Alkohol: 6,8% (czyli tyle ile "stary" Janów, sprzed jesieni 2007), ekstraktu nie podano.
Piana bardzo mizerna, mimo że zaraz po połowie butelki zacząłem lać z góry. Nagazowanie za słabe, co przy mocnym piwie jest szczególnie niekorzystne. Tyle z minusów. Wrażenia smakowe są zaś bardzo pozytywne. Jak na dobre mocne przystało, intensywne, ekstraktywne. Ciekawy posmaczek miodowy, który nie wiem czy pochodził ze słodu, z masy woskowej, którą jeszcze w 2007 roku wykładano baseny fermentacyjne, czy też ze słodyczy alkoholowej. W zapachu też jakby miodowe; miałem wrażenie, że wącham słaby miód pitny (bardzo słaby).
Na kontrze znajduje się informacja, że piwo fermentuje 8 dni i leżakuje 40. Poza tym o "użytych do warzenia składnikach" - i tu ciekawostka, nie wymieniono drożdży
Zdjęcie pochodzi z przybrowarnianej knajpy w Janowie, gdzie piwo kupiłem i wypiłem.
Solidne, bardzo ciekawe smakowo piwo. Na pewno do powtórzenia jeszcze nie raz i nie dwa razy
Piana bardzo mizerna, mimo że zaraz po połowie butelki zacząłem lać z góry. Nagazowanie za słabe, co przy mocnym piwie jest szczególnie niekorzystne. Tyle z minusów. Wrażenia smakowe są zaś bardzo pozytywne. Jak na dobre mocne przystało, intensywne, ekstraktywne. Ciekawy posmaczek miodowy, który nie wiem czy pochodził ze słodu, z masy woskowej, którą jeszcze w 2007 roku wykładano baseny fermentacyjne, czy też ze słodyczy alkoholowej. W zapachu też jakby miodowe; miałem wrażenie, że wącham słaby miód pitny (bardzo słaby).
Na kontrze znajduje się informacja, że piwo fermentuje 8 dni i leżakuje 40. Poza tym o "użytych do warzenia składnikach" - i tu ciekawostka, nie wymieniono drożdży
Zdjęcie pochodzi z przybrowarnianej knajpy w Janowie, gdzie piwo kupiłem i wypiłem.
Solidne, bardzo ciekawe smakowo piwo. Na pewno do powtórzenia jeszcze nie raz i nie dwa razy
Comment