Otrzymałem puszkę z gotowcem Weissbier. Tego 3,15 kg do którego nie trzeba dodawać słodu.
Do puszki były załączone dwie torebki. Jedna z drożdżami górnej fermentacji, druga z enzymami.
Brakowało instrukcji, więc pytałem się kiedy trzeba dodawać enzymy?
Dowiedziałem się, że enzymy dodaje się tylko w przypadku drożdży dolnej fermentacji.
Jakoś nie do końca jestem przekonany i stąd moje pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów o rozstrzygnięcie moich watpliwości.
Do puszki były załączone dwie torebki. Jedna z drożdżami górnej fermentacji, druga z enzymami.
Brakowało instrukcji, więc pytałem się kiedy trzeba dodawać enzymy?
Dowiedziałem się, że enzymy dodaje się tylko w przypadku drożdży dolnej fermentacji.
Jakoś nie do końca jestem przekonany i stąd moje pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów o rozstrzygnięcie moich watpliwości.
Comment