Enzymy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    Enzymy

    Otrzymałem puszkę z gotowcem Weissbier. Tego 3,15 kg do którego nie trzeba dodawać słodu.
    Do puszki były załączone dwie torebki. Jedna z drożdżami górnej fermentacji, druga z enzymami.
    Brakowało instrukcji, więc pytałem się kiedy trzeba dodawać enzymy?
    Dowiedziałem się, że enzymy dodaje się tylko w przypadku drożdży dolnej fermentacji.
    Jakoś nie do końca jestem przekonany i stąd moje pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów o rozstrzygnięcie moich watpliwości.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    To zgroza żeby w piwowarstwie domowym używać preparatów enzymatycznych!!!

    W browarach przemysłowych takich preparatów używa się albo w fazie zacierania gdy zasyp obciążony jest dużym dodatkiem surowców niesłodowanych (tak jest taniej) albo dopiero w fazie leżakowania by skrócić czas dojrzewania piwa i wypchnąć je na rynek jak najszybciej (czas to pieniądz).
    Jak widać to nie są powody istotne dla piwowara amatora.

    Twój enzym (czy ma nazwę?) nie może odnosić się do fazy zacierania, bo ekstrakt to już zacierania efekt.

    Podejrzewam, że to może nie enzym tylko pożywka dla drożdży ale to z kolei wprost źle by swiadczyło o jakosci ekstraktu (ubogi w składniki pokarmowe dla drozdży ?)!
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

      #3
      Kilka lat temu, i ja warzyłem z gotowcami - czasami z nimi otrzymałem torebkę z enzymami. Zawsze je wyrzuciłem (enzymy, nie gotowców...) - do śmietnika.

      Piwo wyszło dobrze...
      Volker

      Brunnenbräu Hausbrauerei

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #4
        Mam dwie torebki. W jednej "Dried Brewing Yeast", a w drugiej "Pilsner enzyme add with yeast"
        Według mnie wychodzi, że trzeba dodać. Ale sam już nie wiem.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #5
          Może podzielić warkę na dwie części ? Jedną zrobić z tymi enzymami a drugą bez. Sprawa została by eksperymentalnie wyjaśniona. Napisano "add with yeast" więc dodać razem z drożdżami do fermentacji.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X