Mikrobrowar Czarna Owca, Barley Wine

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19299

Mikrobrowar Czarna Owca, Barley Wine

Pierwszy barley wine w moim życiu, więc nie mam bladego pojęcia jak powinien smakować.
    Ten ma 30 blg.
    Gęsty, oleisty - jeśli można tak powiedzieć o porterze to o tym brak mi słów. Fotka nie oddaje dokładnie barwy, nie jest tak ciemna, bardziej brunatna. Piana opadła znacznie szybko, ale nasycenie jest wyczuwalne w trakcie picia. W smaku suszone owoce, śliwka bardzo wyraźnie. Dokładnie to powidła śliwkowe! Kwasowość, która łagodzi słodycz praktycznie bezgoryczkowego (nie wyraźnego chmielenia) piwa dopełnia go. Trudno to z czymś porównać co dotychczas piłem. Osobliwe i smaczne. Dzięki, moon
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-06-26, 15:14.

Related Topics

Collapse

• ART
    Sady, Barley Wine
    ART
    Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
    skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
    2024-12-07, 17:56
  • darekd
    Mykułynećkyj, Barley Wine
    darekd
    Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
    W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
    2024-01-08, 00:20
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 18:48
  • darekd
    Łańcut, GlassGO
    darekd
    Black Currant Wee Heavy BA

Ekstr. 25%
    Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

Aromat- ciężki z melasą,
    ...
    2024-07-21, 01:04
  • m2200
    Barley wine - brak piany.
    m2200
    Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
    2018-01-23, 21:13
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...