Czechy, Hradec Kralove, Velke Namesti 130, Browar domowy Rambousek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    Czechy, Hradec Kralove, Velke Namesti 130, Browar domowy Rambousek

    Podczas naszej podróży do Czech udało nam się odwiedzić tenże browar znajdujący się w Hradcu przy Velkim Namesti 130. Za tą możliwość serdecznie chciałabym podziękować panu Milanowi (właścicielowi i piwowarowi) i jego córce, która dzielnie odpowiadała na nasze pytania.

    Browar Rambousek zajmuje ok. 14 m2 powierzchni, a powstał w 2002 roku. Warzy się w nim piwka różnego rodzaju, głównie dla przyjaciół i na zamówienie. Posiada własne etykiety, podstawki i szkło.

    Więcej zapewne napisze Art, który dzielnie robił notatki.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Obecnie browarek pana Milana Rambouska znajduje się blisko rynku na terenie RegioCentrum Novy Pivovar. Jest to pięknie zmodernizowany kompleks po byłym browarze przemysłowym. http://www.rambousek.wz.cz/cze/sidlo.html Znajduje się tam restauracja (ale piwa koncernowe), urzędy oraz wydział sztuki tamtejszego uniwerystetu. Oraz oczywiście minibrowar. Jest on bardzo specyficzny.
    Nie ma własnej restauracji, ani nawet nie funkcjonuje jako piwiarnia.
    To taki modelowy browarek pana Rambouska, który żyke z budowania minibrowarów i szkolenia jej obsługi. Produkcja jest niewielka, ostatnio głównie skoncentrował się na specjalnym piwie na miodzie kasztanowym z komponentów słoweńskich. Produkuje piwa na zamówienie (korzystają z tego miejscowe władze miejskie i kościelne) oraz dla zagranicznych koneserów (m.in. Milan Kucan, były prezydent Słowenii). Beczkę piwa można zamówić, ale trzeba odpowiednio wcześniej zamówić, podobnie jest z butelkami, do których można zaprojektować własne etykiety. Także jest to browarek wręcz ekskluzywny. To nie znaczy zamknięty dla chętnych go zwiedzić. Po uprzednim skontaktowaniu pan Milan, chętnie o nim opowie.
    W ogóle jego wiedza na temat piwa jest ogromna. Byłem tam w zeszłym roku. Chwalił on polskie małe browary, za to, że się nie boją eksperymentować z nowymi gatunkami, co w Czechach nie jest dość częste.
    Wspominałem mu o wrocławskich warsztatach i spytałem czy nie chciałby wpaść kiedyś i poopowiadać. Odpowiedział, że czemu nie, ale może to zrobić po czesku lub niemiecku.
    Super gość, piwowarska ekstraklasa światowa, objeździł świat zakładając browary (pracuje na rzecz niemieckiej firmy, ale nie wiem konkretnie jakiej).
    Reasumując, wpadając przejazdem bardzo trudno jest spróbować piwa Rambouska, w restauracjach nie występuje (czasami w Pivovarskym klubie na Karlinie w Pradze).
    Ale można sie umówić i odpowiednio wcześniej zamówić. Nie wiem jaka jest cena.
    Warto tam jednak wpaść, zobaczyć ten maleńki piwowarek i pogadać w właścicielem. Choć maleńki to bardzo nowoczesny. Poza tym Hradec Kralowe w ostatnich latach wypiękniał. Ma piękne stare miasto, a nowsza część dzięki temu, że została przebudowana po I wojnie w stylu secesyjnym i modernistycznym nadała miastu styl i klasę, dzięki czemu w Czechach na Hradec mówi się "salon Republiki". Polecam, nie jest daleko od polskich granic. Od przyszłego roku ma ruszyć znowu pociąg po zmodernizowanej linii z Wrocławia do Pragi właśnie przez miasto minibrowaru Milana Rambouska.

    Comment

    • skandal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1439

      #3
      To teraz się wyjaśniło czemu chodziłem niedawno wkoło rynku i szukałem browaru...

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #5
        Eee to jakieś zamierzchłe czasy ze starego miejsca teraz już trudno mówic o domowym.
        W związku z tym pozwole sobie zamieścić te z nowego miejsca, ale przepraszam za jakość.
        Na jednym jak widać elektronika, a na drugim sam Milan Rambousek przygotowuje "ochutnavkę"
        Attached Files

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #6
          Możesz opisać co to za rury za tymi kadziami? Bo rozumiem, że to są kadzie leżakowe.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #7
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Możesz opisać co to za rury za tymi kadziami? Bo rozumiem, że to są kadzie leżakowe.
            ART opisał tutaj http://www.browar.biz/galeria.php?id=10235
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #8
              klasa sprzet - tez bym taki chciał mieć w domku

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12674

                #9
                Z kolegą Wrojtkiem odwiedziliśmy p. Rambouska, akurat był w Hradcu. Chyba nie był w rewelacyjnym humorze. Mieszka teraz na stałe w Słowenii i tylko czasami dojeżdża do Czech. Narzekał na biurokrację itp. i wspominał, że ze względu na jego nieobecność i koszty utrzymania bierze pod uwagę zamknięcie interesu. Piwo prawie niedostępne. Głównie na zamówienie oraz czasami na imprezach plenerowych i od czasu do czasu w Pivovarskim klubie i w Złych Czasach w Pradze. Cały czas najwięcej warzy piwa na miodzie kasztanowym (miód i chmiel słoweńskie). Ale myśmy trafili akurat na ciemną 15% (albo 14%, zapomniałem). Całkiem smaczne choć klasyczne, pełne, z ładnym aromatem i solidną pianą. W trakcie rozmowy p. Milan trochę się wypogodził, więc mam nadzieję, że tego zamknięcia nie bierze na serio. Trafienie jednak na jego piwo to wyzwanie z tych bardzo ambitnych i obciążonych dużym ryzykiem niepowodzenia.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #10
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwo prawie niedostępne. Głównie na zamówienie oraz czasami na imprezach plenerowych i od czasu do czasu w Pivovarskim klubie i w Złych Czasach w Pradze.
                  Do tego dodać trzeba też praską Merende.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12674

                    #11
                    Pod koniec miesiąca Rambousek będzie warzył piwo z dodatkiem miodu... tytoniowego.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12674

                      #12
                      Właśnie w telewizji pan Rambousek opowiadał, że taki specjalny miód jest sprowadzany z Serbii

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #13
                        Tu i tam piszą, że przeniósł się do Pardubic. Czyli tutaj zamykamy.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12674

                          #14
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tu i tam piszą, że przeniósł się do Pardubic. Czyli tutaj zamykamy.
                          Możesz podać źródło. Myślę, że ostatnio nie warzył.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #15
                            pividky.cz 16.09.2016 "hradecký Rambousek zavřel a bude se stěhovat do Pardubic".

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X