, a jak się okazuje, im dalej od kraju, tym bliżej smakowo . Zachęcam skosztować, bo jest naprawdę fajne. Chyba że... Pan Ch. zapuszcza korzenie w kraju Franków
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2011-05-26, 11:07.

Comment

• cap-n-go
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.05
                    • 273

Troszeczke zbyt slabo nagazowane. W smaku karmel, landrynki przechodzace na finiszu w kwaskowatosc i cierpkosc z wyczuwalnym alkoholem, goryczki tu za bardzo nie wyczuwam. Niezbyt smaczne piwo ale szumi w glowie.

Comment

• Oskaliber
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.05
                      • 727

Kolor: Ciemno bordowy, pod światło mocno rubinowy, raczej klarowny choć nie do końca przejrzysty.
                      Piana: Jasnobeżowa, średnio gęsta, mało trwała, opada praktycznie do zera.
                      Zapach: Słodki. Karmel i mocne nuty śliwkowo-wiśniowe.
                      Smak: Dosyć treściwe. Słodowość, karmel, mocne owoce: suszone śliwki, wiśnie; lekkie orzechy. Goryczka dosyć niska.
                      Wysycenie: Średnie.
                      Ogółem: Niezłe, choć dla mnie trochę za mało kontry dla słodkości. Chociaż zdecydowanie nie jest to żaden ulepek i jest jak najbardziej do wypicia.
                      BeerFreak.pl

Comment