JAK SKWASIĆ BRZECZKĘ?!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Adaśko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 19

    JAK SKWASIĆ BRZECZKĘ?!

    Dziwny mam problem,nie? Dwie warki temu skwaśniało mi "Prawdziwe ciemne" z Browamatora.Nie mając co z tym zrobić upiekłem z tego chleb wg. przepisu e-prezesa.Na moje nieszczęście cała rodzina się zachwycała tym wypiekiem (dzieki e-prezes) i teraz wszyscy mnie ciągle męczą o powtórkę (dzieki e-prezes).Tym razem robiłem pszeniczniaka i szczęśliwie nie skwaśniał,ale.. z osadu drożdżowego muszę upiec ten chleb.stąd moje pytanie..jak je skwasić? Ewentualnie czy musi być zakwas czy mogą być zdrowe drożdże?
    Pozdrawiam
    Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Ja piekłem na zdrowych bo mi jeszcze nic nie skwaśniało, więc wiem, że na zdrowych wychodzi dobry. Nie wiem jaki na kwaśnych
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #3
      Ej! Co to za chlebek? Poproszę namiary na przepis

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6762

        #4
        pjenknik napisał(a)
        Ja piekłem na zdrowych bo mi jeszcze nic nie skwaśniało

        No to czas najwyższy coby skwaśniało - byś wiedział czy na skwaśniałych drożdżach też wychodzi smaczny chlebek

        P.S. Oczywiście nie życzę Ci skwaśnienia - tak mi się napisało luźnym ciągiem skojarzeń
        Last edited by iron; 2004-03-12, 11:37.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #5
          Robiłem na zakwasie. Dwie szklanki maki żytniej, troszkę cukru, letnia woda i 10 gram drożdży. Wymieszać i odstawić pod szczelnym przykryciem na 3 dni. Potem wymieszać z mąką na chleb, pozostawić do wyrośnięcia. Upiec.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #6
            Ja robiłem zakwas bez dodania drożdzy. Oczywiście z mąki żytniej. Nie wiem co się rozwijało w w moim słoju,ale pachniało łądnie. Kilka szklanek do mąki razowej, pół dnia zostawić do wyrośnięcia chlebka, upiec.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Adaśko
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.12
              • 19

              #7
              Podaję przepis e-prezesa:

              "z dobrze wyrośniętego kawałka ciasta drożdzowego na pizzę odcinamy kawałek wielkości pięści dziecka i chowamy do lodówki na dwa dni. potem, wyjmujemy go i zalewamy piwem z osadem drożdzowym; mieszamy, by rozmiesić, jednocześnie dodając garść grubo zmielonego słodu (w ostateczności otrębów), łyżkę sezamu (lub innego ziarna oleistego - siemie, słonecznik...) oraz sól do smaku. wreszcie dodająć porcjami mąkę zarobić by odchodziło od rąk. pozostawić do wyrośnięcia 30 minut, a w międzyczasie opruszyć brytfankę mąką i nagrzać piec do 180*C. włożyć chleb do balchy, posmarować białkiem wierzch i piec 30-35 minut. po wystudzeniu gotowy do spożycia..."

              już wiem,że piffko nie musi być skwaszone,wiec problem z tematu rozwiązany.
              Pozdrawiam
              Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!

              Comment

              Przetwarzanie...
              X