Trochę dalej, za browarem Höhn przy głównej drodze Memmelsdorf, mieści się drugi browar w tej miejscowości - Drei Kronen. Budynek prezentuje się okazalej niż jego konkurent, zadbany, jasny dom z mansardowym dachem wygląda bardziej stylowo, piwiarniano. W środku też odnajdziemy bardziej tradycyjny klimat, duże wnętrze restauracji-piwiarni jest lekko przyciemnione, brak sterylnie białych obrusów na stołach zachęca, żeby to właśnie tutaj urządzić sobie krótki odpoczynek na trasie rowerowej w okolicach Bambergu. Klimatu dopełniają ładne, ludowe dekoracje na ścianach. Niestety, piwiarnia czynna od godz. 15.00 więc będąc tu przed południem mogliśmy jedynie kupione butelki wrzucić do plecaka.
Memmelsdorf, Hauptstrasse 19, Brauerei Drei Kronen
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Drei Kronen to jeden z bodajże dwóch browarów zlokalizowanych poza Bambergiem, który produkuje piwo z wędzonego słodu (rauchbier). Tutejszy nazywa się Stöffla i jest ponoć dobrze znany w okolicy (swoje wrażenia dałączę później). Browar produkuje też znanego koźlaka pod nazwą Böckla, na któego miałem wielką ochotę, ale za nic w świecie nie udało mi się namówić barmanki, żeby znalazła dla mnie choć jedną butelkę - o tej porze roku to po prostu niemożliwe. Trzeba przyjechać w listopadzie. Piwo podawane tylko z butelek w cenie 1,80 EUR /0,5 l.
Piwne trofea z Drei Kronen na zdjęciu poniżej.
-
-
Ślinka leci na tą reklamówkę:http://www.youtube.com/watch?v=AzNcc...eature=related
Mam nadzieje, że będzie mi dane za tydzień skosztować to piwo z tankaLast edited by abernacka; 2009-09-07, 13:57.
Comment
-
-
Odwiedziliśmy ten browar 2 dni temu i piwa były praktycznie niepijalne. Stoeffla śmierdziała farbą emulsyjną, Bockla była klejąco słodka jak kompot truskawkowy, a Lager już nie pamiętam co, ale też wypić się nie dał.
Odradzam wizytę, a jeżeli już, to trzeba być gotowym do szybkiej ewakuacji do browaru Hoehn zaraz obok, lub 2km dalej do browaru Goeller:
który ma piwa naprawdę zjawiskowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziOdwiedziliśmy ten browar 2 dni temu i piwa były praktycznie niepijalne. Stoeffla śmierdziała farbą emulsyjną, Bockla była klejąco słodka jak kompot truskawkowy, a Lager już nie pamiętam co, ale też wypić się nie dał.
Comment
-
-
Nie wyczuliście sugestii, że Was tam nie chcieli- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment