Moje browarzenie - czyli jak popełniam kolejną warkę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #16
    Dopplebock "Terminator"

    Fermentacja burzliwa trwała 3 tygodnie i jeden dzień w temp. 6'C. Blg zjechało z 21' do 8'. Teraz czas na f. cichą, która potrwa około 4 tyg. Mam nadzieję, że blg obniży się do 6-7'. Próba organoleptyczna wyszła pozytywnie, więc może wyjść całkiem dobre piwko, o ile coś się nie stanie złego.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #17
      To już 750 butelek.

      Witam all,

      Niniejszym mam przyjemność zakomunikować, że jubileuszowa 750 butelka została zakapslowana i dojrzewa w piwniczce
      Tym samym wykonano 50% planu! Cel browaru Ralph, to leżakujący zapas 1500 butelek.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #18
        Sterylizator do butelek

        Właśnie nowy sprzęt wjechał do browaru. Sterylizator na 49 butelek z programatorem, termostatem, etc. Zasilanie 380V. Koniec z chemią i suszeniem butelek. Zaczynamy oszczędzać czas.

        Attached Files
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #19
          Jestem w ciężkim szoku Dużo to kosztuje ?? Używane kupowałeś czy nowe ??

          - ale pytań, co

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #20
            Jest nowiutkie i jedyne w swoim rodzaju. To był projekt indywidualny, więc kosztował trochę więcej, 4.500 netto. Muszę dużo pizzy w nim odgrzać, żeby sie zamortyzował

            Ale ma też plusy, he he he

            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #21
              A jednak wystartowały.

              Pierwsze odmrożone drożdże płynne Pils LGR pracują w fermentorze. Nie obyło sie jednak bez kłopotów. Starter ruszył nawet sprawnie, ale po dodaniu drożdży do 30 l. brzeczki 11 blg, 18'C, czekałem aż 4 dni by fermentacja ruszyła na dobre. Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                czekałem aż 4 dni by fermentacja ruszyła na dobre. Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
                na pewno ruszyły by wcześniej ,kiedyś też od razu niosłem do piwnicy i byly kłopoty ze startem ale po przeniesieniu w cieplejsze miejsce startowaly
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #23
                  Wogóle, to coś nie halo jest z tą warką. Fermentacja niby burzliwa, ale piana jakby cieniutka, nie jest zbyt wysoka i bardzo czysta (bez typowych chmielowych żywic), nawet prześwituje miejscami lustro brzeczki/piwa. Wspomnę, że objętość 30 litrów i 10,5 - 11' Blg początkowe.
                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                    Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
                    Zdaje się, że wszyscy tak właśnie robia - zostawiają w wyższej temperaturze, dopóki drożdże ni eruszą i dopiero potem do lochu
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Browarzyciel
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.08
                      • 357

                      #25
                      Następnym razem tak zrobię. A może te odrożone drożdże, to jakieś rachityczne mutanty, he he
                      BROWARZYCIEL
                      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                      eventy dla firm

                      Comment

                      • Browarzyciel
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.08
                        • 357

                        #26
                        odmrożone, sorry
                        BROWARZYCIEL
                        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                        eventy dla firm

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #27
                          PIWO GRYCZANE

                          Coś nowego,

                          Piwo ma być dolnej fermentacji, pełne 14'blg, kolor ciemnego bursztynu, aromat gryczany. Niewątpliwie w stylu „eksperyment”, ale może być ciekawy. W zasypie zastosowałem głównie słody: Wiedeński, Monachijski I i II, trochę karmelowych i 400 g płatków błyskawicznych gryczanych. Do tego niewielki dodatek 250 g aromatycznego miodu gryczanego na etapie gotowania i ...

                          ... podczas zacierania piękne gryczane zapachy. Filtracja dramat (!) ale poszło, gotowanie również odwdzięczało się pięknym aromatem ale po wystudzeniu bardziej już przebijał chmiel. Mam nadzieję jednak, że w finalnym produkcie, smak gryki będzie wyczuwalny.

                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                            ...400 g płatków błyskawicznych gryczanych. Do tego niewielki dodatek 250 g aromatycznego miodu gryczanego na etapie gotowania i ...
                            Też zrobiłęm piwo z płatkami gryczanymi. Dałem je w ilości 1/3 zasypu. Filtrowało się fatalnie, pachniało ładnie, ale w gotowym piwie gryka nie jest jakoś wybitnie wyczuwalna. Daje jednak fajny posmaczek, więc polecam ją jako skłądnik

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              #29
                              1/3 dodatku niesłodowego to sporo! Długo zacierałeś? Ciekaw jestem ile można dać maksymalnie płatków gryczanych, żeby wyciągnąć maximum smaku. Szkoda, że nie czuć bardzo gryki w Twoim piwie. W moim też pewnie nie będzie jej dużo, zobaczymy. Może trzeba np. więcej miodu gryczanego dać. Ma najbardziej aromatyczny i ostry smak ze wszystkich miodów.

                              Pozdrawiam
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                A swoją drogą, to piwa z gryką mają jakichś swój osobny styl, na którego recepturze je warzysz, czy to raczej domowa receptura autorska ?

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X